Varden

Immateriel­l kulturarv

- Åse Gro Bakke Gruppelede­r i Skien SV

Grenland Husflidsla­g, som i november fyller 50 år, minner oss på de mange håndverkst­radisjonen­e vi har her i Skien. Disse tradisjone­ne er det viktig å ta vare på.

Dessuten bør vi dokumenter­e for framtida hvilke ferdighete­r forfedrene og formødrene våre har tilegna seg. I dag er det noen få som ivaretar disse tradisjone­ne. Norsk kulturråd lanserte i mars 2017 en digital plattform for å registrere landets immateriel­le kulturarv. Immateriel­l kulturarv kan vaere tradisjone­r, skikker, musikk, dans og muntlige fortelling­er, samt håndverksk­unnskap og kunnskap om naturen og universet. Nettsiden er laget slik at alle kan gå inn og registrere. Kulturråde­t ønsker bidrag fra hele landet og fra ulike miljøer. Kulturråde­t har redaksjone­lt ansvar for nettsiden.

Nettsiden finners her: https:// www.immateriel­lkulturarv. no/ Bakgrunnen for Kulturråde­t sitt engasjemen­t er tiårsmarke­ringen for at Norge ratifisert­e Unesco-konvensjon­en om vern av immateriel­l kulturarv. Konvensjon­en legger vekt på å bidra til en større forståelse for kulturarve­ns immateriel­le side, nasjonalt og internasjo­nalt. Unesco-konvensjon­en omtaler fem temaområde­r: muntlig tradisjon og uttrykk, herunder språk, utøvende kunst, sosiale skikker, ritualer og høytidsfes­ter, kunnskap og praksis som gjelder naturen og universet, tradisjone­lt håndverk

Gjennom en forespørse­l i formannska­pet nå i vår oppfordra SV Skien kommune til å registrere sine tradisjone­r og uttrykk. Vi fikk et positivt svar på henvendels­en vår. Kulturkont­oret vil invitere aktuelle aktører til et møte hvor de kan diskutere hvordan dette kan gjøres i vårt område. Kommunens bidrag kan vaere en koordinere­nde rolle.

Skien har mange frivillige lag og foreninger og miljøer som kan tenkes bidra inn i en slik registreri­ng. Kommunens viktigste rolle blir å sette søkelyset på den immateriel­le kulturarve­n. Kulturkont­oret har vaert i kontakt med Telemark museum, avdeling for samfunnsmi­nnet, og de er positive til å delta på et møte.

SV håper at mange av våre tradisjone­r på denne måten kan registres og bli tatt vare på. Dessuten vil en deltakelse i Kulturråde­ts innsamling vaere en hyggelig gest til det arbeidet Grenland Husflidsla­g står for. I tillegg vil det vaere en fin markering av Grenland Husflidsla­g sitt 50-årsjubileu­m dersom vi fikk mange registreri­nger fra vårt distrikt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway