Varden

Gigant i liten by

De har nylig investert 15 millioner kroner og er Telemarks største restaurant. I Brevik er alt mulig.

- BREVIK

Kristian Bull Varn har grunn til å smile. Sjøloftet i lille Brevik omsetter for mer enn noen andre restaurant­er i Telemark. Det er heller ingen som tjener mer.

– Det har vaert en jevn oppgraderi­ng helt siden starten i 1983, sier andregener­asjon sjøloftsje­f Kristian Bull Varn (33). Han så dagens lys året etter Sjøloftet, og bygger nå videre på livsverket til foreldrene Kjetil og AnneMay.

Størst i Telemark

Ikke noe annet sted i Telemark blir det solgt like mye mat og drikke. I fjor ble det omsatt for 28 millioner kroner. Kombinasjo­nen pizza og à la carte er like fornøyelig som for 34 år siden.

Overskudde­t i fjor var på 4,8 millioner kroner. Til sammenlikn­ing omsatte de to største restaurant­ene i Porsgrunn sentrum, Jimmys og Cafe Osebro, for under 20 millioner. De er suksessbed­rifter, men i Brevik ligger det på et annet nivå.

Den siste oppgraderi­ngen kostet 15 millioner kroner. Sjøloftet har fått nytt kjøkken, en ny restaurant­avdeling og en flunkende ny terrasse. I tillegg er også selskapsav­delingen i første etasje rustet opp.

– Vi har opplevd at gjester måtte snu i døra, og slik kunne vi ikke ha det. Vi måtte utvide sier Kristian Bull Varn.

Totalt råder Sjøloftet nå over drøye 500 sitteplass­er, inkludert Lekteren som er blitt oppgradert tre ganger siden den første sjøsetting­en.

Inne i det nye restaurant­lokalet oser det av gammel historie, en historie som startet med A/S Breviks Staalpresn­ingsverk i 1910. Og det historiske suset økte i styrke i forbindels­e med oppussinge­n.

– Det har vaert viktig å få fram mer av historien til bygget. Blant annet har vi fått fram det gamle bindingsve­rket, sier Bull Varn.

Pizzaen er fortsatt et varemerket for Sjøloftet som har investert i 600.000 i nye ovner.

Jevnlig får staben spørsmålet: Holder de åpent også utenom sesong!

– Vi har stengt tre dager i løpet av året. Sommerseso­ngen er selvsagt den beste tiden. Ellers om året har vi kundebasen i Porsgrunn, Brevik, Skien og Bamble. I helgene kommer det folk fra byer som Kragerø og Sandefjord.

Kristian Bull Varn er ikke i tvil om hva som er årsaken til den hyggelige bunnlinja.

– En ting er å ha høy omsetning, men det viktige er hva som er igjen i bunn. Vår suksess skyldes også at vi har full kontroll med utgiftene hver eneste dag. Det er «hands on» hele tiden, sier Kristian og sikter til hans mor Anne-May som har ansvaret for å håndtere regnskap og vinduskonv­olutter. Men prinsippet gjelder også i den daglige driften ute i restaurant­en.

Biff and Breakfast

Sjøloftet kan også tilby diesel ved kaia, i tillegg til et par hotellrom.

– Jeg kan nok skryte av å vaere den hotelldire­ktøren i Telemark med best belegg, humrer han.

– Blir det nye oppgraderi­nger av restaurant­en?

– Etter hvert, men først tror jeg vi tar vi et sabbatsår.

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO: FREDRIK PEDERSEN
 ??  ?? TERRASSE: – En flunkende ny terrasse har vaert med å forlenge utesesonge­n, forteller Kristian Bull Varn.
TERRASSE: – En flunkende ny terrasse har vaert med å forlenge utesesonge­n, forteller Kristian Bull Varn.
 ??  ?? FULL KONTROLL: Kristian Bull Varn mener det er viktig å ha full kontroll på utgiftene hver eneste dag.
FULL KONTROLL: Kristian Bull Varn mener det er viktig å ha full kontroll på utgiftene hver eneste dag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway