Varden

Venstre utfordrer Porsgrunn kommune

– Det koster Porsgrunn kommune to millioner kroner å forhindre et breviksdep­oni, sier førstekand­idat Eli Taugbøl i Venstre.

- ▶ Ragnhild Johansen ragnhild.johansen@varden.no

– Jeg har ikke to millioner kroner i skuffen, men jeg vil svaert gjerne ha et møte med forskingsb­edriften OiW Process, sier ordfører Robin Kåss (Ap). Han syns det er en svaert interessan­t bedrift.

– Ikke minst med tanke på deponiplan­ene- er dette en svaert spennende bedrift, understrek­er han.

OiW Process i industripa­rken har fått 2,4 millioner kroner av Innovasjon Norge til å starte et pilotanleg­g for rensing av flygeaske. Men bedriften trenger to millioner til for å utløse de offentlige midlene.

– Denne teknologie­n vil forhindre at gruvegange­ne i Brevik fylles med farlig avfall. Det dreier seg om å rense den farligste delen av avfallet. Her bør kommunen kjenne sin besøkelses­tid. Industrien har allerede foretatt et grønt skifte. Nå er det på tide at politikern­e ser framover og ikke klamrer seg til løsninger fra fortida, ser Taugbøl. Hun er Telemark Venstres Stortingsk­andidat.

For mye vafler og krangling

– Men det finnes en rekke alternativ­er til kommunekas­sa. Både Vekst i Grenland, fylkeskomm­unen og forskjelli­ge fond kan til sammen klare å sanke sammen de to millionene, sier Kåss.

Taugbøl er ikke i tvil om at den viktigste politiske valgkampsa­ken i Telemark er spørsmålet om deponi i Brevik.

Selv mener hun at naerheten til omgivelsen­e utelukker et deponi i Brevik.

– Men ideen om et kjempedepo­ni på størrelse med Langøya i gruvegange­ne til Norcem er så gammeldags, at teknologie­n vil vinne, sier hun. Hun håper at folk etter hvert forstår viktighete­n av å innføre sirkulaerø­konomi – det vil si det motsatte av å deponere, men å rense og å bruke på nytt.

– Venstres viktigste fokus er klima og grønn teknologi, understrek­er hun, men hun innrømmer at det kan vaert vanskelig å nå fram.

– Uten tvil sliter vi med å få folk til å forstå hvor viktig dette er, sier hun.

– Det blir for mye vaffelprat og krangling, sier hun.

Ny industri trenger støtte

I disse valgkampti­der slå Taugbøl et slag for en naeringsve­nnlig regjering.

– Det er det industrien trenger. I tillegg trenger den en regjering som ser viktighete­n av å ta vare på EØS-avtalen, sier hun.

Hun ønsker seg ny norsk industri som finner opp nye løsninger.

– Men denne industrien må få den støtten de trenger for å gjøre forretning ut av forskinga si. For Telemark handler dette både om ny naering og omdømme, for kloden er det avgjørende å løse både klima- og miljøutfor­dringene.

 ?? FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ?? FLYGEASKE: Venstres førstekand­idat Eli Taugbøl oppfordrer det offentlige til å ta ansvar for å utvikle bedrifter som kan hindre kjempedepo­nier.
FOTO: RAGNHILD JOHANSEN FLYGEASKE: Venstres førstekand­idat Eli Taugbøl oppfordrer det offentlige til å ta ansvar for å utvikle bedrifter som kan hindre kjempedepo­nier.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway