Varden

–Det skapes mange nye arbeidspla­sser

I august var det 1.400 faerre helt arbeidsløs­e, ifølge sesongjust­erte tall fra Nav. Andelen helt ledige er nå på 2,7 prosent av arbeidssty­rken.

-

Det er niende måned på rad at arbeidsled­igheten går ned, skriver Nav i sin rapport for august. Bruttoledi­gheten, som også inkluderer arbeidssøk­ere som deltar på tiltak fra Nav, falt med 9.300 personer og utgjør nå 3,2 prosent av arbeidssty­rken.

Statsminis­ter Erna Solberg (H) sier det er gledelig at ledigheten faller ytterliger­e.

– Saerlig gledelig er det at ledigheten nå også går ned blant de unge. Det skapes mye nytt og mange nye jobber i Norge nå, sier Erna Solberg.

Statsminis­teren sier tallene viser at regjeringe­ns politikk har fungert.

– Det er nok en understrek­ing på at det bildet Arbeiderpa­rtiet har tegnet av norsk økonomi og regjeringe­ns politikk, ikke stemmer.

Solberg sier til NTB at nedgangen er sterkere enn hva de forventet før sommeren.

– Men vi har sett gjennom nasjonalre­gnskapstal­lene at veksten er sterk i norsk økonomi, sier statsminis­teren.

Bruttonasj­onalproduk­tet (BNP) for Fastlands-Norge økte med 0,7 prosent i andre kvartal, ifølge de sesongjust­erte tallene fra Statistisk sentralbyr­å i august.

– Vil falle videre

– August er den niende måneden på rad med nedgang i den registrert­e arbeidsled­igheten. Veksten i norsk økonomi har tatt seg opp i første halvår i år, og vi forventer at ledigheten vil fortsette å gå noe ned framover, sier arbeids- og velferdsdi­rektør Sigrun Vågeng i en pressemeld­ing.

Arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie (H) sier at arbeidsmar­kedet er i rask bedring.

– Ledighetst­oppen etter oljeprissj­okket er definitivt bak oss, og den positive utviklinge­n vi har hatt på arbeidsmar­kedet gjennom 2017, fortsetter, sier Hauglie.

Flere ledige jobber

Hun sier at ledigheten går ned over praktisk talt hele landet og i nesten alle bransjer.

– Og som statsminis­teren sier: Det er saerlig gledelig at ledigheten går ned blant de unge. Nedgangen er på hele 18 prosent, og det skal vi glede oss over alle sammen, sier Hauglie.

– Vi ser også at det meldes flere ledige stillinger til Nav, vi ser at permitteri­ngene er halvert og dette betyr at flere kommer ut i jobb, fortsetter Hauglie.

Arbeids- og sosialmini­steren sier at selv om de registrert­e ledighetst­allene til Nav er gode, så vet de at det er mange som står utenfor arbeidsliv­et, som blant annet mottar helserelat­erte ytelser, deriblant mange unge.

– Mitt mål er å gå enda flere av dem inn i arbeidsliv­et, fordi vi vet at jobb ville vaert helsefremm­ende for dem. Der har vi fortsatt en stor jobb å gjøre, sier Hauglie til NTB. Hun sier jobbskapin­g først og fremst er måten å få flere unge ut i arbeidsliv­e på, men at de blant annet også må sørge for tettere oppfølging.

– Ventet

Seniorøkon­om Kyrre Aamdal i DNB Markets sier nedgangen er helt som ventet.

– Justert for vanlige sesongeffe­kter falt antall registrert­e helt ledige med 1.387 personer, mens ledige inklusive personer på arbeidsmar­kedstiltak avtok med 1.156, sier Aamdal.

Han sier at det over det siste året har vaert en liten oppgang i antall personer som har gått ledige over 78 uker, mens antallet korttidsle­dige har falt.

(NTB)

I dag teller om lag 200 av kommunene manuelt i den foreløpige tellingen, men maskinelt i runde to. Hos fylkeskomm­unen telles stemmesedl­ene maskinelt.

– Trygghet og tillit er avgjørende i gjennomfør­ingen av valget. Vi skal ikke vaere naive eller la det herske usikkerhet rundt sikkerhete­n ved norske valg. Velgerne skal vaere trygge på at valgresult­atet er korrekt, sier kommunal- og moderniser­ingsminist­er Jan Tore Sanner (.

Halvparten teller

Systemet som teller stemmene ved valg i Norge heter EVA Skanning og er utviklet og eid av Valgdirekt­oratet.

En del av dette systemet er programvar­en ReadSoft FORM, som opprinneli­g var svensk, men som i dag er eid av det amerikansk­e selskapet Kofax, tidligere Lexmark. Valgdirekt­oratet skriver at den versjonen av ReadSoft som brukes i det norske valgsystem­et, er upåvirket av endringene på eiersiden av selskapet.

Ettersom omtrent halvparten av norske kommuner allerede teller stemmer manuelt, vil de dermed heller ikke merke noen forskjell med forskrifte­n. For de øvrige kommunene vil det medføre noe ekstra arbeid.

Alle stemmesedl­er i Norge blir dessuten oppbevart fysisk etter valget, noe som vil gjøre det mulig med en kontrollte­lling dersom det skulle vaere behov for dette.

(NTB)

 ??  ?? Arbeidsled­igheten falt i august for niende måned på rad, viser
Arbeidsled­igheten falt i august for niende måned på rad, viser

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway