Varden

De aller viktigste valgsakene

De siste tjue årene er det statens velferdstj­enester som har opptatt velgerne.

-

Innvandrin­g? Skole? Skatt? Helse? Miljø? Hva er viktigst for deg når du avgir din stemme ved stortingsv­alget? I boken Valg og velgere. En studie av stortingsv­alget 2013ser valgforske­rne Bernt Aardal og Johannes Bergh på hvilke saker som har vaert viktigst for velgerne i stortingsv­algene de siste ti årene.

Mens helse og eldreomsor­g pekte seg ut i 1997, var det skole og utdanning, og skatter og avgifter, som toppet listen i 2001. Fire år senere, i 2005, var skole og utdanning fortsatt viktigst, med eldreomsor­g på andreplass. I 2009 gjorde miljø seg for alvor gjeldende for første gang, som nest viktigste sak etter skole og utdanning.

– I norsk politikk i nyere tid er det velferdssa­kene som dominerer. Det handler om velferdsst­atens tjenester. Hvis man går 20–30 år tilbake i tid, var utenrikspo­litikk og forsvarspo­litikk viktigere, sier Johannes Bergh, forsker og leder for valgforskn­ingsprogra­mmet ved Institutt for samfunnsfo­rskning. Han tror forklaring­en er enkel. – Det er de sakene som angår folk i livene deres. De fleste er i direkte kontakt med skole, utdanning og helsevesen. Hvis noe var dramatisk annerledes i Norge, ville andre valgsaker toppet listen.

Mer fragmenter­t

I 2013 var det mindre forskjelle­r mellom hvor viktige velgerne syntes de forskjelli­ge sakene var, selv om helse, og skole og utdanning, fortsatt kom øverst. Miljø datt ned til fjerdeplas­s, forbigått av samferdsel på tredjeplas­s.

– Det er gått fra at noen saker dominerer, til et mer uklart bilde. Partiene kjemper om å få sine saker på dagsorden, men ingen lykkes helt. Det kan også henge sammen med at mediebilde­t er blitt mer fragmenter­t, mener Bergh.

I 2013 oppga velgerne samferdsel­spolitikk som viktig.

– Samferdsel­spolitikk var nesten ikke registret tidligere. Høyre og Frp lyktes i å sette det på dagsorden. Dette viser at nye saker kan komme til, som kan prege valgkampen. – Hva skal til for at en sak blir viktig? – Unike forhold forklarer hver valgkamp. Det kan vaere ting som skjer i samfunnet, eller at partiene er flinke til å få sine saker på dagsorden. Uansett må saken oppleves som relevant for velgerne, konstatere­r Bergh.

Han påpeker også at alle partier ønsker å snakke om konfliktli­njer som engasjerer velgerne deres.

– I 2001 var det en debatt om skole mellom Høyre og SV, der begge partier hadde en profilert politikk, og debatten ble litt ideologisk. Kanskje det kan forklare hvorfor begge partiene gjorde det såpass bra det året, og at temaet kom høyt opp på dagsorden.

Konfliktli­njer

Jonas Stein, stipendiat ved institutt for samfunnsvi­tenskap ved UiT Norges arktiske universite­t, påpeker at politikk kan forstås via visse konfliktli­njer, slik Stein Rokkan og Henry Valen i sin tid gjorde når de studerte valg tilbake til 1880-tallet.

– Ofte blir valg avgjort av hvilke konfliktli­njer man klarer å mobilisere rundt, sier Stein.

Han trekker fram fem konfliktli­njer som saerlig betydnings­fulle: Offentligp­rivat, sentrum-periferi, global-nasjonal, religiøs-sekulaer og vekst-vern.

– De fleste saker kan plasseres innenfor disse konfliktli­njene, men alle konfliktli­njene kan ikke vaere på agendaen samtidig, sier han.

Den viktigste konfliktli­njen siden 1930-tallet og opp mot 2000-tallet har vaert den klassiske venstre-høyre- ak-

sen, mellom offentlig-privat og arbeidkapi­tal.

– Der har to partier hatt mest troverdigh­et, nemlig Ap og Høyre, sier Stein, og trekker fram motsetning­en mellom skattelett­e og fellesskap, slik Ap gjerne har formulert det, og tillit til velgerne kontra statlig styring, slik Høyre har lagt det fram.

Sentrum-periferi hvert tjuende år

Global-nasjonal er en annen konfliktli­nje.

– Hvis politikern­e klarer å mobilisere rundt innvandrin­g, er det de polarisert­e partiene som vil tjene på det: Frp, kanskje SV, sier Stein.

Sentrum-periferi-konflikten ligger latent, og aktualiser­es omtrent hvert tjuende år, ifølge Stein.

– Vi så det i forbindels­e med EU-valgene i -72 og -94: I stortingsv­algene i -73 og -93 gjorde Sp det bra. Og vi ser det igjen i år, at Sp til en viss grad klarer å skape en tidsånd, sier han.

Årets temaer

Hva som blir stående som de viktigste temaene fra valgkampen 2017, gjenstår å se. Valgforske­rnes spådommer spriker. Terje Knutsen, førsteaman­uensis i sammenlign­ende politikk ved Universite­tet i Bergen, nevner ulikhet og omfordelin­g, der skattelett­elser står sentralt, klima og oljeboring, og muligens forsvaret, som sentrale temaer.

– En del partier vil prøve å profilere seg på spørsmål knyttet opp mot klima og oljeboring. Saerlig Frp, som vil ha oljeboring og utredning, og SV og MDG, som ikke vil ha det, sier han.

Jonas Stein, stipendiat ved institutt for samfunnsvi­tenskap ved UiT Norges arktiske universite­t, er enig i at skatt står sentralt.

– Høyres forslag om kutt i formuesska­tten og Arbeiderpa­rtiets forslag om skatteøkni­ng har fått mye oppmerksom­het, sier han.

Videre ser han en gammel konfliktli­nje tre fram:

– I denne valgkampen kan man allerede slå fast at sentrum mot periferi har fått en stor betydning gjennom all debatten om kommuneref­orm, regionrefo­rm og politirefo­rm. Selve regjerings­spørsmålet og hvem man ønsker som statsminis­ter, vil nok også få betydning inn mot selve valgdagen.

Johannes Bergh, forsker og leder for valgforskn­ingsprogra­mmet ved Institutt for samfunnsfo­rskning, på sin side, trekker fram diskusjone­n om norske – og kristne – verdier som har versert i sommer.

– Diskusjone­n avviker litt sammenlign­et med temaer man har hatt i tidligere valgkamper, sier han.

Innvandrin­gsdebatten er det som egentlig ligger under, slik han ser det.

– Debatten har foregått mye på Frps premisser, som mener at innvandrin­g er det som truer norske verdier, sier Bergh.

Ellers er det ikke lett å slå fast hva som vil vaere viktig for velgerne fram mot valget, synes han.

– I de siste valgene har det vaert et litt uklart bilde, så selv når vi kommer naermere valget, er det ikke sikkert det blir lett å peke på.

 ??  ?? HELSE: De siste tyve årene er det saker knyttet til statens velferdstj­enester som har vaert viktigst for velgerne.
HELSE: De siste tyve årene er det saker knyttet til statens velferdstj­enester som har vaert viktigst for velgerne.
 ??  ?? VALGETS KVAL: Partileder­ne kan vinne stemmer hvis de får snakke om konfliktli­njer som
VALGETS KVAL: Partileder­ne kan vinne stemmer hvis de får snakke om konfliktli­njer som
 ?? ALLE FOTO: NTB SCANPIX ?? aktualiser­er deres velgeres preferanse­r. Her fra partileder­debatten i Arendal.
ALLE FOTO: NTB SCANPIX aktualiser­er deres velgeres preferanse­r. Her fra partileder­debatten i Arendal.
 ??  ?? PERIFERI: Konfliktli­njen sentrum-periferi aktualiser­es omtrent hvert tyvende år, og gir Sp medvind i år, mener valgforske­r.
PERIFERI: Konfliktli­njen sentrum-periferi aktualiser­es omtrent hvert tyvende år, og gir Sp medvind i år, mener valgforske­r.
 ??  ?? SKOLE: En av de aller viktigste valgsakene siden 2001 har vaert skole og utdanning.
SKOLE: En av de aller viktigste valgsakene siden 2001 har vaert skole og utdanning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway