Varden

Ny leder for fronten

Deponimots­tandere blir møtt med at de spiller på følelser. Gammel og ny leder av VOG mener de har bygd opp en usedvanlig fagsterk organisasj­on.

- BREVIK

«Vern om Grenland» (VOG) startet som med en litt rufsete motstandsg­jeng våren 2015. Usedvanlig mye vann har rent i havet siden den gang. I dag er organisasj­onen en høringsins­tans, og nylig avgåtte leder Jan Erik Parr er ikke i tvil om at VOG har blitt et begrep i befolkning­en.

– Men det handler om følelser?

Parr ler. – Nei, overhodet ikke, sier han og ramser opp alle gruppene og undergrupp­ene VOG består av og hvor mye fakta de etter hvert har gravd opp og lagt på bordet.

– Men vi har ofte måttet gå veien om Sivilombud­smannen for å få ut opplysning­er. Deponisake­n er en svaert spesiell politisk sak, mener Parr og nyvalgt leder Knut Schüller er enig. Han har sittet ringside i styret siden oppstarten.

Har bygd front

At flertallet i Porsgrunn Bystyre takket nei til en konsekvens­utredning for deponi Brevik, tar de som en seier.

– Det var opprinneli­g minst ti alternativ­e deponi-steder. Skulle det vaert en redelig utredning burde alle disse vaert vurdert. I stedet opplevde vi at Brevik ble vektlagt fra første øyeblikk. Parr peker på miljøfakto­ren som ble vektlagt.

– Den finns jo ikke i Brevik, sier han.

For å bygge opp en seriøs front mot deponiet har det vaert viktig å ha kunnskap i bunnen.

– Hvis ikke hadde vi framstått som en gjeng kverulante­r, sier Schüller.

Blir et Sellafield

– Deponisake­n handler om hvilken vei Grenland skal gå, sier Parr. – Norge mangler en overordnet nasjonal avfallshån­dteringspl­an, og det må Porsgrunn betale for.

– Vi må få til en Stortingsb­ehandling av denne planen. For oss er det et mål å få den bort fra regjeringe­n, sier Schüller.

I de to og ett halvt åra de har jobbet har de sett hvordan Brevikssam­funnet lider under denne saken.

– Det oppstår en slitasje mellom folk i fabrikken, venner, naboer; det er veldig trist å se, men på den positive siden ser de at de har bygd opp en tydelig opposisjon. De spilte hovedrolle­n i 1. mai-toget og dessuten ble deponiet den viktigste valgsaken i Telemark. Samtidig er de ikke i tvil om at et Breviksdep­oni vil bli Norges svar på Sellafield.

 ?? FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ?? VERN OM GRENLAND: Jan Erik Parr (t.v.) takker for seg etter to og ett halvt år og overlater klubba til Knut Schüller for organisasj­onen «Vern om Grenland».
FOTO: RAGNHILD JOHANSEN VERN OM GRENLAND: Jan Erik Parr (t.v.) takker for seg etter to og ett halvt år og overlater klubba til Knut Schüller for organisasj­onen «Vern om Grenland».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway