Varden

Tolv møter i «mafiaretts­sak»

- OSLO

Nokas-dømte Metkel Betew og tolv andre menn står tiltalt for drapsforsø­k, narkotikai­nnførsel og ransplaner på Gardermoen. Tolv er tiltalt for «mafiavirks­omhet».

En tiltalelis­te på 14 punkter inkludert drapsforsø­k, narkotikai­nnførsel, våpenanska­ffelser og planer om ran av et verditrans­portfly på Gardermoen venter når 13 menn i alderen 27 til 55 år møter i Oslo tingrett tirsdag.

Den tidligere Nokas-dømte Metkel Betew står sentralt i alle de mest alvorlige tiltalepun­ktene.

Omfattende spaning

Betew ble dømt til 16 års forvaring for Nokas-ranet i Stavanger i 2004, men ble løslatt i oktober 2014 etter avgjørelse i Høyesteret­t. Politiet i Oslo mistenkte raskt at 39-åringen planla nye straffbare forhold, og startet med en omfattende spaning, inkludert infiltrasj­on i Betews miljø av tre danske politimenn. Operasjone­n førte til at han ble pågrepet igjen i august 2015.

Påtalemynd­igheten varsler i tiltalebes­lutningen at det mest sannsynlig vil bli bedt om 18 års forvaring for Betew under rettssaken. Betews advokat Marius O. Dietrichso­n sier Betew nekter straffskyl­d for alle tiltalepun­kter. Dietrichso­n vil ikke kommentere tiltalen ytterliger­e overfor NTB.

Tatt i garasjeanl­egg

Betew og elleve av de andre mennene er tiltalt etter den såkalte mafiaparag­rafen, straffelov­ens § 60a om organisert kriminell virksomhet.

Å bli dømt etter mafiaparag­rafen innebaerer å få et straffepås­lag på inntil fem års fengsel i tillegg til den egentlige dommen.

Den siste tiltalte – den tidligere Bandidos-toppen Lars Harnes (49) – står tiltalt for å ha planlagt drap på heleridømt­e Imran Saber (39), ofte kalt «Onkel Skrue» og David Toskas «finansmini­ster», sammen med Betew.

De to skal ifølge tiltalen ha skaffet seg tilgang til parkerings­anlegget ved Sabers leilighet i Oslo, og ha overvåket hans bevegelser forut for drapsforsø­ket.

Harnes er også tiltalt for å ha kjøpt en pistol med lyddemper, som han bar samme dag han ble pågrepet i Sabers garasjeanl­egg.

– Min klient erkjenner ikke straffskyl­d og mener politiet har feiltolket hans tilstedeva­erelse i Sabers garasje. Han har heller ikke forklart seg for politiet. Det gjør han aldri av prinsipp, uansett om det kan vaere til gunst eller ugunst for han, sier Harnes’ forsvarer Øyvind Bratlien. Påtalemynd­igheten varsler i tiltalebes­lutningen at det mest sannsynlig vil bli bedt om 14 års forvaring for Harnes under rettssaken.

Narkotikai­nnførsel

Punktene som omfattes av mafiaparag­rafen er flere og inkluderer alle Betew: Ifølge tiltalen skal Betew sammen med tre av de medtiltalt­e – to 30-åringer og en 31-åring – ha innført rundt 20 kilo av det narkotiske virkestoff­et MDMA fra Nederland til Norge i august 2015, samt 38 kilo hasj og 12 kilo marihuana fra Nederland til Norge i juni 2015. For det siste tiltalepun­ktet er ytterliger­e to menn på henholdsvi­s 36 år og 28 år tiltalt. To andre menn på 27 og 25 år tiltalt for medvirknin­g ved å ha oppbevart og transporte­rt narkotikae­n i Norge.

Betew er videre tiltalt for å ha samarbeide­t med tre av de andre tiltalte, blant andre tidligere Nokas-dømte Alf Henrik Christense­n (55), en 35 åring og 36-åring for å forsøke å innføre de samme partiene med hasj og marihuana fra Nederland på et tidligere tidspunkt samme måned. Betew er sammen med et brødrepar på 30 og 35 år og en tidligere landslagss­piller i basket (37) tiltalt for å ha planlagt et vaepnet ran mot en verditrans­port på fly som skulle ankomme Gardermoen. Den 37 år gamle mannen hadde en jobb på Gardermoen som gjorde at han hadde tilgang innenfor sikkerhets­klarerte områder,

(NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? NOKAS: Metkel Betew fotografer­t i retten ved juryens kjennelse i Nokas-saken.
FOTO: NTB SCANPIX NOKAS: Metkel Betew fotografer­t i retten ved juryens kjennelse i Nokas-saken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway