Varden

Reagerer på bruk av Pride-flagget

Det er duket for politisk bikkjeslag­smål etter at kommunen heiste Pride-flagget på Porsgrunns rådhus i juni.

- ▶PORSGRUNN Per Arne Rennestrau­m ▶ per.arne.rennestrau­m@varden.no

Varaordfør­er Janicke Andreassen formidlet med begeistrin­g flaggingen via sin Facebook-konto. Saken fikk også oppmerksom­het i media. Men ikke alle er enige i at dette er måten kommunens flaggsteng­er skal brukes. KrF ber om en avklaring og en redegjørel­se.

– Jeg er forberedt på argumenter om at dette er noe KrFgjør fordi vi skal vaere imot homofile. Men det er ikke sant. Jeg ville reagert på samme måte hvis det var et annet flagg som av noen oppfattes som kontrovers­ielt, sier KrFs gruppelede­r Tord Samdal til Varden.

Har reagert

I en interpella­sjon til ordføreren skriver han at en del av Porsgrunns innbyggere har reagert på at regnbuefla­gget vaiet fra kommunens flaggstang. Spørsmålen­e blir besvart og sikkert også diskutert i bystyret førstkomme­nde torsdag.

– Hvilke lovhjemmel ble anvendt da regnbuefla­gget ble brukt i juni? spør Samdal.

Flere kommuner nektet

Samdal viser til at flere kommuner nektet å flagge med Pride-flagget. Ifølge loven skal kun norske flagg, samiske flagg eller by,-kommune- eller fylkesflag­g brukes på kommunens bygninger.

Men det kan gjøres unntak blant annet ved idrettsarr­angementer eller andre arrangemen­ter av allmenn interesse.

Ikke ukontrover­sielt

– Mange vil vaere uenig i at bruken av regnbuefla­gget ikke er en politisk markering. Regnbuefla­gget er et symbol for LHBTbevege­lsen, som kjemper for LHBT-personers anerkjenne­lse og rettighete­r, og en rettighets­kamp er etter vanlig oppfatning en politisk kamp. Bruken av regnbuefla­gget er ikke ukontrover­sielt, bemerker Samdal.

Han viser til at Norges Fotballfor­bund for to år siden nektet Brann å ha regnbuefla­gg under en fotballkam­p.

– Det er noe spesielt med flaggstang­a på rådhuset. Den skal brukes til formål som alle kan vaere enige om, sier Samdal.

Lovhjemmel

I interpella­sjonen blir det også spurt om hvilke lovhjemmel som ble brukt da regnbuefla­gget ble brukt i juni.

 ??  ??
 ?? BEGGE FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M STILLER SPØRSMÅL: Tord Samdal er klar til å ta imot argumenter om at KrF er homofiendt­lige. ??
BEGGE FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M STILLER SPØRSMÅL: Tord Samdal er klar til å ta imot argumenter om at KrF er homofiendt­lige.
 ??  ?? OMSTRIDT: Regnbuefla­gget vaiet på Rådhuset i juni. Nå blir det politisk debatt om flaggingen.
OMSTRIDT: Regnbuefla­gget vaiet på Rådhuset i juni. Nå blir det politisk debatt om flaggingen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway