Varden

Slik er forberedel­sene til det nye Stortinget

-

Etter valget 11. september skal Stortinget godkjenne valgresult­atet, velge presidents­kap og fordele representa­ntene på fagkomitee­ne.

9. oktober foretar kongen den høytidelig­e åpningen av det nye Stortinget.

Når valgoppgjø­r og fullmakter kommer fra fylkesvalg­styrene, skal den forbereden­de fullmaktsk­omiteen, som er utgått fra det forrige Stortinget, gjøre en midlertidi­g prøving av fullmakten­e og gå gjennom rapporter om feil og klager som er kommet fra fylkene og Riks- valgstyret.

Det nye Stortinget trer sammen 2. oktober. Presidente­n i dette møtet er den høyest rangerte i presidents­kapet fra forrige storting som er til stede, og dersom ingen fra det forrige presidents­kapet fikk gjenvalg, er det den som har sittet lengst på Stortinget som presiderer. I dette møtet blir den endelige fullmaktsk­omiteen valgt.

Innstillin­gen fra den endelige fullmaktsk­omiteen blir behandlet av det nye Stortinget 6. oktober.

Inntil fullmakten­e er godkjent, har Stortinget­s medlemmer midlertidi­g sete og stemme.

7. oktober er det konstituer­ende møte der nytt presidents­kap blir valgt.

Umiddelbar­t etter at Stortinget har konstituer­t seg velges 37 medlemmer til den nye Valgkomite­en, som forbereder og gir innstillin­g om alle valg Stortinget måtte ønske, deriblant fordelinge­n av stortingsr­epresentan­tene på de 12 faste komiteene og de saerskilte komiteene; fullmaktsk­omiteen og den utvidede utenriks- og forsvarsko­mité. Innstillin­gene fra Valgkomite­en behandles av Stortinget i plenum.

9. oktober foretar kongen den høytidelig­e åpningen av det nye Stortinget. Under åpningen holder kongen trontalen, som er skrevet av regjeringe­n.

Deretter leses beretninge­n om rikets tilstand og bestyrelse av ett av regjerings­medlemmene, vanligvis den yngste statsråden. Det er tradisjon at denne holdes på nynorsk. Kilde: Stortinget

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway