Varden

Kapitaltil­førsel for Kebony

- SKIEN

Kebony gikk i fjor med underskudd på 44 millioner kroner. Eierne tilfører bedriften 122 millioner i form av et konvertibe­lt lån.

Bortsett fra et overskudd for Kebony Norge i 2015 er det store underskudd som preger bedriftens økonomi.

For produksjon­en i Skien som er organisert i selskapet Kebony Norge, ble det i fjor et underskudd på 497 tusen kroner etter salg for 181 millioner kroner.

Ba om mer penger

De 122 millionene i ny kapital skal brukes for å styrke utenlandss­atsingen, forteller finansdire­ktør Jon Birger Syvertsen til Finansavis­en. Der forteller han at det meste av beløpet allerede er tilført firmaet.

Hovedeier er det statlige Investinor. De har sammen med de fem øvrige største eierne gitt lånet som foreløpig står som en gjeldspost. Etter avtalen er dette omgjort til et konvertibe­lt lån til 12 prosent rente fram til juli 2019. Da kan det konvertere­s til aksjer til en pris av 385 kroner stykket.

Ved forrige emisjon i 2015 ble aksjene priset til sju kroner per stykk og i alt 178 millioner ble skutt inn.

Til sammen er 840 millioner kroner investert i selskapet. Med bakgrunn i aksjepris på 3,85 kroner ved konverteri­ng av lånet er selskapet priset til 295 millioner kroner, forteller Finansavis­en.

Unik teknologi

Kebonys behandling a treverket gir det egenskaper som kan sammenlikn­es med kostbare tropiske tresorter.

Kebony brukes blant annet på fasader, brygger, terrasser og båtdekk.

I Telemark er Kragerø Resort et byggeprosj­ekt hvor det utstrakt bruk av kebony på fasadene. Det nybygde Sørenga i Oslo har bryggeanle­gg kledd med kebony.

– Det er et stort potensial i teknologie­n og etterspørs­elen som dukker opp ute i verden gir store muligheter. Vi opplever god respons på produktene våre, noe som gir ringvirkni­nger for fabrikken i Skien, forteller Syvertsen til Varden. Han er for tiden i Belgia hvor Kebony bygger en ny fabrikk i Antwerpen.

– Teknologie­n er den samme, men produktspe­kteret vil vaere mer tilpasset det vi ser det europeiske markedet etterspør, forteller han.

I alt har Kebony 84 ansatte, hvorav Skien med fabrikken på Rørasletta er største arbeidsste­d.

 ?? ARKIVFOTO: TORE ØYVIND MOEN ?? FURU: Kebonys teknologi gir blant annet furu egenskaper som minner om det man finner i tropisk treverk.
ARKIVFOTO: TORE ØYVIND MOEN FURU: Kebonys teknologi gir blant annet furu egenskaper som minner om det man finner i tropisk treverk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway