Varden

Forretning med det offentlige

- Tom Erik Thorsen, sjefredakt­ør

Hva slags samfunn får vi hvis de som kjemper så hardnakket og innbitt mot «velferds profitøren­e» lykkes? Dette framstår, tross alt, som en av de sentrale valgkampsa­kene for den politiske venstresid­en. Utgangspun­ktet, enkelt oppsummert, er at man «ønsker velferd uten profitt – der skattepeng­ene våre til barnehage, barnevern, skole, sykehus og omsorgstje­nester skal gå til felles velferd, ikke privat profitt», som kampanjen Velferd uten profitt, selv sier det. Rødt og SV er utvilsomt de fremste eksponente­ne for denne politikken, men det er ikke tvil om at dette har gjenklang langt inn i regjerings­søkende Ap.

Det er vanskelig å vaere veldig uenig i at skattepeng­ene våre bør gå til nettopp velferd. Det er ikke spesielt kontrovers­ielt å anta at en høy standard på våre velferdstj­eneste rer et heltsentra­lt premiss for skattleggi­ngens legitimite­t. Ingen liker å bli lurt. Ei heller skattebeta­lere. Når vi betaler skatt, forventer vi å få noe igjen. Hvis vi blir syke og trenger helsehjelp. Når barna våre skal begynne i barnehagen ønsker vi en god barnehage. At vi har en god skole. At vi får omsorgstje­nester og blir tatt vare når vi blir gamle.

Det har vakt betydelig furore at private barnehager og barnehages­elskaper er blitt omsatt for nokså mye penger. Heri Telemark ble Grenland barnehaged­riftsolgt til La e ring s verkstede tAS for 210 millioner kroner, harv i regnet oss fram til heri avisen. Eierne Knut Bråthen og Eirik Sannes Østerlid har utvilsomt gjort god forretning. Karene er selve inkarnasjo­nen på velferds profitøren­e som må stanses. Vil jeg tro. De har, tross alt, laget forretning av noe som finansiere­s av det offentlige. I all hovedsak.

Men det er mulig å ha et annet syn på Bråthen og Østerlid. Det er mulig å se på dem som noen som har bidratt. Til å skape. Til å sørge for et behov. For helt nødvendige barnehagep­lasser til svaert mange barn. Og arbeidspla­sser. Da de solgte selskapet i fjor utgjorde de 270 stillingen­e ca. 230 årsverk og de hadde bygd for ca. 250 millioner kroner.

I Skien kommune er det 19 kommunale og 30 ikke-kommunale barnehager, inkludert to åpne barnehager som ikke inngår i kommunens barnehaget­ilbud. Mon tro om kommunen hadde klart å ha barnehagep­lass til alle uten de ikke-kommunale barnehagen­e. Som kommer i de fleste valører. Kristne barnehager, ordinaere private barnehager, andelsbarn­ehager. Med to barn i sistnevnte type barnehage er jeg faktisk barnehagee­ier selv.

Man kan innvende at det bør vaere en kommunal oppgave å sørge for barnehagep­lasser. Det er det også, men det er altså privateide barnehager som bidrar med plasser. Kunne ikke kommunen ha bygget 30 barnehager, og dermed konkurrert ut de ikke-kommunale? Selvsagt, men her er vi også ved kjernen i hva dette handler om: Kommunene, fylkeskomm­unene og staten kunne, i prinsippet, sørget for absolutt alle varer, tjenester og tilbud vi trenger (det finnes vel også land som har forsøkt noe som ligner). Å bygge noe, enten det dreier seg om kommunale boliger, en skole, idrettshal­l, motorvei eller jernbane kunne blitt en drøm med noen titalls tusen offentlig ansatte entreprenø­rer, anleggsarb­eidere, tømrere, murere, flislegger­e og elektriker­e.

I disse bransjene er det for øvrig noen virkelige velferds profitører. Myndighete­ne måker ut gigantkont­rakter på vei-og jernbaneby­gging til private entreprenø­rer som BetonmastH­aehre, Skanska, NCC, Implenia og flere andre. Skolebygg, sykehjem og andre offentlige bygg føres opp over hele landet. Av private selskaper som tjener godt med penger. På (blant annet) oppdrag for det offentlige.

Og det er tilsynelat­ende helt greit. Det har jeg utfordring­er med å forstå. Hvorfor skal det vaere så mye verre at vi har private barnehager som, på oppdrag fra kommunen, tar vare på barna våre og et privat selskap som bygger en motorvei? Sannsynlig­vis fordi det første er et budskap som er mye lettere å selge politisk. Ordet «velferdspr­ofitør» er også fiffig. Alle har hørt om «krigsprofi­tører». Ikke bra, selvsagt. Bokmålsord­boka definerer forøvrig en profitør som en «person som skaffer seg fortjenest­e på umoralsk vis ». Samtidig :« Bestemor på anbud» høres mye grellere u tenn at« elektroarb­eidene på Eidanger parsellen legges utpå anbud ». Retoriske r det himmelvid forskjell. Rent prinsipiel­t er det ingen forskjell. De har imidlertid til felles at de som ønsker tjenesten har nødvendig bestillerk­ompetanse og vilje og evne til å kontroller­e og føre tilsyn. Hvilket er like nødvendig om det offentlige selv utfører oppgaven(e).

Når vi, som arbeidstak­ere, betaler skatt av inntekten vår, er det ikke en del som er øremerket til barnehager eller eldreomsor­g. Hvordan det offentlige­s inntekter fordeles, kommer som et resultat av politiske prioriteri­nger. Som igjen (og forhåpentl­igvis) er en konsekvens av behovet. Har vi mange pleietreng­ende? Bygg et sykehjem. Er det urimelig mye kø på en vei? Sørg for en ny vei eller rust opp jernbanen. Tilfredsst­iller ikke barneskole­n kravene til inneklima, romløsning­er og undervisni­ng anno 2017? Bygg en ny skole.Vi har en sterk, offentlig sektor som gir oss et vugge-til-grav-spekter av tilbud og tjenester. Jeg opplever at alle er enige om at det er bra. Og at det, i ytterste konsekvens, er et offentlig ansvar å sørge for dette. Den store forskjelle­n er altså at nokså mange mener at private virksomhet­er er helt uskikket til å tilby (deler) dette. Fordi det kan føre til at de sitter igjen med et overskudd. Der logikken er at overskudd, som på den politiske venstresid­en naermest utelukkend­e omtales som «profitt», må bety at penger blir sluset rett i lommene på eierne og ikke de som bruker tjenestene.

For det første er jeg helt sikker på at en overvelden­de majoritet av bedriftsei­ere først og fremst er opptatt av å levere gode varer og tjenester – uavhengig av hvilken bransje man er i. Fordi det fører til sunn forretning­sdrift. Leverer du dårlig, flykter kundene og du går konkurs. Hvis du starter en bedrift med «tjene mest mulig penger» som formål, er man dømt til å mislykkes. Hvis du, derimot, leverer gode produkter og tjenester, kan du tjene penger. Hva er det mest sentrale for å levere gode produkter og tjenester? Sannsynlig­vis tilfredse og motiverte ansatte. Det er ingen utbredt fellesnevn­er ved bedrifter som gjør det bra at arbeidssto­kken utnyttes og underbetal­es. Så er det selvsagt slik at ikke alle har det like bra. At enkelte private bedrifter tar snarveier. Verden er ikke perfekt. Men slik er det heller ikke i det offentlige. Vi trenger ikke reise lenger enn til Porsgrunn for å finne en kommune som underbetal­te flere titalls renhold s betjenter. Overskudde­t fra avdelingen (ja, det finnes «profitt» i kommunene også) ble blant annet brukt til en fest på AElvespeil­et.

Politikern­e på høyresiden bruker gjerne «valgfrihet» for brukerne som et tungt argument for flere private tjenester. Enda viktigere er behovet for et mangfoldig og sunt naeringsli­v som utvikler seg og skaper vekst. Som igjen skaper arbeidspla­sser. Som igjen fører til økte inntekter for det offentlige. Som igjen setter det offentlige i stand til å tilby gode tjenester til innbyggern­e. I år 2000 var 29,63 av de sysselsatt­e ansatt i offentlig sektor, mens 70,37 jobbet i privat sektor. I 2016 var 31,79 av de sysselsatt­e ansatt i offentlig sektor, mens andelen i privat sektor var sunket til 68,21. Med mindre vi har planer om å basere det offentlige­s inntekter enda mer på oljepenger (som er en dårlig idé) eller bare trykke flere penger (som er en fullstendi­g elendig idé), er vi helt avhengige av vårt private naeringsli­v vokser og utvikler seg. Dette kan ikke skje uten at bedriftene tjener penger.

Det kan gjerne vaere på å tilby tjenester til det offentlige. Med gevinst. Vi trenger faktisk de utskjelte «velferds profitøren­e ». Foruten dem hadde det nok blitt mindre velferd.

 ??  ?? God helg, Telemark!
God helg, Telemark!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway