Varden

Et arbeidsuhe­ll reddet Johan

I dag med 20 sider helgelesin­g

-

Et arbeidsuhe­ll gjorde at Johan Eikstad måtte ta turen til øyelegen. Det gjorde at en svulst i det andre øye ble oppdaget.

Etter en tøff strålebeha­ndling i Sveits har oppussing av gamle sykler vaert terapi for tobarnsfar­en fra Skien.

En liten svart flekk i øyet skulle snu opp ned på livet til tobarnsfar­en Johan Eikstad (39) fra Skien.

– Jeg har hatt den flekken på venstre øyet i mange år og tenkte at det ikke var noe farlig. Etter en hendelse på jobb, der jeg fikk slipesprut i høyre øyet, dro jeg til øyelege. Det gikk greit, men han reagerte på flekken i det andre øyet, forteller Johan.

Det endte med henvisning til Ullevål og hyppige kontroller det neste halvannet året.

– Det var en svulst på øyet og den vokste for mye. Det endte med at jeg fikk valget mellom operasjon i Norge eller stråling i Sveits.

Det ble Sveits.

Absurd situasjon

Så fulgte to uker med stråling og tre ulike operasjone­r i narkose.

– Jeg måtte til Sveis for proton-stråling, stråling hvor de selv kan bestemme hvor dypt strålen går. Det ble laget en maske og jeg ble sittende med hodet skrudd fast til den maskinen. Jeg fikk beskjed om at jeg kunne risikere å komme hjem uten øye, forteller Johan.

Så ble stamceller tatt ut, strålinger og operasjone­r gjennomfør­t.

– Det har vaert vellykket. Formen er tipp topp og prognosene er gode. Han tenker seg om før han fortsetter. – Det er klart at jeg ble stresset da jeg var hos legen, og ordet svulst og kreft ble nevnt. «Du kjemper for livet», husker jeg de sa. Men jeg følte det ikke sånn. Det var egentlig ganske absurd hele greia.

Snart i Norge

I dag blir rundt 50 pasienter årlig sendt utenlands for å få kreftbehan­dling med protonstrå­ling. Nå blir snart behandling­en tilgjengel­ig i Norge.

Framover skal det blant annet utredes videre omfang av hvilke type pasienter som skal få denne behandling­en innen 2025. Det skal også bygges kompetanse om denne type behandling i alle regioner, skriver sykehusbyg­g.no.

– Proton behandling er mer skånsom enn annen type stråling. Den skal gi bedre livskvalit­et i etterkant, og redusere langtidssk­adene av kreftbehan­dlingen. Vier veldigglad­fora tvi snart kan tilby denne behandling­en også her til lands, sier prosjektle­der i Proton- og p artikkelte­rapiprosje­ktet, Vigdis Hartmann, til nettstedet.

Sykkel ble terapi

Hjemme på Kleiva i Skien viser Johan vei inn i garasjen. Her er hans «gutterom».

Et titalls sykler står rundt omkring, i taket henger det et oransje-biltak.

– Etter at jeg kom hjem fra Sveits ble jeg sykemeldt i tre måneder med beskjed om å ikke løfte og egentlig bare ta det helt med ro. Det ble litt ekstra hjemme da, med familien og to små barn.

Johan drar fram en av syklene inne i garasjen. – Denne kjøpte jeg for å ha noe å gjøre. 39-åringen har nemlig alltid vaert glad i å skru. Helt fra han var liten har interessen for både sykler og biler vaert der.

– Til mammas store fortvilels­e, smiler han.

– For meg var det viktigere at sykkelen så kul ut enn at klaerne var rene og tørre. Derfor har jeg stort sett syklet rundt på sykler uten skjermer.

Til daglig jobber han i smedfirmae­t, Anton W. Johansen.

– Jeg er utdannet verktøymak­er fra tidligere. Jeg er klåfingret av natur, legger han til.

Sykkelen har viser fram har rød ramme, røde dekk, sete og bukkestyre.

– Dagene hjemme etter operasjone­n ble lange. Jeg måtte ha noe å gjøre slik at dagene skulle gå og kjøpte denne sykkelen i svaert dårlig stand. Det ble en slags terapi. Kaldt var det midt på vinteren, men med tykk ullgenser og kaffe var det fint allikevel, smiler han. Rundt 40 timer anslår Johan at han har brukt på vidunderet.

 ?? FOTO: TONE LENSEBAKKE­N ??
FOTO: TONE LENSEBAKKE­N
 ?? FOTO: PRIVAT FOTO: PRIVAT ?? GLADITOHJU­L:
sykler.
BEHANDLING:
Johan Eikstad sykler ofte til jobben på en av sine mange
Stråling og operasjone­r i to uker i Sveits. Det var tøffe dager. STRÅLING: Johan måtte teste både maskin og maske før de kunne sette i gang.
FOTO: PRIVAT FOTO: PRIVAT GLADITOHJU­L: sykler. BEHANDLING: Johan Eikstad sykler ofte til jobben på en av sine mange Stråling og operasjone­r i to uker i Sveits. Det var tøffe dager. STRÅLING: Johan måtte teste både maskin og maske før de kunne sette i gang.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? GAMMEL: Da Johan måtte vaere hjemme for en periode kjøpe han seg et restaureri­ngsobjekt.
GAMMEL: Da Johan måtte vaere hjemme for en periode kjøpe han seg et restaureri­ngsobjekt.
 ??  ?? FRESH: Slik så den ut da han hadde byttet deler og pusset opp sykkelen.
FRESH: Slik så den ut da han hadde byttet deler og pusset opp sykkelen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway