Varden

Hit vil alle forfattere

I løpet av fem år har litteratur­festivalen Appelsinia blitt en viktig arena for barne- og ungdomslit­teratur – også for forfattern­e.

- SKIEN

– Det er nesten overrasken­de hvor lett det er å få de store barnebokfo­rfatterne til Skien. Mange opplever det som et bransjemøt­e, sier Marte Lie Kverme, ved Skien bibliotek.

I år er det 21 forfattere som møter sine unge lesere i flere arrangemen­t fra tirsdag til lørdag.

Unge kritikere

I løpet av de fem dagene inviterer festivalen til 80 arrangemen­t.

Skolene får besøk av forfattere gjennom hele uka.

– Hver dag møter 600 barn og unge to forfattere. Det er kjekt å se at biblioteke­t merker stor pågang etter disse forfattern­e etter at de har vaert på besøk, sier Anette Storli Andersen.

I år har forfattern­e kanskje en god grunn til å vaere ekstra spente på møtet med sine lesere. Onsdag arrangerer litteratur­festivalen kurs i litteratur­kritikk, og spør om hva som gjør en bok god eller dårlig – for deg, legger de til.

– Jeg tror det er viktig for leselysten å laere seg hva en skal se etter i bøkene, sier Andersen.

Litteratur­kritiker Guri Fjeldberg holder kurset, der forfatter Anders Kvammen kommer for å legge tegneserie­boken «Ungdomssko­len» under lupen.

– Vi har også hatt flere elever ved Venstøp skole som har jobbet med å anmelde bøker til «Bokslukerp­risen», og vil intervjue noen forfattere ut fra sin kunnskap.

Kritisk lys på norskfaget

Torsdag kveld blir det en større diskusjon om norskfaget, når Litteratur­huset i Skien inviterer til Festivalkr­o.

Litteratur­kritiker Knut Hoem startet i vinter en opphetet debatt da han så hva sønnen fikk servert av bøker i norskfaget.

– Da forsto jeg hvorfor han ikke likte norskfaget, skrev Hoem.

Litteratur­huset har satt samen et panel, bestående av Knut Hoem, norsklaere­r Kristoffer Høimyhr Skaate og forfattern­e Aina Basso og Ruth Lillegrave­n for å diskutere norskformi­dlingen i grunnskole­n.

Rikt program

Anette Storli Andersen mener festivalen har satt sammen et rikt program, i samarbeid med aktørene som er med på festivalen.

– Vi har spennende utstilling­er, film, teater, foredrag av Anders Totland om «matauk» på Århus gård. Det er kjekt å ha med tegningene av Peer Gynt, av Geir Moen i foajén i Ibsenhuset. Lørdag avslutter vi med litteratur­fest i sentrum, med «bøker i byen».

 ?? FOTO: SINDRE OMENÅS ?? LESELYST: Neste uke blir barnelitte­ratur belyst fra flere sider, når f.v. Tove Hoppestad, Eli Haugland, Per Ragnar Møkleby, Stian Johansen, Marte Lie Kverme og Anette S. Andersen åpner Appelsina.
FOTO: SINDRE OMENÅS LESELYST: Neste uke blir barnelitte­ratur belyst fra flere sider, når f.v. Tove Hoppestad, Eli Haugland, Per Ragnar Møkleby, Stian Johansen, Marte Lie Kverme og Anette S. Andersen åpner Appelsina.
 ?? FOTO: NORDSVEENF­OTO.NO ?? POPULAER: Jørn Lier Horst er blant de 21 forfattern­e som kommer.
FOTO: NORDSVEENF­OTO.NO POPULAER: Jørn Lier Horst er blant de 21 forfattern­e som kommer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway