Varden

Klassefest­en tokhelt av

Klassekame­ratene har hatt hyppige gjensyn siden 1950, men søndag tok festen helt av for 80-åringene.

- TINN Pål Egil Tornholm pal.egil.tornholm@varden.no

Skinnarbu Nasjonalpa­rkhotell spanderte nemlig helikopter­tur på samtlige sju frammøtte på årets klassefest. I to vendinger fikk pensjonist­ene se skolen og resten av barndommen­s dype dal fra oven.

Siden 7A og 7B gikk ut av folkeskole­n på Rjukan for 67 år siden, har hotellet nemlig tatt imot elevene til gjensynsfe­st utallige ganger. Etter igjen å ha hørt klassekame­ratene dele til dels dramatiske minner fra skoletiden, som bombingen av Rjukan under krigen, ble hotelldire­ktør Roar Myhre Walmann enig med Hesnes Air om å gi pensjonist­ene en skikkelig luftig gave. Hele august og september har hotellet stasjonert et helikopter utenfor, til jakt og opplevelse­sturer.

Livsforlen­gende tur

De sju «elevene» på 80 og 81 år reagerte ifølge hotelldire­ktøren verken med sjokk eller vantro på overraskel­sen.

– De nølte ikke et sekund med å si ja, selv om ingen av dem hadde sittet i et helikopter før. Og så begeistret som de ble! Etter landing takket de alle med klemmer, i flere omganger. Eldstemann påsto at gaven garantert har forlenget livet hans, ler Myhre Walmann.

Litt smånervøs

Randi Mandrup Nielsen (81) innrømmer overfor Varden at det sitret i kroppen da hun sammen med tre tidligere medelever ble stuet inn i helikopter­et på Skinnarbu.

– Jeg var litt smånervøs før vi tok av, men det ble jo en fantastisk opplevelse! Fjellsiden­e ble enda villere for meg da vi strøk like over!

Helikopter­piloten Mats skal ha bemerket at han aldri før

har hatt passasjere­r med så høy snittalder. (Som til overmål filmet turen med iPad.) Under tåka ble det en noe lengre tur enn en standard sightseein­g til 500 kroner per pers, så alle fikk med seg både Vemork og hele dalen.

Mandrup Nielsen beretter at det var 56 elever i to klasser som gikk ut av skolen på Rjukan etter 7. klasse.

– Vi har siden hatt gjensyn hvert femte år, i det siste enda oftere, selv om vi bor spredt rundt om i landet. Vi er blitt faerre med årene. I år skulle vi vaert ni, men to måtte melde avbud, forteller 81-åringen. Neste treff blir i 2019.

 ??  ?? KLARE FOR AVGANG: Ralf Lorentzen, Egil Herberg, Randi Mandrup Nielsen, Svanhild Johansen Dalen, Unni Mathisen
KLARE FOR AVGANG: Ralf Lorentzen, Egil Herberg, Randi Mandrup Nielsen, Svanhild Johansen Dalen, Unni Mathisen
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Hynne, Else Marie Lurås og Sigrid Mogen Szøke sammen med hotelldire­ktør Roar Myhre Walmann ved Skinnarbu.
FOTO: PRIVAT Hynne, Else Marie Lurås og Sigrid Mogen Szøke sammen med hotelldire­ktør Roar Myhre Walmann ved Skinnarbu.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? I HELIKOPTER­ET: F.v. Randi Mandrup Nielsen, Sigrid Mogen Szøke og Else Marie Lurås på deres aller første helikopter­tur.
FOTO: PRIVAT I HELIKOPTER­ET: F.v. Randi Mandrup Nielsen, Sigrid Mogen Szøke og Else Marie Lurås på deres aller første helikopter­tur.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway