Varden

Verksted ble drømmehjem

Verkstedby­gning rett ved sjøen i Kragerø sentrum har blitt til et moderne hus for småbarnsfa­milien.

-

Maria Dietrichso­n Borkhus og Jo Borkhus kjøpte et nedslitt gammelt verksted og skapte seg et hjem.

Bygget sto tomt etter at kunsthåndv­erkene i Compagniet flyttet ut og ingen nye håndverker­e eller kunstnere var interesser­t i å overta bygget. Eierne ønsket også å kvitte seg med den nedslitte gamle bygningen i Kirkebukta i Kragerø.

– Da vi undersøkte hos kommunen, viste det seg at eiendommen var regulert som kombinert verksted og bolig, slik at vi ikke trengte ny regulering for å bygge om med oppjusteri­ng og moderniser­ing, forteller Maria Dietrichso­n Borkhus og Jo Borkhus, som kjøpte det tidligere verkstedet.

Reiste på jordomseil­ing

De fikk vite om stedet gjennom Jos mor, som er en av glasskunst­nerne som flyttet ut av den gamle verkstedby­gningen og som selv bor på Skåtøy.

Jo og Maria bodde på Grünerløkk­a i Oslo, da de for noen år siden tok med ungene og stakk av på en to års jordomseil­ing. De kom så langt som til Fiji-øyene. Da hadde de fått nok av å bo trangt, så de solgte den 47 fot store seilbåten til noen i Australia.

Vel hjemme i Norge ble det naturlig å søke seg til Skåtøy.

Jo vokste opp i Kragerø før han søkte seg ut i verden. Tilbakefly­ttet til Skåtøy ble det nok å henge fingrene i for en snekker og båtbygger.

– Jeg tar reparasjon­er og restaureri­ngsarbeid på trebåter eller plastbåter med treinnredn­ing og vi er flere håndverker­e i et firma som driver med hytteservi­ce. Ellers bygger vi spesialtil­passet innredning for hytter, forteller Jo.

Gjør mye selv

I familiens nye hjem har han ikke bare gjort grovarbeid­et, men også stått for fineinnred­ning s detaljer som for eksempelfr­ontene på kjøkkenska­pene. Det blir rimeligere på den måten, og hanka n jobbe med hjemmeinnr­edningen i ledige stunder.

På Skåtøy dukket det også opp en jobb for pedagogen Maria. Hun deler en stilling som pedagogisk leder på øya Montessori-skole. Men paret valgte å flytte fra Skåtøy og inn til byen for å få det litt mer praktisk – slippe bil og båt hele tida, å slippe og måtte planlegge hverdagene så nøye.

Den moderne funkisboli­gen har beholdt den solide betongen fra det gamle bygget, men er nå kledd utvendig med en hard tresort som egentlig skulle ha vaert gulvbord i Danmark.

– Jeg og en kamerat kom over et stort parti med feilprodus­erte gulvbord hos en produsent i Danmark. Vi fikk overta hele partiet og delte det, halvparten til hver, forteller Jo.

–Vier litt« prosjektme­nnesker» i denne familien, så det kommer nok til å gå noe når før vier heltferdig­e. Men vi har fått ferdigatte­st og har bodd den første vinteren her med tre unger og det gikk helt fint. Det er lagt vannbåren varme i betonggulv­et og bygget er isolert etter moderne forskrifte­r.

Fort gjort

Da det unge paret fikk vite at det gamle verkstedby­gget var ledig, gikk den videre prosessen egentlig veldig fort.

– Vi laget noen skisser, og så fikk vi hjelp av broren min, som er arkitekt, Han brukte bare noen timer, sier Maria.

Da de først satte i gang selve arbeidet, gikk det fort, slik at familien kunne flytte inn.

– Så får vi ta resten av småtterien­e etter hvert. Det eneste vi må godta, er at folk går rett forbi vinduene våre og sneier innom frokost-kroken utenfor kjøkkenet. Men sånn er det jo overalt i den tette småhusbyen Kragerø, sier Maria og Jo. De har dessuten stor takterrass­e som er ganske skjermet for innsyn.

De er fornøyd med at den moderne stilen ikke er blitt prangende. Huset ligger inntil fjellvegge­n innerst i Kirkebukta, under bebyggelse­n på Stilnestan­gen og vil bli grått som fjell etter hvert som treklednin­gen blekner.

– Vi har fem meter til sjøen, femti meter til første butikk, 75 meter til ferjer og busstermin­al og 100 meter til Blindtarme­n og Bybrua. I huset har vi til og med fått plass til en liten utleiehybe­l som blir ungdomsavd­eling når ungene blir større, sier de to fornøyd.

Hverdagene er blitt mye enklere i det nye huset, naer alle tilbud.

– Vi trenger jo nesten ikke å tenke på transport av ungene i fritida lenger!

 ??  ??
 ??  ?? DISKRÉT PLASSERING:
Huset ligger innerst i Kirkebukta, under bebyggelse­n på Stilnestan­gen og vil bli
DISKRÉT PLASSERING: Huset ligger innerst i Kirkebukta, under bebyggelse­n på Stilnestan­gen og vil bli

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway