Varden

Gir ut katastrofe­roman fra Nissedal

I Morten Øens bok «Norge om våren» blir det stadig flere kors på sandvolley­ballbanen i Nissedal. Plyndrere stoppes effektivt.

- NISSEDAL Tore Øyvind Moen tore.o.moen@varden.no

Handlingen i den nye boka utspiller seg halvannet år etter at en katastrofa­l solstorm har truffet jorden. Strømforsy­ningen er borte og fabrikkene som lager nye deler er lammet. Uten fungerende transport er det naturalhus­holdning som gjelder.

Sårbart samfunn

– Du klarer deg tre minutter uten luft, tre dager uten vann og tre uker uten mat, sier Øen. I boka har matmangele­n vaert prekaer i halvannet år.

– I Oslo har folk flest mat for tre dager. Ved en katastrofe hvor matforsyni­ngene rammes, vil folk vaere desperate av sult etter tre uker. Da vil 700.000 prøve å ta seg ut av Oslo for å finne mat. Kriminelle vil strippe dem for alle verdier på veien. De vil miste det lille de måtte ha av mat, er Øens dystre spådom. Deretter dør folk i hopetall av matmangel med nevene rundt smarttelef­onene sine.

– Norge i dag har en matberedsk­ap mye dårligere enn under andre verdenskri­g. 30 prosent mot 70 den gang. Alle vet at poteter må settes i jorda for å få nye. Men når skal de settes der du bor? Hva skal gjøres med dem underveis? Kunnskapen om dette er først og fremst hos våre gamle. Slikt er glemt på tre generasjon­er. Globaliser­ingen har ført til at det kun er én fabrikk i Europa som lager spader. De norske øksene i butikken er omsmidd i Norge ut fra emner fra Kina, forteller Øen.

Fotografen Frank

I hans forrige bok «Tellemarch» følges kunstfotog­rafen Frank og forfattere­n Øen. I «Norge om våren» har Frank overtatt forfattere­ns hus. Øen selv har da drukket seg i hjel og ligger begravet i hagen. De tøffe tidene gjør Frank til en overlever. Det er og hva Fjoningene omtales som i boka. De har i 3.000 år levd av jakt og fangst, forteller Frank.

Fra å vaere konseptuel­l kunstner blir Frank en mann som laerer seg å utnytte alle matressurs­er. Mink er det mye av. Smaker forferdeli­g, men gir proteiner. Inne i skogen bygger han opp sitt eget sted. Bortgjemt og med snubletråd­er for å varsle om inntrenger­e. Han dyrker jorda, fisker, setter snarer og bedriver byttehande­l. Eldre lesere kan nok nikke anerkjenne­nde til gammel konserveri­ngskunn-

skap Frank laerer seg i en verden i brutal revers.

Vesaas-prisen

Morten Øen ble heltidsfor­fatter da han for noen år siden fikk Statens garantiinn­tekt for kunstnere. Fra før har han mottatt både Oktoberpri­sen og Halldis Moren Vesaaspris­en. Elleve diktsamlin­ger og seks romaner er det blitt.

– Jeg er utdannet både radiograf og fotograf. I tillegg har jeg jobbet for Securitas og gått i to jobber samtidig. Da jeg fikk garantiinn­tekt fra Staten kom vi til et vendepunkt. Skulle vi fortsette med gode inntekter og Oslo-leilighet eller satse på at jeg kunne vaere heltidsfor­fatter?

Sammen med samboer Heidi Fasteraune lette han etter det rimeligste huset sør for Røros. Det fant de for 570.000 kroner i Kyrkjebygd­a.

– To mål tomt og 75 meter til sandstrand ved Nisser. Et flott sted å bo, sier Øen. Faren var orlogskapt­ein og da de bodde på Sørlandet ble det mange ferier ved Nisser og senere HVutmarsje­r. Foreldrene har hytte på Kyrkjebygd­heia.

Øen har lest 150 apokalypse­romaner og skrevet boka 15 ganger. Han er skremt over hvor sårbare vi er.

– Hermetikk og tørrmat som holder seg bør alle ha. Det finnes nesten ikke kjellere for matlagring, sier han. Og ved en apokalypse må man ikke skyte agronomer og ingeniører.

– Det er de som kan få det hele i gang igjen, sier Øen.

 ??  ?? SAND: I boka «Norge om våren» er det lovløse tilstander og sandvolley­ballbanen rett nedenfor forfatter Morten Øens hus i Ni
SAND: I boka «Norge om våren» er det lovløse tilstander og sandvolley­ballbanen rett nedenfor forfatter Morten Øens hus i Ni
 ??  ?? MAMMUT-SPYD: Morten Øen med det enkle kasteredsk­apet atlatl som gir spydkast på 60–70 meter.
MAMMUT-SPYD: Morten Øen med det enkle kasteredsk­apet atlatl som gir spydkast på 60–70 meter.
 ??  ?? DAMPER: Sigaretter og alkohol er historie og erstattet av damp og te.
DAMPER: Sigaretter og alkohol er historie og erstattet av damp og te.
 ??  ?? STRØM: Som i boka har Morten Øen testet ut solcellest­røm.
STRØM: Som i boka har Morten Øen testet ut solcellest­røm.
 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ?? ssedal blir valgt som gravplass for plyndrere som kommer til bygda.
FOTO: TORE ØYVIND MOEN ssedal blir valgt som gravplass for plyndrere som kommer til bygda.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway