Varden

Slik har Porsgrunn sopt inn 181 mill

Investerin­g i børsaksjer har vaert omstridt, men det har gjort Porsgrunn kommune 181 millioner kroner rikere.

- PORSGRUNN ▶ Per Arne Rennestrau­m per.arne.rennestrau­m@varden.no

Dette er gevinsten sammenlign­et med risikofri sparing. Det begynte i 2002. Kommunen satt plutselig med nesten en milliard på bok etter SKK-fusjonen. Børsen neste!

Det har gått i bølgedaler. To store børs-smeller satte en støkk i politikern­e, som likevel fortsatt lar en vesentlig del av formuen godgjøre seg i aksjer både innenlands og utenlands.

– Men hvor mye har kommunen tjent på dette sammenlign­et med risikofrie investerin­ger, rådmann Per Wold?

– Avkastning­en har på 15 år vaert 111 prosent. Hadde vi bare satset risikofrit­t, ville den vaert 49 prosent, svarer han.

I kroner betyr det at kommunen har tjent 181 millioner ekstra på å ta litt risiko. Til sammen var det ved årsskiftet 617,7 millioner igjen på sparegrise­n, som med jevne mellomrom er blitt tømt for å bygge blant annet kulturhus.

20 prosent er plassert i aksjer. Resten er i obligasjon­er.

Redder seg i land

Skulle aksjemarke­det gå helt i stå og falle som en stein, vil kommunen likevel kunne ro seg i land, hevdes det.

– Et eventuelt fall i aksjemarke­det på 50 prosent vil gi 10 prosent fall i totalporte­føljen – og således kunne spise opp en liten del av den opparbeide­de avkastning­en. Det vil imidlertid vaere en midlertidi­g nedgang, melder økonomiavd­elingen.

Kommunen har også fått stresstest­et sine portefølje­r. Den viser at det i verste fall kan bli et tap på 49 millioner kroner, men kommunen har laget et krisefond som skal ta av for støyten. Rådmann Per Wold tar risikoen med knusende ro.

Moderat risiko

– Det er fordi vi har en moderat risiko. Vi er lite eksponert for de store svingninge­ne, sier han,

Det har vaert to store smeller i løpet av de 15 årene: I 2002 og i 2008 gikk det så ille at flere finansnerv­øse politikere foreslo å selge unna.

De folkevalgt­e har valgt en mellomløsn­ing der mesteparte­n av formuen er låst i investerin­ger som er like sikre som banken. En satsing på omstridte hedgefond er også en saga blott, etter at kommunen tapte 26 millioner kroner på svindelfon­det Weavering på skattepara­diset Cayman Island.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway