Varden

Dømt til 21 år i fengsel

Den tidligere politimann­en Eirik Jensen er i Oslo tingrett dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon, medvirknin­g til hasjimport og våpenlovbr­udd.

- OSLO Anne Gøystdal, NTB

Jensen satt med hendene i fanget, fullstendi­g uttrykkslø­s i ansiktet da tingrettsd­ommer Kim Heger leste opp dommen i Oslo tingrett.

Jensen svarte i retten at han tar betenkning­stid, men få minutter etter at retten var hevet, gjorde hans forsvarer, advokat John Christian Elden, det klart at dommen vil bli anket.

– Vi tapte dette slaget, men vi håper vi skal vinne krigen, sier Elden.

Advokaten mener det er åpenbare svakheter med tingretten­s vektleggin­g av de mange opplysning­ene som ble lagt fram i retten og sier også det er lagt altfor mye vekt på Gjermund Cappelens forklaring

Mildere enn påstått

Cappelen fikk en mildere dom enn han kunne fryktet. Tingretten mener hans tilståelse utløser en strafferab­att på 30 prosent. Han dømmes dermed til 15 års fengsel – tre år mindre enn aktors påstand.

-Retten er ikke i tvil om at Spesialenh­eten ikke ville vaere i stand til å innlede etterforsk­ning mot Jensen uten Cappelens forklaring, går det fram av dommen.

Tingretten mener det var en avgjørende innfallspo­rt da Cappelen trakk Jensen inn i saken. Hans senere forklaring­er bidro til framdrift i etterforsk­ningen, heter det.

-Sentral person

Den tidligere polititopp­en Eirik Jensen levnes ingen troverdigh­et i den 105 sider lange dommen.

Tingrettsd­ommer Kim Heger sier retten ikke kan se det annerledes enn at årelang virksomhet hvor Jensen har gjort seg skyldig i grov korrupsjon og medvirket til innføring av nesten 14 tonn hasj, faller inn under lovens strengeste straff.

– Han hadde ikke en perifer eller beskjeden rolle. Han må regnes som en sentral medvirker i hasjvirkso­mheten, leste Heger.

Dommen viser til at politimann­en, som selv var en av de høyeste betrodde medarbeide­rne i oslopoliti­et, selv har engasjert seg i kriminell virksomhet, holdt seg orientert om innførsel av hasj og gitt Cappelen beroligend­e informasjo­n og råd.

– Han har aktivt og psykisk medvirket i et omfang som savner sidestykke i norsk rettspraks­is, leste Heger.

Funnet skyldig i korrupsjon

Retten finner det bevist at Jensen tok imot et større kontantbel­øp fra Cappelen, samt en luksusklok­ke og oppussing av badet sitt. Til gjengjeld holdt han Cappelen løpende oppdatert slik at hasjsmugli­ngen kunne fortsette, mener retten.

Tekstmeldi­ngene mellom de to handlet åpenbart om innførsel av hasj, mener Oslo tingrett.

Ekspolitim­annen har selv forklart SMS-meldingene som «blomstersp­råk» i reell kontakt med en kilde. Meldinger som «sol» eller «stille» skulle vise informante­n Cappelen at det var trygt å naerme seg Jensen.

Retten fester ingen lit til forklaring­en.

– Det er enkle koder som handler om når lasten er ventet. Beroligend­e meldinger om at alt er stille og solskinn handler om at han ikke er i politiets søkelys, leste tingrettsd­ommeren

Dommeren mener Jensens forklaring verken var rimelig eller logisk. Det vises også til at Jensen utvekslet tekstmeldi­nger med flere andre kilder, og at han ikke benyttet såkalt blomstersp­råk i kontakt med noen av dem.

 ??  ?? LOVENS STRENGESTE: Tingrettsd­ommer Kim Heger sa at retten ikke kan se det av nesten 14 tonn hasj, faller inn under lovens strengeste straff.
LOVENS STRENGESTE: Tingrettsd­ommer Kim Heger sa at retten ikke kan se det av nesten 14 tonn hasj, faller inn under lovens strengeste straff.
 ??  ?? DØMT: Gjermund Cappelen er dømt til 15 års fengsel for hasjinnfør­sel og grov korrupsjon, samt til inndragnin­g av 825 millioner kroner.
DØMT: Gjermund Cappelen er dømt til 15 års fengsel for hasjinnfør­sel og grov korrupsjon, samt til inndragnin­g av 825 millioner kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway