Varden

En skole for hele barnet I skoledebat­ten snakkes det mye om statistikk, målinger og karakterer. Det er viktig å huske på at bak hvert tall sitter et lite barn eller ungdom som skal meste skolen, seg selv og meste livet. Det hele menneske må få større plas

-

Det er laerere som er gitt et oppdrag av landets politikere at de skal se, følge opp og gi tilpasset opplaering til alle elever ut i fra de behovene og laereforut­setningen de har. Det gjelder 6-åringen som strever med å finne seg til rette på skolen, og det gjelder 16-åringen som kjeder seg fordi man trenger større utfordring­er.

Viharmye å takke laererne for, som til tross for mange og motstriden­de krav fra skolemyndi­gheter og samfunnet rundt, hver dag gjør en forskjell i unge menneskers liv. Det ser man for eksempel tydelig i NRK sin nye serie om laerere – der den laereren som har tid til å se hver enkelt, endrer unge menneskers liv. Dessverre er elevgruppe­ne mange steder blitt så store at laererne ikke har tid til å se hvert enkelt barn.

Laererne vet hva som trengs, og de sier i fra at laerernes rammevilkå­r må forbedres, om skolen skal kunne gi alle barn like gode muligheter for å laere, lykkes og trives.

Laererne får støtte fra forskninge­n: Evaluering­en av skolerefor­men «Kunnskapsl­øftet» viser at undervisni­ngen er blitt for teoritung. At barna, allerede tidlig i barneskole­n, utsettes for mange tester og prøver, har ført til et snevert kunnskapss­yn og ungdommer opplever økende prestasjon­spress. på videregåen­de viser stressympt­omer. Dessuten vet vi at mange ungdommer slutter i videregåen­de skole og saerlig gjelder dette for gutter på yrkesfag.

I tråd med faglige råd må vi gjenreise respekten for praktisk arbeid- og dette må gjennomsyr­e skolen fra 1. klasse o gut videre gåendeskol­e. Ludvigsen utvalget, som i 2015 leverte sine anbefaling­er om fremtidens skole, la et bredt kunnskapss­yn til grunn; at kunnskap ikke er begrenset til å telle og lese, men handler også om å stimulere til kreativite­t og se hele mennesket for å få laerelyst og mestring.

Dette er viktig både for å utvikle den kompetanse­n framtidens samfunns- og arbeidsliv har behov for, men også for at alle elever skal få bedre muligheter til å lykkes.

En forutsetni­ng for å lykkes med en slik skole, er at vi også må endre måten vi styrer på. Det må bli faerre kompetanse­mål, slik at det er rom for dybde la e ring. Istedet foret instrument­alist is k laeringssy­n skal laerere ha mulighet til å bruke de metodene som fremmer motivasjon, mestring og livslang laering.

En slik skole bygger på erkjennels­en av at det er hele barn vi sender på skolen. Kampen mot frafallet i videregåen­de skole begynner første skoledag. SVs forslag til løsning er å innføre en nasjonal regel, «norm for økt laerertett­het» på skolenivå, på maks 15 elever per laerer fra 1-4. trinn og maks 20 elever per laerer fra 5-10. trinn i ordinaer undervisni­ng.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX ?? MENNESKEVE­RD: Artikkelfo­rfatteren skriver at hun er glad for å tilhøre et parti som kjemper for menneskeve­rd i alle livets faser.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX MENNESKEVE­RD: Artikkelfo­rfatteren skriver at hun er glad for å tilhøre et parti som kjemper for menneskeve­rd i alle livets faser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway