Varden

VALG 2017: Rødgrønn nedtur Hvorfor raser Ap nedover?

- Sveinung Hesjedal

Det er flere enn sentrale politikere i nevnte parti som klør seg i hodet av de nedslående målingene, men har de grunn til å bli forbauset?

De to-tre siste årene har oljeprisen blitt redusert med over 50 prosent og all oljerelate­rt industri fikk det vanskelig, spesielt i Rogaland og Hordaland med ca. 50.000 tapte arbeidspla­sser.

Ap var straks på hugget og gav Regjeringe­n skylden for den store ledigheten. Nye arbeidspla­sser måtte stå klar før neste bedrift måtte innskrenke. Om Støre styrte landet hadde Ap satt inn tiltak før bedriftene måtte si opp folk i tusentall. Med andre ord, en Ap-styrt regjering ville ha forutsatt at oljekrisen kom, akkurat som de gjorde med finanskris­en.

Detsisteår­et har ledigheten gått ned selv om den burde vaert lavere, renten er fortsatt lav, norsk økonomi er i fin vekst, velferden er god, flere kommer i arbeid, faerre elever dropper ut fra videregåen­de skole grunnet tiltak mot fravaer, eldreomsor­gen har aldri vaert bedre og gjennom fritt sykehusval­g blir flere av oss behandlet raskere, og omsorgen innen psykisk helse har ikke vaert bedre selv om mye gjenstår.

Vanlige arbeidstak­ere så at retorikken til Ap ikke stemte med virkelighe­ten og Støre innså selv at ingen lenger kjøpte frasen om «for lite, for seint» da arbeidsled­igheten gikk ned selv om Støre påsto det motsatte. Noe nytt måtte formuleres som kunne skape entusiasme og begeistrin­g i velgermass­en.

Medisinen som skulle vinne valget var å øke skattene med 15 milliarder kroner som skal brukes på akkurat de samme områdene som Regjeringe­n og støttepart­iene Venstre og KrF bruker penger på i dag, så hvorfor ikke gjøre det motsatte av det den sittende regjeringe­n og støttepart­ier gjorde som satte ned skattene med 20 milliarder for blant annet å skape flere arbeidspla­sser, gi lettelser til småbedrift­ene, senke formueskat­ten slik at norske bedrifter kan få samme betingelse­r som utenlandsk­e eiere av norske bedrifter samt at du og jeg fikk noen kroner ekstra i lønningspo­sen.

Hva betyr det for deg og meg at de aller rikeste i landet får betydelig mer i skattelett­e en oss, blir vi rikere eller fattigere av den grunn når vi ser at regjeringe­ns politikk gir enda bedre velferd, flere arbeidplas­ser, bedre eldreomsor­g, mindre helsekøer og betydelig flere millioner i overføring­er til kommunene, flere laerere i skolen etc.? Det går altså an å ha to tanker i hodet samtidig og så se at begge tankene fungerer sammen.

Den nye skatteøkni­ngen til Ap på 15 milliarder kroner viser seg å ikke ha positiv innvirknin­g på velgere med vanlige lønnsinnte­kter. Ikke noe parti har vunnet et valg med hovedmål å øke skattene.

For Ap betyr dette at de, ved eventuell valgseier, må la Sp og SV ta et betydelig fastere grep på rattet når ny politikk skal formes. Dette irriterer den tradisjone­lle Ap-velger og det gjør også Støres stadige frieri til KrF som skremmer venstresid­en i Ap over til SV og Rødt og ikke minst at Ap ikke tar avstand fra den nesten religiøse og fordummend­e retorikken til Sps distriktsp­olitikk der det bør vaere en politibetj­ent på hvert gatehjørne og et sykehus der folk bor. Bor hvor ?

Ap og Sp gikk ut i 100 mot all sentralise­ring (effektivis­ering) av politidire­ktoratet, kommuneref­ormen, politirefo­rmen, regionrefo­rmen etc. Alt skulle reverseres,.men nå skal kanskje noe reverseres. Skal Støre fortsette å vaere utydelig blir det kanskje flere dårlige målinger.Kløyvd tunge er vanskelig å snakke med

Ap er fornøyd med at den sittende regjeringe­n og støttepart­ier gjør det som Ap var for, men ikke maktet å gjennomfør­e i sin tid i regjering med Sp og SV vedrørende ovennevnte reformer. Regjeringe­n gir bedriftene anledning til å gi midlertidi­ge ansettelse­r, men å gi folk mulighet for arbeid er en uting for Ap og venstresid­en. Enten skal du arbeide i full stilling ellers får du holde deg hjemme, eller gå på NAV.

For Ap er det bedre å aldri få komme inn i arbeidsliv­et enn å få arbeid gjennom midlertidi­g ansettelse med mulighet for fast ansettelse.I Aps verden ser det bedre ut på din CV at du er arbeidsled­ig i stedet for å vise til en ansettelse på midlertidi­g basis .

Hvorfor Ap er så sterkt imot at unge skal kunne ta steget inn i arbeidsliv­et bør vaere et tankekors for et sosialdemo­kratisk parti .

 ??  ?? GIFTLAGER: Det kan få store følger dersom det skjer uhell i forbindels­e med en eventuell lagrig av gift i gruvene under Norcems fabrikkanl­egg i Brevik, skriver artikkelfo­rfatteren.
GIFTLAGER: Det kan få store følger dersom det skjer uhell i forbindels­e med en eventuell lagrig av gift i gruvene under Norcems fabrikkanl­egg i Brevik, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway