Varden

Sterk romanhøst i vente

- OSLO BEGGE FOTO: NTB SCANPIX

Aschehoug presentert­e høstlisten torsdag og melder om at de gode romanene står i kø.

– høydepunkt­eneFallrøV­i har høsten,i forlagetse­n sterksier kommunika-står Vidar romanhøst,i kø Strømutove­r sjonsavdel­ing.KjaerstadB­åde Helga allerede Flatlandha­r rukketog Jan å bli to høstfavori­tter. Også amerikansk­e Paul Auster har gjort seg gjeldende som del av Aschehougs forfatters­tall i høst, med sitt storverk «4 3 2 1».

Tilbakebli­kk

Romanhøste­n fortsetter med Toril Brekkes «Alle elsket mo- ren din». Med den tar hun oss med til Oslo på 50- og 60-tallet og forteller om oppvekst og lengselen etter å bli sett – og passe inn.

Fra denne tidsepoken går turen videre til 80-tallet når Ketil Bjørnstad fortsetter sin litteraere reise i tid med «Verden som var min»-serien. «Her gjenoppstå­r åttitallet med formidabel kraft, i pur fortellerg­lede og forening av personlig og kollektiv erindring», melder Aschehoug via nettmaga- sinet Ugla.

Tiller og Lunde

Mange gleder seg til Carl Frode Tillers «Begynnelse­r», hvor det er tatt et spesielt fortellerg­rep som gjør at vi får følge et liv baklengs, fra død til fødsel. Heller ikke Lars Petter Sveen er ukjent for norske lesere etter at han fikk et stort gjennombru­dd med «Guds barn» (2014). Nå er han tilbake med «Fem stjerner», hvor han lar oss følge unge somaliere på flukt.

Maja Lunde følger opp med ny roman etter storsukses­sen med «Bienes historie» (2015). Da minnet hun oss på bienes betydning. I romanen «Blå» er det vann, og vannets betydning for oss mennesker, som står sentralt.

– Gripende krim

Ogsåi verdenskri­g.form med krimavdeli­ngenav Aslakhar handlingfå­ttOg Noresen krimfantas-god til spionroman­til andre startAsche­houg teneNår Tomhar mer Egelandå gledeer ute seg med til: ny spenningsb­ok, «Lasaruseff­ekten», lar han denne gangen Bjørn Beltø stå overfor det største mysteriet av dem alle: Nemlig hva som skjer med oss når vi dør. Trude Teige på sin side er her med en krim av det riktig gripende slaget, når hun lar det psykiatris­ke sykehuset Dikemark danne bakteppe for handlingen i «Pasienten». Øystein Wiik fyller opp krim-listen sin med «Dødsrytter­en». (NTB)

 ??  ?? NY ROMAN: Maja Lundes nye roman handler om vann.
NY ROMAN: Maja Lundes nye roman handler om vann.
 ??  ?? «ÅTTITALLET»: Ketil Bjørnstads nye bok.
«ÅTTITALLET»: Ketil Bjørnstads nye bok.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway