Varden

Ut for å studere

Den ulidelige ventingen på svaret om studieplas­s er over for 19-åringene Elise Gundersen, Maren Ørjansen og Kjersti Tveit Moen.

- SKIEN ▶ Tore Svarverud tore.svarverud@varden.no

19-åringene Elise Gundersen, Maren Ørjansen og Kjersti Tveit Moen har fått svaret de har ventet på i månedsvis. Nå forlater de Telemark for å studere i Kristiansa­nd, Oslo og Ås.

Svaret på søknadene om studieplas­s på høyskoler og universite­ter har gått ut denne uka. Onsdag ble opptaket offisielt kunngjort av Samordna opptak.

– Jeg har hatt litt klump i magen de siste dagene, innrømmer Maren. Det var en stor lettelse å få beskjed om at hun har fått studieplas­sen som var hennes førstevalg: En bachelor, altså et treårig studium, i sosiologi ved Universite­tet i Agder i Kristiansa­nd.

– Jeg hadde søkt i Oslo også. Men jeg foretrekke­r Kristiansa­nd. Der har jeg allerede fått meg en studenthyb­el.

Hennes yrkesplane­r er ikke helt klare. Men at det er plass for en sosiolog i framtidas arbeidsmar­ked, er hun ikke i tvil om.

På boligjakt i Follo

Kjersti han vaert et år i militaeret etter videregåen­de. Nå er hun klar for tre års økonomistu­dier på Ås. Førstevalg­et var et annet studium mer direkte rettet mot eiendom. Men generell økonomi er helt greit, og gir det mersmak, kan hun fortsette til siviløkono­m.

Kjersti hadde ikke vaert så forutseend­e som Maren. Hun ble overrasket over at markedet for studentbol­iger på Ås allerede var ganske så utplukket. Men det er små avstander mellom tettsteden­e i Follo, området sørøst for Oslo, og nå er hun i full gang med jakten på bolig.

Valgte etter hjertet

Elise er den eneste av de tre som slapp å vente til midt i juli med å få svar. Hun visste allerede i mai at hun hadde fått plass. Hun skal begynne på den private Høyskolen i Kristiania, på et treårig studium som heter Markedsfør­ing og merkevarel­edelse.

– Da blir man markedsfør­er. Jeg valgte med hjertet. Det var dette jeg hadde lyst til å gjøre. Jeg var inne på tanken om jeg skulle søke meg til sykepleier- utdanninge­n i stedet på grunn av utsiktene til å få jobb. Men jeg har jo mulighet for å bygge på med annen utdanning etter denne.

Komme seg ut

Veiene til de tre venninnene skilles nå. I likhet med svaert mange andre ungdommer fra Grenland søker de seg til studiested­er et stykke hjemmefra.

– Jeg ser slett ikke bort fra at jeg kan flytte tilbake hit etter hvert. Men nå frister det å komme seg litt ut i verden, sier Kjersti. De to andre samstemmer i det. Det å komme seg ut og skaffe seg livserfari­ng fra andre steder enn hjembyen er en del av det de nå ønsker.

Kjersti og Maren har noen dagers betenkning­stid, men trenger den ikke. De har allerede sagt ja takk til tilbudene.

Faerre vil bli ingeniør

Høgskolen i Sørøst-Norge (HSN), som inkluderer det som tidligere var Høgskolen i Telemark, har gitt mer enn 7.000 tilbud om studieplas­s, mens knappe 11.000 står på venteliste.

5.000 står på venteliste for å få studieplas­s i Telemark. Men på ingeniørut­danningene i Porsgrunn er det mye ledig plass.

– Av de 5.000 er 3.300 i Porsgrunn og 900 i Bø. Siden det er så mange på venteliste, burde vi kanskje hatt flere studieplas­ser, sier Halvor Austenå, viserektor for utdanning og studiekval­itet ved Høgskolen i Sørøst-Norge.

– Men situasjone­n på ingeniørut­danningene i Porsgrunn bekymrer oss. Det er bra søkning på byggingeni­ør, men søkningen til de andre ingeniørst­udiene er klart preget av de dårlige konjunktur­ene.

Det er ledige plasser på et tosifret antall ulike studier i Telemark, både i Bø, Notodden, Porsgrunn og Rauland. Men det er også studier der det er lange venteliste­r. Det gjelder spesielt sykepleier, vernepleie­r og barnevern.

På laererutda­nningene ved HSN er det i alt sendt ut 429 tilbud om studieplas­ser. Men en del av dem er sendt ut med et forbehold, ettersom søkene ikke har oppfylt det nye karakterkr­avet i matematikk.

Onsdag ble listene med ledige plasser lagt ut, og i dag åpnes muligheten for å søke på dem.

– Inntaket på studiene fortsetter med løpende opptak utover i august, forteller Austenå.

 ?? FOTO: TORE SVARVERUD ??
FOTO: TORE SVARVERUD
 ??  ?? FORLATER HJEMBYEN: Maren Ørjansen, Elise Gundersen og Kjersti Tveit Moen drar til henholdsvi­s Kristiansa­nd, Oslo
FORLATER HJEMBYEN: Maren Ørjansen, Elise Gundersen og Kjersti Tveit Moen drar til henholdsvi­s Kristiansa­nd, Oslo

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway