Varden

Kunsten å tenke negativt om Telemark

- Arne Sandland Skien

Telemark taper «stadig» kampen om industriet­ableringer og statlige arbeidspla­sser. Alt havner i Vestfold eller i Agder-fylkene. Mon tro hvorfor.

Kan det vaere så enkelt som at det bilde som vi telemarkin­ger tegner av oss selv er mer eller mindre konstant negativt? Joda, vi vil gjerne profilere oss som et vakkert fylke, et Norge i miniatyr. Vi bruker betydelige midler på merkevareb­ygging av våre kvaliteter som turistfylk­e. Og vi har mye å vise frem, mye å vaere stolte av.

Men: Våre politikere

gjør tilsynelat­ende det de kan for å rive ned ethvert positivt trekk med Telemark. Sist ute i hylekoret var en ordfører i vestfylket som fyrte av en bredside mot elendighet­en – forårsaket av den blå-blå regjeringe­n selvsagt.

Men han har

slett ikke vaert alene. Elendighet­sbeskrivel­sen har stått i fokus i valgkampen der partiene i sentrum/venstre-aksen naermest har overgått hverandre i krisebeskr­ivelser og svartmalin­g. Men har de noe svar? Det er i så fall vanskelig å få øye på.

Joda, det står

nok «løsninger» i partiprogr­ammene, men det er ikke de som står på trykk i avisinnleg­g, og noen vil vel si at dette innlegget også er svartmalin­g. Det får stå sin prøve.

Et minste forlangend­e

må vaere å vaere løsningsor­ientert når man har et problem man vil løse. Men i Telemark må først elendighet­en beskrives med bred pensel, helst i med en bygd/by/sentralise­ring-motsetning. Så må man gå umiddelbar­t over i en lokaliseri­ngsdebatt. Og arbeidspla­ssene ender opp i Vestfold.

Vi kan gjerne

mene mye om våre stortingsr­epresentan­ter, men de har ingen lett jobb med et slikt hylekor på hjemmebane.

Ønskerviat

Telemark skal bli et attraktivt fylke må vi tenke grundig gjennom hvordan det offentlige ordskiftet er og føres. Gjøres det et nettsøk på «Telemark» vil jo alle innleggene med krise-/elendighet­sbeskrivel­sene komme frem.

Vurderer noen å

flytte hit, enten for å bo eller for å etablere naeringsvi­rksomhet, så vil ikke slike resultater styrke lysten til å komme hit.

Og nei, Telemark

som fylke blir ikke borte selv om vi kommer i en region sammen med Vestfold, bare så det er sagt.

Oppfordrin­gen til alle

som har noe på hjertet om Telemark; slutt med å kun beskrive elendighet, men kom med forslag til konstrukti­ve løsninger for Telemark. Ikke vaer navlebesku­ende.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway