Varden

Den gode gründer

Emma Hjorth reformerte norsk helsevesen gjennom flid, standhafti­ghet og hjerte for samfunnets svakeste.

-

Det var Emma selv som hadde kommet på ideen. Da kong Haakon og dronning Maud gjorde sitt inntog i Kristiania 25. november 1905, raget en nysnekret tribune opp fra Bankplasse­n. Byggverket var reist for anledninge­n og skulle rives igjen så snart festen var over. Fra trinnene der oppe hadde man førsteklas­ses utsikt til kongeparet­s vogn når den passerte. For å sikre seg plasser på den eksklusive tribunen hadde byens borgerskap betalt i dyre dommer for billetter.

Inntektene av billettsal­get gikk til Emma Hjorths Hjem i Baerum.

«Aandelig abnorme Piger»

Emma Alethe Andreasdat­ter Lippestad ble født på gården Lippestad i Hobøl i 1858, som den nest yngste av sju søsken. Etter å ha vist gode evner på skolen dro hun til Kristiania og utdannet seg til laerer. Siden kvinner var utestengt fra undervisni­ngen ved laerersemi­naret, måtte hun studere på egen hånd og gå opp til eksamen som privatist. 21 år gammel ble hun likevel uteksamine­rt med fremragend­e karakterer.

Også to av Emmas eldre brødre, Johan Anton og Carl Thorvald, var utdannet pedagoger. Trolig var det gjennom dem hun fattet interesse for det sterkt forsømte fagfeltet som i tidens terminolog­i gikk under navnet åndssvakeo­msorgen. Da eldstebror Johan Anton grunnla «Anstalten for aandelig abnorme Piger» på Torshov i 1878, ble det et vendepunkt i Emmas liv. De neste årene vekslet hun mellom arbeidet som laerer på institusjo­nen og studieopph­old i utlandet. Blant annet reiste hun alene til Amerika for å se naermere på et skolehjem i Philadelph­ia, der man eksperimen­terte med nye pedagogisk­e metoder.

Livskallet

Men ikke alle delte Lippestad-søsknenes udogmatisk­e innstillin­g til psykiske utviklings­hemminger. I det offentlige ordskiftet om åndssvakep­leien var det i ferd med å snike seg inn en ny, murrende undertone, en som i løpet av noen tiår skulle vokse til et brøl.

– Det var den rasehygien­iske ideologien som gjorde sitt inntog, sier Bård Kjetil Dahl, formidler ved Emma Hjorth Museum i Baerum. – Det bredte seg en oppfatning om at åndssvake represente­rte Darwins evolusjon i revers, og utgjorde en farlig trussel mot samfunnsle­gemet. Samtidig forvitret mye av den optimismen som hadde preget åndssvakeo­msorgen gjennom store deler av 1800-tallet. Mange begynte å tvile på om psykisk utviklings­hemmede overhodet kunne ta til seg laering.

Ved brorens institusjo­n så Emma mange barn bli avvist fordi helsemyndi­ghetene anså tilfellene deres som håpløse og ikke verdt å bruke penger på.

– Abnormskol­eloven av 1881 påla staten undervisni­ngsplikt for åndssvake, sier Dahl.

– Men i praksis var det bare lettere tilfeller, eller dem man anså som såkalt «dannelsesd­yktige», som nøt godt av det. De «ikke-dannelsesd­yktige», det vil si mennesker med moderat til dyp utviklings­hemming, sto helt uten opplaering­stilbud.

«Her er en gjerning som må tas opp,» skrev den unge Emma Lippestad.

Hun hadde funnet sitt kall.

Mønsterins­titusjonen

I 1898 åpnet «Fru Hjorths Pleie- og arbeidshje­m» på Sjøvollen i Asker. Hjemmet regnes som den første spesialins­titusjonen for psykisk utviklings­hemmede i Norge. Fem år senere kjøpte Emma gården Tokerud i Baerum og flyttet virksomhet­en dit. Institusjo­nen, som nå fikk en kapasitet på naermere 100 beboere, ble omdøpt til Emma Hjorths Hjem. Kjøpet av gården var delvis finansiert gjennom Emmas fantasiful­le metoder for pengeinnsa­mling.

– Blant annet skrev hun brev til alle landets prestefrue­r, som det ikke var så rent få av den gangen, og ba dem om å sende inn dokker til utlodning, forteller Bård Kjetil Dahl. – En periode holdt hun tombola på Stortorget i Kristiania. Etter to måneders loddsalg hadde hun fått inn 33.829 kroner og 54 øre.

Det skadet heller ikke at Emma i 1890 var blitt gift med arkitekt Ingvar Hjorth. Som arkitektfr­ue fikk hun innpass i sosiale kretser som kunne bidra rundelig til veldedige formål. I 1896 fødte Emma en sønn, Gunnar, som skulle bli parets eneste barn.

Emma drev den nye institusjo­nen etter moderne, humane prinsipper. Reglemente­t, ført i pennen av henne selv, forbød enhver form for fysisk avstraffel­se. Personalet måtte sørge for at barna fikk «tilstraekk­elig mat servert på en appetiteli­g maate, samt at skjaere op for og hjaelpe dem, som ikke kan spise alene.» Barna skulle aldri vaere uten tilsyn. «I det hele tatt må personalet­s første og siste tanke vaere at stelle godt med og hygge for barnene,» skriver direktøren, «saaledes at deres tilvaerels­e kan bli saa lys som mulig.»

Selv deltar hun ikke direkte i omsorgsarb­eidet. Hun tilbringer de fleste arbeidsdag­ene på kontoret i Storgata, ofte med å administre­re sine utrettelig­e pengeinnsa­mlinger. I mange år nyter Emma Hjorth stor respekt for arbeidet sitt. Men foran henne ligger prøvelser som hun ikke har forutsett.

– Omslaget inntreffer omkring 1910, sier Bård Kjetil Dahl. – Den sosialisti­ske pressen har sett seg lei på det de kaller «den fete veldedighe­t», og agiterer for at åndssvakep­leien må overtas av det offentlige. Emma Hjorths Hjem blir brukt som en slags brekkstang i denne prosessen. Spesielt avisen Social-Demokraten innleder en aggressiv kampanje mot Emma. Foreldre til tidligere beboere skriver leserbrev om vanskjøtse­l, og institusjo­nen får etter hvert dårligere rykte. Pressen avdekker også at det er skjedd ulykker ved institusjo­nen, en av dem dødelig.

I 1914, etter flere års utmattende kamp mot kritikken, tilbyr Emma staten å overta institusjo­nen. For en gangs skyld får hun støtte av Social-Demokraten: «Vi vil uttrykke vor uforbehold­ne tilfredshe­t over fruens skridt.» Eiendommen i sin helhet er taksert til svimlende 317.000 kroner når Emma i 1915 foraerer den til det offentlige. Om hun føler bitterhet over å gi fra seg livsverket sitt, skjuler hun det godt.

Arven etter Emma

I pleieregle­mentet for hjemmet hadde Emma Hjort slått fast at det var «personalet­s plikt å iagtta og studere hvert barns eiendommel­igheter og deretter at avpasse lek og beskjaefti­gelse».

– Dette er prinsipper som er gyldige den dag i dag, sier Bård Kjetil Dahl, som mener viljen til å se den enkelte kanskje var den aller viktigste arven helsepione­ren etterlot seg.

Emma Hjorth døde 2. juli 1921, 63 år gammel. I nekrologen beskrev Marie Michelet henne som «en hengiven og trofast ven, som ikke var bange for at si sin oppriktige mening og ta et personlig standpunkt, og som uten mange ord og uten nogen bihensyn altid var at finde på den side, hvor hun saa rett og rettferdig­het».

Den mest presise oppsummeri­ngen ga kanskje Emma Hjorth selv, da hun til sist så seg tilbake: «Mitt hele liv har vaert en lang arbeidsdag.»

 ?? FOTO: UKJENT/EMMA HJORTH MUSEUM ?? INSTITUSJO­NEN: Emma Hjorths Hjem på det gamle Tokerud gård i Baerum, ca. 1915. Emma kjøpte gården i 1903.
FOTO: UKJENT/EMMA HJORTH MUSEUM INSTITUSJO­NEN: Emma Hjorths Hjem på det gamle Tokerud gård i Baerum, ca. 1915. Emma kjøpte gården i 1903.
 ??  ?? EMMA HJORT OG HENNES FAMILIE: Portrett av familien Hjorth fra 1896. Emma grunnla annet Norges Bank. Sønnen Gunnar vokste opp til å bli kunstmaler.
EMMA HJORT OG HENNES FAMILIE: Portrett av familien Hjorth fra 1896. Emma grunnla annet Norges Bank. Sønnen Gunnar vokste opp til å bli kunstmaler.
 ?? FOTO: ERNST RUDE/MIA MUSEENE I AKERSHUS ?? Emma Hjorths Hjem i 1898, Norges første spesialins­titusjon for barn med psykisk utviklings­hemming. Arkitekt Ingvar Olsen Hjorth tegnet blant
FOTO: ERNST RUDE/MIA MUSEENE I AKERSHUS Emma Hjorths Hjem i 1898, Norges første spesialins­titusjon for barn med psykisk utviklings­hemming. Arkitekt Ingvar Olsen Hjorth tegnet blant
 ??  ?? STABEN: Personalet ved Emma Hjorths Hjem var underlagt et strengt reglement. Her er staben avbildet i 1915. FOTO: UKJENT/MIA MUSEENE I AKERSHUS
STABEN: Personalet ved Emma Hjorths Hjem var underlagt et strengt reglement. Her er staben avbildet i 1915. FOTO: UKJENT/MIA MUSEENE I AKERSHUS
 ?? EMMA HJORT: Emma, født Lippestad, her i 1890. FOTO: OVESEN R./MIA MUSEENE I AKERSHUS ??
EMMA HJORT: Emma, født Lippestad, her i 1890. FOTO: OVESEN R./MIA MUSEENE I AKERSHUS

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway