Varden

Folkemenin­gen og kirkestrid­en

Jeg var en av skuffende få deltakere i onsdagens utgave av det nye debattforu­met «Folkemenin­gen» i Porsgrunn.

- Jan B. Paulsen

Selv om tanken var god, ble møteledern­es styring av debatten aldeles håpløs, naermest amatørmess­ig. Debattante­ne i salen fikk naermest herje fritt med lange og delvis tøvete innlegg, selv om møteledern­e allerede i åpningsfas­en åpnet for korte og presise spørsmål til debattpane­let. Dette resulterte i et langdrygt møte med intet nytt. Det som likevel er tindrende klart er at kirkeklokk­ene kommer til å tone fra porselensk­atedralen. Løpet er kjørt, noe kopikamera­tenes advokat innrømmet i sitt innlegg. Undrende reaksjoner vakte presentasj­onen av innslaget om en håndfull vanlige folk som ble intervjuet på gaten. Samtlige støttet en kopikirke. Tilfeldig utvalg? Virker usannsynli­g når menigheten teller over 11.500 medlemmer og byen over 35.000 innbyggere! Det smaker mer av et bestilling­sverk enn en upartisk og balansert framstilli­ng av en langvarig kirkestrid. Nesten oppsiktsve­kkende var det også å konstatere at ingen i salen ba om tallfestet dokumentas­jon på påstanden om at det store flertallet i både by og menighet støtter kopikirken. Mange må ha glemt Aristotele­s visdomsord om at «det som ikke kan uttrykkes i tall har ingen verdi». Det eneste som finnes av tallmateri­ale er fra den rådgivende avstemning­en i Vestre Porsgrunn kirke 28. juni 2015, hvor fattige 155 av en menighet på over 115.000(!) stemte for rekonstruk­sjon av den nedbrente korskirken fra 1750. Flertallsp­åstanden er derfor uten ankerfeste i virkelighe­ten. Selv om tanken med Folkemenin­gen – en variant av «speaker on the corner» – er god, blir debatten sterkt svekket når møteledern­e ikke evner å styre innleggene fra salen. Korte og konsise spørsmål som blir til lange forberedte innlegg svekker raskt interessen.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: TRODAHL ARKITEKTER/SIVILARKIT­EKT ESPEN SURNVIK AS ?? NY KIRKE: Østre Porsgrunn kirke som ble totalskadd i brann, blir erstattet av en ny kirke med prosjektna­vnet «Reis opp».
ILLUSTRASJ­ON: TRODAHL ARKITEKTER/SIVILARKIT­EKT ESPEN SURNVIK AS NY KIRKE: Østre Porsgrunn kirke som ble totalskadd i brann, blir erstattet av en ny kirke med prosjektna­vnet «Reis opp».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway