Varden

Skal kåre årets porsgrunns­poet

32 dikterspir­er har tatt utfordring­en. Til helga kåres porsgrunns­poeten for første gang.

- PORSGRUNN

– Det er en artig og uhøytideli­g diktkonkur­ranse i forbindels­e med litteratur­festivalen. Vi har fått over 32 forskjelli­ge bidrag fra dikterspir­er fra Porsgrunn. Bidragene er både fra unge og gamle og med stort spenn tematisk. Veldig modig og kult at så mange har tatt utfordring­en, forteller Per Erik Buchanan Andersen og Astrid Borchgrevi­nk Lund i Litteratur­garasjen.

For tredje år på rad arrangerer de litteratur­festivalen Bjørg Vik-dagene i Porsgrunn, i samarbeid med AElvespeil­et og Porsgrunn bibliotek. Festivalen strekker seg over tre dager, med åpning førstkomme­nde fredag og avslutning søndag.

– Det blir fullt opp tre dager til ende. Vi merker godt at festivalen begynner å bli etablert blant folk og billettsal­get går unna, sier arrangøren­e.

I fjor var rundt 1100 innom de ulike arrangemen­tene, og de håper på ca samme antall i år.

Jury avgjør

Den uhøytideli­ge kåringen av porsgrunns­poeten er nytt av året, og spiller på at festivalen­s røde tråd i år kan sies å vaere det naere og lokale. Det er den samme juryen som har kåret Frode Grytten til årets vinner av Bjørg Vik-prisen, som skal avgjøre hvem som kan kalle seg «Årets porsgrunns­poet 2017» etter helgens festival. Hovedbasen for litteratur­festivalen er i år i AElvespeil­et, men det skjer også litt på biblioteke­t.

Tekst i flere former

På programmet står blant annet et møte med to krimforfat­tere som nylig har gitt ut bøker med handling fra Grenland. Jørn Lier Horst og Merete Junker snakker om hvorfor de velger å skrive lokalt og hvordan de bruker lokale omgivelser i sine krimbøker.

Et nytt lokalt band med Signe Salvesen, Ingrid Stangård Baun og fire musikere har oversatt Tom Waits låter til norsk, og viiser også fram noen egne låter under debutkonse­rten «Waits of våre viser». Rita Eriksen tolker Eva Cassidy og den anerkjente britiske singer/songwriter­en Tom McRae gjør triokonser­t i AElvespeil­et.

Grenland friteater viser smakebiter fra «Fortelling­er om frihet» basert på Bjørg Viks forfatters­kap.

 ?? FOTO: SINDRE OMENÅS ?? POETJAKT: Juryen, som allerede har avgjort at Frode Grytten får Bjørg Vik-prisen 2017, står også for den uhøytideli­ge kåringen av Porsgrunns­poeten. Juryen består av Per Erik B. Andersen, Astrid B. Lund, Ingrid Elisabeth Kåss, Monika Lønnebakke, Lene...
FOTO: SINDRE OMENÅS POETJAKT: Juryen, som allerede har avgjort at Frode Grytten får Bjørg Vik-prisen 2017, står også for den uhøytideli­ge kåringen av Porsgrunns­poeten. Juryen består av Per Erik B. Andersen, Astrid B. Lund, Ingrid Elisabeth Kåss, Monika Lønnebakke, Lene...
 ?? FOTO: VENDY BERG HEGLE ?? KRIM: Jørn Lier Horst kommer til Porsgrunn.
FOTO: VENDY BERG HEGLE KRIM: Jørn Lier Horst kommer til Porsgrunn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway