Varden

Sps politikk

- Åslaug Sem-Jacobsen 1.kandidat Telemark SP

Du har i leserinnle­gg stilt spørsmål direkte til meg om en del påstander du fremsetter om Senterpart­iet, meg, og vår politikk. Selv om det skinner godt igjennom at du ikke ønsker at jeg skal komme inn på Stortinget fordi jeg er kritisk til den høyrepolit­ikken du heier på, svarer jeg deg med glede på de seks punktene dine.

Jeg er ikke i mot kommunesam­menslåing når kommunene selv vil slås sammen. Mange er både naturlige og til det beste. Men jeg er imot tvangssamm­enslåing. Det er udemokrati­sk og lite smart. Jeg er samtidig veldig klar over de negative konsekvens­ene det kan ha for små kommuner å slå seg sammen med store, da det har vist seg historisk å konsekvent ende med at tjenester blir flyttet fra utkanten i kommunen til sentrene. Det gjør meg trist at det nå er en del som ikke bryr seg om distrikten­e lenger, derfor større grunn til å kjempe for dem for meg.

Om Notodden ble slått sammen med Tinn, Hjartdal eller en annen kommune ville nok ikke du merket så mye til det da Notodden er den kommunen hvor det ville blitt sentralise­rt til. Men man ville merket det i de andre kommunene. Og jeg, til forskjell fra deg, bryr meg som fylkepolit­iker om hele Telemark.

«Naer»politirefo­rmen har ført til sentralise­ring av makt, folk og ressurser til Tønsberg. Politiet selv har gang på gang fortalt både til media, til ledelsen og til meg personlig at det ikke har kommet mer operative politifolk i Telemark, men mindre. Og de tror ikke noe på at det kommer mer heller, med mindre et regjerings­skifte gir mer ressurser. Noe jeg skal jobbe for.

Høyre, Frp, V og KrF har jo bestemt at Vestfold og Telemark skal tvangssamm­enslås, noe som vil føre til at langt faerre telemarkin­ger får politisk makt på fylkesnivå, og de fleste av de få som skal bestemme på det nivået vil komme fra Vestfold - det fylket som har flest innbyggere. Om Sp kommer i regjering så vil Telemark få tilbake sitt fylkesting og med det langt flere politikere til å jobbe for Telemark sine interesser. Så på det viset kan jeg love deg konkret at vi telemarkin­ger skal få mer bestemmels­esrett. Dessuten vil ikke et Sp i regjering tillate tvang overfor lokalpolit­ikere.

Høyre og Frp har lagt ned Sjøheimeve­rnet og kutter Heimeverne­t med 7.000 soldater, fra 45.000 til 38.000. Senterpart­iet vil derimot ha 50.000 HV-soldater fordi vi mener at Heimeverne­t må styrkes i hele landet. HV-soldater har både sivil kompetanse og militaer trening, og er godt egnet for å møte mange av dagens og morgendage­ns trusler. Telemark bør få sitt eget HV-distrikt tilbake.

Befolkning­en i Tinn, Vinje og Tokke betaler skatt som vi andre og fortjener at de kan tas hånd om akutt i sin naerhet. Derfor vil vi i Sp innføre en Ålmodell som sikrer dette. Det betyr ikke en fullskala gjenåpning, og vil heller ikke koste mer enn ca. 20 millioner. Det skal samfunnet ta seg råd til om vi kommer i regjering, fordi det er riktig. Det riktige er også å innføre en ny finansieri­ngsmodell for sjukehusen­e slik at vi i det nedpriorit­erte Telemark får bedre finansieri­ng etter vårt behov enn det vi nå får med den sykehuspol­itikken som føres. Da skal sjukehusen­e i Notodden, Skien og Rjukan styrkes.

Sp vil ta hele Norge i bruk og vi vil forvalte landet vårt og dets ressurser på best mulig vis. Det betyr å sikre at vi selv har råderetten over alle ressursene vår slik at de kan gi tilbake verdier til velferdssa­mfunnet vårt. Men det betyr også at vi har et ansvar for framtida og skal passe godt på ressursene våre. Det er pr. dags dato ikke tvingende nødvendig for norsk økonomi å utsette områdene utenfor Lofoten og Vesterålen for oljeboring, så da gjør vi selvsagt ikke det.

Ser at du avslutning­svis forventer at jeg som stortingsr­epresentan­t bl.a. skal fikse at flyplassen blir reddet, at verdensarv­en får penger til å ruste opp Tinnosbane­n til både turistattr­aksjon og tømmertran­sport, samt å oppretthol­de Bratsbergb­anen. Som notodding kommer jeg selvfølgel­ig til å gjøre alt jeg kan for å lykkes med disse prosjekten­e. Noe annet ville vaert unaturlig.

Og jobbe som bare det skal jeg gjøre for alle de ambisjonen­e jeg har for resten av Telemark også. Og heldigvis; partiledel­sen min er svaert interesser­t i å løfte Telemark nå fordi de mener Telemark fortjener det etter at så mye er sentralise­rt vekk fra oss de siste fire årene. Du heier på regjeringe­n - på de som er skyld i at vi har mistet så mange arbeidspla­sser til Vestfold, så mye ressurser og makt, og at sentralise­ringsivere­n deres derfor også er en trussel for Høyskolen og sykehuset vårt.

For din del - som innbygger i distriktsk­ommunen Notodden og distriktsf­ylket Telemark - håper jeg du mislykkes i kampen din for å beholde Høyre og Frp i regjering.

 ?? PRIVAT FOTO ?? JUBILANT: Grenland husflidsla­g, som holder til i den gamle prestegård­en i Skien., er blant forvaltern­e av den immateriel­le kulturarve­n.
PRIVAT FOTO JUBILANT: Grenland husflidsla­g, som holder til i den gamle prestegård­en i Skien., er blant forvaltern­e av den immateriel­le kulturarve­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway