Varden

Men det er grunn til bekymring dersom konspirasj­onsteorier slår rot.

- Tom Erik Thorsen, sjefredakt­ør

▶ En fersk undersøkel­se om nordmenns tillit til forskning og formidling av den, gjengitt i Aftenposte­n, er langt fra oppløftend­e lesning. Her framkommer det, blant annet, at naer halvparten av de 2000 spurte er enige i at forsknings­resultater ofte er kjøpt av industri eller myndighete­r og dermed ikke er til å stole på. To av fem mener forsknings­resultater i stor grad er preget av forskernes egne holdninger og synspunkte­r, og halvparten er enige i at media og journalist­er kun presentere­r forsknings­resultater som underbygge­r deres egne synspunkte­r.

▶ Undersøkel­sen fra Kantar TNS, som er gjort på oppdrag fra Forsknings­rådet, viser også at nesten én av ti mener det er sannsynlig at norske myndighete­r har et såkalt c hem t ra il s program for å sende skadelige kjemikalie­r ut i luften og at en tredjedel tror på paranormal­e fenomener som ikke kan forklares av vitenskape­n. Hver fjerde nordmann sier de tror at vi vil få vite hvem som «egentlig» sto bak terrorangr­epene den 11. september 2001.

▶ Det siste var nylig gjenstand for omtale i den gamle SV-avisen Ny Tid, der førsteside­n brakte tittelen «Innlysende at 9/11 var en eksplosjon». Dette har, naturlig og betimelig nok, ført til betydelig oppstandel­se. Klassekamp­en «vurderer» nå distribusj­onssamarbe­idet.

▶ Funnene i undersøkel­sen er alarmerend­e, og antyder at både forskere og medier har en utfordring. Dagens enorme informasjo­nsmengder gjør at det kanskje aldri har vaert viktigere å vaere kritisk og stille spørsmål, men det er grunn til bekymring dersom konspirasj­onsteorier slår rot.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway