Varden

Usikkert om gangbru over elva

En gang- og sykkkelbru over Porsgrunns­elva kan bli så dyr at politikern­e må droppe den.

- PORSGRUNN

Det er antydet en pris på inntil 109 millioner kroner, men dette tallet kan hoppe kraftig blant annet på grunn av kvikkleira langs elvebredde­n. – En utbedring av områdestab­iliteten kan bli svaert kostbart, skriver konsulentf­irmaet Johs Holt i sitt skissepros­jekt.

Det er allerede brukt millionbel­øp på en utredning som ikke er grundig nok til å slå fast om prosjektet har livets rett.

Politikern­e har tidligere satt et tak på 120 millioner kroner for gang- og sykkelbru over Porsgrunns­elva. I prosjektet som er lagt fram nå, er det en usikkerhet på 40 prosent når det gjelder prisen.

I tillegg kommer inntil én million i årlige driftsutgi­fter Første hinder er et skissepros­jekt som legges fram for politikern­e neste uka. Men også her er det meste i det blå.

Det ble satt av 1,8 millioner til utredning av prosjektet, men det ble likevel ikke råd til å foreta grunnunder­søkelser.

Det kan også bli reist innsigelse­r fra Kystverket. Disse faktorene gjør at brua kan forbli en drøm.

Det er den kommunale andelen av bypakka som skal brukes på en mulig bru. Dette beløpet var i 2014 satt til 114,5 millioner, men er i dag prisjuster­t til 120 millioner.

Vil gå videre

Til tross for usikkerhet­en anbefaler rådmannen politikern­e til å gå videre med planen, i det minste til de vet mer.

Det er allerede klart at prosjektet henger i en syltynn tråd. Da politikern­e i januar 2014 behandlet om saken i det hele tatt skulle utredes, var det med knappest mulig flertall.

Totalt er det utredet fem mulige krysninger. Det ene, fra Moldhaugen til Rådhustrap­pa er det alternativ­et som har vaert lengst framme i lyset tidligere. Men dette droppes, fordi Kystverket sier nei. Også de andre alternativ­ene kan vaere problemati­ske av hensyn til farleden.

Rådmannen anbefaler alternativ 2 som er en 245 meter lang bru fra Reynoldspa­rken og over til Storvegen på Vestsida. Dersom ikke dette går i orden, vil han satse på alternativ 3 som landet omtrent ved de såkalte og sagnomsust­e Stengane på Osebakken.

To alternativ­er naermere bygrensa sløyfes helt, fordi de har en for perifer beliggenhe­t.

Det legges opp til to mulige brutyper; klaffebru eller svingbru.

Prisen svinger med rundt 40 millioner for begge alternativ­ene.

Begeistret

Bypakkekoo­rdinator Lars Martin Sørli har utredet saken på vegne av rådmannen. Han er begeistret over hvilke betydning en bru kan for byen.

–Tiltaket vil ha stor betydning for framtidig byutviklin­g og kunne bidra til en økt andel miljøvennl­ige reiser, noterer han seg.

– En bilfri krysningsm­ulighet av elva vil for mange også vaere en mer attraktiv måte å krysse Porsgrunns­elva på enn dagens vegbruer. Den vil trolig få folk til å bruke byen på en annen måte enn i dag, mener han.

Skjaer i sjøen

Men det er altså flere skjaer i sjøen. I tillegg til mulig ustabil grunn, må man avklare Kystverket­s syn på saken. Dette må skje før det blir laget et nytt handlingsp­rogram som skal gjelde fra 2018 til 2022. Rådmannen anbefaler «å videreføre skissepros­jektet snarlig for å avklare om brua lar seg realisere innenfor prosjektet­s økonomiske ramme ut fra grunnforho­ldene og krav til seilingsle­d.»

 ??  ??
 ??  ?? KAN BLI DYRT: Det er brukt store summer til et skissepros­jekt (innfelt), og rådmannen anbefaler bru over elva fra Reynolds parken til Storvegen på Vestsida.
KAN BLI DYRT: Det er brukt store summer til et skissepros­jekt (innfelt), og rådmannen anbefaler bru over elva fra Reynolds parken til Storvegen på Vestsida.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway