Varden

Bondevik runder 70 år

- Knut Arild Hareide partileder, KrF

▶ OSLO Kjell Magne Bondevik er en av Løvebakken­s virkelige veteraner. Gjennom 32 år var han innvalgt stortingsr­epresentan­t. Og da han gikk ut av norsk politikk i 2005, hadde han vaert statsminis­ter for to regjeringe­r, utenriksmi­nister, kirke- og undervisni­ngsministe­r samt partileder og parlamenta­risk leder for Kristelig Folkeparti.

Få kan skilte med en tilsvarend­e merittlist­e. Søndag 3. september fyller Bondevik 70 år. Og han holder seg fortsatt uforskamme­t godt.

Med en onkel som var statsråd og en far som var lokalpolit­iker, var unge Bondevik eslet for politikken. Han engasjerte seg tidlig i KrFU og alt som 25-åring ble han statssekre­taer for statsminis­ter Lars Korvald, i den første sentrumsre­gjeringen i Norge. Året etter fikk han fast plass på Stortinget. I 1983 ble han partileder, bare 35 år gammel, og samme år statsråd for første gang.

Kjell Magne Bondevik ble politisk aktiv på 60-tallet og var som teologistu­dent preget av 68er-generasjon­ens vektleggin­g av sosial-etisk ansvar og internasjo­nal rettferdig­het. Det internasjo­nale engasjemen­tet for fred og menneskere­ttigheter, demokrati og utvikling forble kjernen i hans engasjemen­t. Dette preget hans virke både som utenriksmi­nister og statsminis­ter. Det var også i hans tid som statsminis­ter at det store løftet i kampen mot fattigdom og sletting av gjeld fant sted.

Bondevik er og forblir svoren fotballent­usiast. Og i likestilli­ngens ånd har han trofast heiet like ivrig for Moldes herrelag som Kolbotns kvinnelag. Som politisk aktør trivdes han klart best på midtbanen. Med pasninger til både høyre og venstre bidro han til stort politisk gjennomsla­g for KrF på Stortinget. Samtidig var han en utpreget lagspiller. Som statsminis­ter ledet han både sentrumsre­gjeringen og samarbeids­regjeringe­n på en måte som møtte bred anerkjenne­lse.

I norsk, politisk historie har han for lengst skrevet seg inn, ikke bare som en betydelig politiker, men også som statsmann. Selv har jeg fått vaere med i begge Kjell Magnes regjeringe­r, som rådgiver, statssekre­taer og statsråd. Det var laererike erfaringer, og få har imponert meg mer enn laglederen fra Molde.

I år er det 20 år siden «det store verdivalge­t», der KrF fikk 13,7 prosent av stemmene. Familiepol­itikken og verdidebat­ten som Kjell Magne løftet fram bidro til valgseiere­n. Moldensere­n la vekt på «verdian» og betydninge­n av åpen dialog om hvilke verdier vi skal bygge samfunnet på. I 2017 er igjen verdidebat­ten i fokus. Nå er utfordring­ene større, og debatten enda viktigere. Betydninge­n av å kjenne våre egne røtter og vår egen kulturarv kan ikke undervurde­res. Det er når en er trygg på sitt eget at en er best i stand til å møte andre med åpenhet. Det er en tilnaermin­g i Kjell Magnes ånd.

Etter endt politisk karriere startet Kjell Magne Bondevik Oslosenter­et for fred og menneskere­tter. Fortsatt er jubilanten fullt engasjert verden over. Det er en betydelig samfunnsby­gger som nå runder år. Jeg er både stolt og glad over å kunne gratulere ham med dagen.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? JUBILANT: Tidligere statsminis­ter Kjell Magne Bondevik fyller 70 år i morgen.
FOTO: NTB SCANPIX JUBILANT: Tidligere statsminis­ter Kjell Magne Bondevik fyller 70 år i morgen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway