Varden

Politipens­jonisten som lever av fotball

Det er ikke sikkert du har sett det, men sjansen er stor for at han har sett eller ser på deg. Hvis ikke han får bamseklem av sjefen akkurat da.

- SKIEN

Mange har viktige roller på Skagerak Arena.

Noen såpass trivielt som å score mål, utvikle eller kjøpe fotballspi­llere.

Ole Larsen har ansvaret for sikkerhete­n til alle involverte, fra stjernespi­llere til tilskuere og vaffelrøre­produsente­r.

– Jeg har aldri vaert redd. Noen ganger litt urolig eller betenkt for hva som kanskje venter oss, men det bare skjerper det hele, sier 65-åringen.

Kjent ansikt

Selvvalgt er han ikke blant de mest profilerte i klubben, men om ikke alle vet navnet, er sikkerhets­sjefen et kjent ansikt for mange.

Slik blir det for en mangeårig avdelingss­jef for distriktet­s orden, og frontfigur i 17. mai-toget. Fram til han ble politipens­jonist som 57-åring, og flyttet det årvåkne blikket og sansene inn i fotballens verden.

– Politiet var en fantastisk arbeidspla­ss med stor variasjon. Jeg tror det ga meg en kompetanse som har vaert verdifull både for meg og Odd i årene etter. Man bør ha litt kompetanse i denne jobben, mener Larsen.

Hvem kommer?

Hva han faktisk gjør, er ikke detaljert nødvendig for ham å snakke om. Men når spillerne løper ut til kamp, og publikum inntar Skagerak Arena, har Larsen jobbet med den aktuelle kampen i lang tid.

– Hvem er det som kommer? Er det kjente problemmak­ere blant disse? Jeg har god kontakt med dem som har tilsvarend­e roller i andre klubber, og har blitt kjent med mange flotte folk innen fotballen. Og selvsagt innen politiet. Jeg har visse fortrinn der.

Lever av fotball

Mens det er landslagsp­ause i eliteserie­n, forbereder Larsen resten av sesongen. Han som aldri tok seg én dag som pensjonist før han ble hyret inn, først delvis og så helt, som sjef for sikkerhete­n i Odd, betrakter en tom arena fra en like tom VIP i tredje etasje.

Det sto ikke skrevet noe sted at Skidar-gutten, nummer fire i søskenflok­ken på seks, indirekte skulle leve av fotball.

Selv om Bratsbergk­leiva-eleven spilte på skolelag med Peder Tørdal og andre han senere fulgte fra tribunepla­ss.

Pila mot politiet

18 år gammel reiste junioren fra Helges Plass til studieplas­s – uten å hevde at han studerte seg sliten. Men militaeret, befalsskol­e, sersjantgr­ad og så fenrikstje­rne, rettet pila mot politiet.

Uteksamine­rt og nygift med ei jente fra Romerike kunne skiensgutt­en sagt ja til jobbtilbud­et fra hennes trakter, men fikk samtidig tilbud fra Skien politikamm­er.

– Jeg vant, oppsummere­r Larsen smilende den diskusjone­n på hjemmebane.

Sjef for orden

Med tap i den kampen, kunne han i dag vaert sikkerhets­ansvarlig på Åråsen, men politikarr­ieren hadde trolig blitt den samme. En i lederrolle­r. Som avdelingss­jef for ordenspoli­tiet i først Skien og Siljan, og deretter Grenland. Larsen var også fire år på Lillehamme­r som del av den sentrale politistyr­ken som jobbet natt og dag med OLsikkerhe­t fra 1990 til 1994, og var flere år kursleder på politihøgs­kolen.

Så var det slutt, som 57 år gammel pensjonist. Odd var på banen før han rakk å sjekke hvordan den tilvaerels­en var.

– Tenk hvor mye kompetanse som finnes blant folk som har blitt pensjonert så tidlig. Jeg håper samfunnet ser det, sier sikkerhets­sjefen ettertenks­omt.

Han deler av sin egen til staben som jobber i sikkerhets­bransjen på kampdager. Blant annet med konkrete øvelser innen ting som folk flest har få forutsetni­nger for å håndtere.

– Få dem trygge

– Tenk dette: En gal mann stikker ned en vakt og kommer inn på VIP-rommet. Hva gjør man da? Slikt er ikke bare enkelt å takle for våre frivillige. For meg er det viktig å få dem opp på et nivå hvor de er trygge på seg selv.

Han har opplevd få gale menn i sin Odd-tid, men det har vaert de nevnte øyeblikken­e med en urofølelse.

Som da Dinamo Zagreb ankom med fryktede supportere. Det var ikke mange av dem inne på stadion. Ikke spredte de frykt heller. Noen mente politiet var i overkant mange, på bakken og i lufta.

Flere enn 17

– Det var veldig mange etterretni­ngsopplysn­inger i forkant, og jeg synes politiet håndterte det riktig. Det handlet om flere enn de 17 som ble pågrepet i sentrum. – Hvor mange? – Flere dukket ikke opp på stadion fordi de visste at de ville bli arrestert. Jeg vil anslå at det var rundt 40–50.

Den største utfordring­en var likevel Dortmund.

– For oss var det litt upløyd mark å ta i mot så mange fra en storklubb, men vi laerte mye. Tyskerne hadde med sikkerhets­ansvarlige som påpekte ting som måtte forbedres med tanke på gjerder, og det var et godt grep å benytte Stevneplas­sen til samlingsst­ed før kamp.

Knallskudd i trusa

«Bluss i rumpa og knallskudd i trusa», lød Vardens oppsummeri­ng av det som glapp. Odd fryktet verre saker.

På hjemlig grunn er ikke frykten stor. Sikkerhets­sjefen har fått enkeltepis­oder med enkeltmenn­esker å jobbe med, som en definert «banestormi­ng» i Finland, men skryter av Oddrane.

– Vi samarbeide­r godt etter å ha jobbet forebyggen­de i mange år, mener 65-åringen som begynte sitt virke i Odd som en løsning på forbundets lisenskrav ved opprykket i 1998.

En av gutta

Siden den gang har han også en periode i styret, men Larsen trives best som en av gutta.

Selv om han er sjefsgutt for viktige avgjørelse­r.

– Dagene blir bedre av fotball, kommer det fra han som har hatt mange slike dager.

– Og det fine med fotball er at selv om man kan vaere nedbrutt etter et tap, kommer det alltid en ny kamp.

Andre ganger er det jubel, og den er det ikke alltid like lett å holde innvendig, selv for han med det årvåkne blikket.

«Ikke helt bra» kommentert­e forbundets kampdelega­t da Larsen jublet knestående etter ett av disse øyeblikken­e.

– Det bare måtte ut, minnes Larsen med et stort smil.

Spillertro­ppen får fram det samme i sheriffen på Skagerak Arena.

To adelsmenn

– I de fleste samfunnsla­g finnes det slike halvveis drittsekke­r. Vi har bare gode gutter. Med tenning og konkurrans­einstinkt.

Larsen.

– Ingen kan ta fra ham det han har skapt her. Fagermo er arkitekten bak der vi er.

Selv er Ole Larsen i naerheten av å bli pensjonist – igjen.

– Jeg naermer meg, men vi blir ikke helt enig om når, sier han som en vakker dag går tilbake til rollen som tilnaermet

To av adelskalen­derkongene trekkes fram, selv om Larsen foretrekke­r å formulere seg generelt.

– Frode Johnsen og Morten Fevang, ja. Folk som ble gode fordi de har plass til andre mennesker rundt seg. Lett å bli glad i. Det samme gjelder sjefen, understrek­er vanlig tilskuer. På Odd og kanskje Skidar. Fortsatt med et blikk for detaljer du eller jeg ikke ofrer en tanke på en fotballare­na.

– Slikt blir en vanesak.

 ??  ?? Ole Larsen har kontroll på det meste som handler om fotballkam­per på Skagerak Arena, men regner med at han naermer seg å bli pensjonert – igjen.
Ole Larsen har kontroll på det meste som handler om fotballkam­per på Skagerak Arena, men regner med at han naermer seg å bli pensjonert – igjen.
 ?? FOTO: BJØRN BORGE ??
FOTO: BJØRN BORGE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway