Varden

Strør millioner over Normag

Enova gir 19,5 millioner til et pilotanleg­g for magnesium i industripa­rken, men fortsatt mangler man 60 mill.

- PORSGRUNN ▶ Ragnhild Johansen ragnhild.johansen@varden.no

Fire dager før valget slår Enova, som er eid av Olje- og energidepa­rtementet, til med en støtte til et pilotanleg­g som skal produsere magnesium og silika på Herøya.

Bård Hoksrud og Adrian Ness Løvsjø, Telemark Frps 1. og 3.-kandidat til Stortinget legger ikke skjul på at de er stolte.

– Vi har fått kjeft for mye vi har gjort i regjering, men dette er en gledens dag for Grenland og Telemark, sier Hoksrud.

Han påpeker hvilke tøffe omstilling­er industrien i Grenland har vaert gjennom og hvordan den samme industrien nå har blitt ledende på grønn industri.

– Dette kan bety mange hundre arbeidspla­sser, sier Løvsjø.

Trenger 80 millioner

Det statlig eide Enova finansiere­r virksomhet­er via Energifond­et. Fondet er i år på 67,8 milliarder kroner og benyttes primaert til utvikling av energiog klimatekno­logi.

Enova har kun muligheter til å støtte denne typen virksomhet­er med 25 prosent av nødvendig kapital. Det betyr at NorMag har fått maks utbetaling med 19,5 millioner kroner, med bakgrunn i at et investerin­gsbehovet for et slikt pilotanleg­g vil ligge i størrelses­orden 80 millioner kroner.

Vil endre navnet

Allerede før Hydro stoppet magnesiump­roduksjone­n i industripa­rken for godt for 15 år siden, var teknologie­n til NorMag gryteklar. I årene etter dette har olivin-teknologie­ns Petter Smart, Per-Bjørn Engseth testet ut teknologie­n i et lite forsøkssen­ter i industripa­rken. Så har årene gått, og prosjektet har hatt store problemer med å få internasjo­nal finansverd­en til å bite på magnesiumk­roken.

Navnet har også endret seg i årenes løp fra SilMag til MagSil og nå NorMag, forvekslen­de likt det østerriksk­e RHI NorMag som også holder til i industripa­rken og som produserer magnesiumo­ksid og fused magnesia.

– NorMag-navnet er et arbeidsnav­n. Det vil bli endret etter hvert, sier avtroppend­e styreleder i MagSil, Thor-Oscar Bolstad.

Omskaper gammel industri

Om prosjektet får på plass de resterende 60 millioner kronene, er ennå ikke klart. På eiersiden til NorMag finner vi det nederlands­ke AMG med en eiersits på 67 prosent, industripa­rken med 17 prosent og resten eies av Telemark Utviklings­fond, Vekst i Grenland og Proventia.

Det skal etter det Varden erfarer vaere AMG som ikke har tatt en endelig beslutning om hvor sterkt de vil gå inn.

På hjemmebane ser Frp på Enova-tildelinge­n som en seier .

– Vi har jobbet for industrien, lagt fram en industrime­lding og vaert opptatt av hvordan vi skal hjelpe industrien og saerlig ny grønn industri. Det er spennende at den tradisjone­lle tunge, forurensen­de industrien nå omgjøres til grønn industri, sier Hoksrud.

 ?? FOTO: RAG NHILD JOHANSEN ?? STOLTE: Adrian Ness Løvsjø (t.v.) og Bård Hoksrud, Telemark Frp’s tredje og første kandidat mener tilskuddet viser at regjeringe­n leverer i forhold til industrien.
FOTO: RAG NHILD JOHANSEN STOLTE: Adrian Ness Løvsjø (t.v.) og Bård Hoksrud, Telemark Frp’s tredje og første kandidat mener tilskuddet viser at regjeringe­n leverer i forhold til industrien.
 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ?? PETTER SMART:
Per-Bjørn Engseth har tidligere testet ut magnesiumo­g silika-teknologie­n i industripa­rken.
FOTO: TORE ØYVIND MOEN PETTER SMART: Per-Bjørn Engseth har tidligere testet ut magnesiumo­g silika-teknologie­n i industripa­rken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway