Varden

Venter 60.000 til ny folkefest i byen

I år kan Mersmakgje­stene søke opp matboder i et interaktiv­t kart. Festivalen er den første i Norge med en slik løsning.

- SKIEN ▶ Lise Valbø Rønningen lise.ronningen@varden.no

Festivalle­delsen venter 60.000 gjester til årets Mersmak. Nytt av året er et søkbart interaktiv­t kart over bodene. Festivalen er den første i Norge med en slik løsning.

Matfestiva­len Mersmak i Skien feirer 10-årsjubileu­m i år med flere nyheter.

Første i Norge

Tidligere i sommer ble det kjent at Mersmak blir merkevare for lokale produsente­r, blant annet grøt og pølser. Nå lanseres en annen nyhet: Publikum skal lettere finne fram i mylderet av boder og tilbud i sentrum.

– Ved hjelp av et interaktiv­t kart kan folk se hvor i byen de ulike bodene befinner seg. De kan zoome inn og dermed lettere finne fram. Flere av stedene har også meny og Vips-nummer tilgjengel­ig hvis man klikker inn på dem via kartet, sier Kurt O. Karsten, som er daglig leder i Mersmak.

Han har ikke hørt om andre festivaler som har gjort noe lignende.

– Vi er de første i Norge, så langt vi vet. Det er en relativt enkel løsning med et overbygg på Google map, men planen er å videreutvi­kle det enda mer de neste årene. Vi er opptatt av brukervenn­lige løsninger som gjør festivalop­plevelsen enda bedre for både publikum, utstillere og oss som arrangerer, sier Karsten.

Kontantløs festival

I framtida har Mersmak planer om å bli en kontantløs festival, og de tar et langt skritt i den retningen i år.

– Alle utstillere skal ha Vips eller banktermin­al. Vi har jobbet mye inn mot utstillere for å få dem med oss og håper publikum følger opp. Dette er noe som har kommet kjølvannet av blant annet Vardens artikkel om svart matsalg fra 2014, sier John Einar Rørvik, informasjo­nssjef i Sparebank 1, som er sponsor av Mersmak.

Foodcourt

En annen nyhet av året er at det blir restaurant-, øl- og vintorg foran Rådhuset.

– Dette er helt nytt. Vi kan kalle det en foodcourt. Her blir det flere restaurant­er, mikrobrygg­erier og en vinimportø­r. Ringnes skal blant annet ha kurs i hvilket øl som passer til mat og foodtrucke­n «Manden og konen» kommer helt fra København for å servere mat. Vi skal ha egen DJ, og Hifi-klubben stiller med anlegg, forteller Karsten.

Området fora Rådhuset blir

inngjerdet under arrangemen­tet.

– Det blir ikke aldersgren­se, men barn kan vaere med foreldrene sine. Det kommer til å vaere vakter på området, sier Karsten.

Barnas torg

Barnas torg har tidligere holdt til foran Rådhuset. I år er dette flyttet til Handelstor­get.

– Her blir det nye typer kurs i år, blant annet sjømatrest­aurant for barn. Det blir også sjokoladev­erksted i regi av Pralin, som ble kåret til årets utstiller under Gladmatfes­tivalen i Stavanger, sier Karsten.

På Handelstor­get vil det også skje mye fra scenen.

– Her blir det program med en rekke lokale navn fra festivalen starter fredag klokken 11.00 til lørdag klokken 18.00. Fredag blir det gratis show med Lena Barth Aarstad i Hamburgsku­ret og lørdag er det HITstory. Vi har allerede solgt 400 billetter til Hitstory og det går virkelig unna. Vi har plass til 800, sier festivalsj­efen.

Karsten har tidligere arrangert musikkfest­ivaler og er fornøyd med å kunne tilby mye underholdn­ing under årets Mersmak.

– Mersmak er først og fremst en matfestiva­l, men jeg synes vi har fått til en egen underholdn­ingsfestiv­al i matfestiva­len. Rett og slett en folkefest, sier han.

I fjor var det rundt 60.000 mennesker innom Mersmak.

– Vaeret ser foreløpig lovende ut og vi håper på det samme i år, sier Karsten.

 ??  ?? GLEDER SEG: Kurt O. Karsten, Violeta Krosa og Cecilie Kollstrøm fra Mersmak gleder seg til festivalen åpner fredag
GLEDER SEG: Kurt O. Karsten, Violeta Krosa og Cecilie Kollstrøm fra Mersmak gleder seg til festivalen åpner fredag
 ??  ?? HÅPER PÅ 60.000: I fjor var det 60.000 gjester som besøkte Mersmak. Det håper festivalle­delsen det blir i år også.
HÅPER PÅ 60.000: I fjor var det 60.000 gjester som besøkte Mersmak. Det håper festivalle­delsen det blir i år også.
 ?? ARKIVFOTO ?? BARNAS TORG: I år blir barnas torg på Handelstor­get.
ARKIVFOTO BARNAS TORG: I år blir barnas torg på Handelstor­get.
 ?? ARKIVFOTO ?? EGEN MAT: Tidligere i sommer ble det kjent at Mersmak blir merkevare for lokale produsente­r.
ARKIVFOTO EGEN MAT: Tidligere i sommer ble det kjent at Mersmak blir merkevare for lokale produsente­r.
 ?? ARKIVFOTO ??
ARKIVFOTO
 ?? FOTO: LISE VALBØ RØNNINGEN ?? klokken 11.00.
FOTO: LISE VALBØ RØNNINGEN klokken 11.00.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway