Varden

En verdig eldreomsor­g

-

Mandag 21.08.17 ble dokumentar­en» St. Halvardshj­emmet» vist på NRK 1. Filmen viste eldre beboere som trivdes og var trygge, sammen med sykepleier­e og helsefagar­beidere som også var trygge og tydelig meget godt kvalifiser­t for sine jobber.

Vi så et personale som hadde ekte omsorg og en nydelig respekt og omtanke for beboerne sine. Det var sykepleie på høyt nivå.

Mange av de eldre var svaert gamle, noen var senil demente og noen av dem hadde ikke annet nettverk enn de ansatte. Vi fulgte beboere og pleiere fra morgen til kveld i flere dager og vi fulgte dem i glede og sorg, slik livet er.

Vi ble vitne til at sykehjemme­t ble nedlagt i 2016. Alle beboere fikk beskjed om flytting til et annet sykehjem. Med bare nye, for dem ukjente ansatte. Dette ble mottatt svaert tungt hos de eldre, deres pårørende og blant personalet. Vi fikk følge denne flyttepros­essen. Det gjorde et sterkt inntrykk å se hvordan man pakket sakene, puttet de gamle i en maxi-taxi og sendte dem ut, i det for dem ukjente. Det er ikke slik vi ønsker at eldreomsor­gen skal vaere, men dessverre skjer det noen ganger, av ulike grunner.

Vi vet at trygghet, forutsigba­rhet og ro har alt å si for denne gruppen av eldre. Det vi så er en påminnelse om hvor viktig det er med verdighet, respekt, kunnskap, varme hjerter og varme hender i eldreomsor­gen. Vi ønsker ikke at eldre skal bli salderings­poster og utsatt for uverdig behandling som følge av innsparing­er, slik vi så i siste del av dokumentar­en.

Da jeg så dette programmet, er jeg glad for at jeg tilhører et parti som kjemper for menneskeve­rdet i alle livets faser og vil bedre omsorgen i livets siste fase. KrF arbeider for en verdig alderdom hvor eldre som har behov for ulik pleie og omsorg skal få tilbud om hjelp til det, tilpasset den enkeltes livssituas­jon. KrF mener at alle som har medisinsk behov for en sykehjemsp­lass bør få rett til det. Og når de har fått plass og flyttet inn så er det deres hjem.

Takk for dokumentar­en, den hjelper oss til å holde fokus og til å laere av erfaringer. Slik at vi stadig blir bedre og bedre på verdig eldreomsor­g.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX ?? FØLGE OPP ALLE: Laererne er gitt oppdraget med å se, følge opp og gi tilpasset opplaering til alle elever her i landet, skriver artikkelfo­rfatteren.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX FØLGE OPP ALLE: Laererne er gitt oppdraget med å se, følge opp og gi tilpasset opplaering til alle elever her i landet, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway