Varden

Drar til Sachsenha usen i høstferien

Nesten samtlige tiendeklas­singer på Kjølnes ungdomssko­le velger å bruke høstferien til å oppleve nazistenes grusomhete­r.

- PORSGRUNN

Mandag sto to hvite busser i skolegårde­n og ventet på 83 trøtte elever fra de fire tiendeklas­sene.

Første del av turen er ikke så lang. De skal bare til Sandefjord og så ombord i en av Color Lines ferjer til Strømstad, men herfra blir det mange timer i bussen.

– Vi gleder oss, sier Adam (10B), Adrian (10A), Maren (10 D) og Pernille (10C).

De 83 elevene har forberedt turen i to år. De vet veldig godt hva de går til. Nå har dagen kommet.

Prøve i andre verdenskri­g

I åttendekla­sse begynte de planlegge skoletur i tiende.

– Vi diskuterte alt mulig – fra Tusenfryd til Auschwitz, forteller Adrian. Det tok ikke lang tid før de landet på nazistenes konsentras­jonsleirer fra andre verdenskri­g. da var det bare å sjekke opp med Hvite Busser.

Sola flommer inn i skolegårde­n på Kjølnes. Den varmer. Når Adrian kommer ruslende fra siste time har han akkurat levert en prøvebesva­relse i historie. Klassen hans, ti A, har hatt prøve i andre verdenskri­g. En krig som tok livet av mellom 50 og 70 millioner mennesker; seks millioner av dem jøder.

Foreldre blir med

De har jobbet dugnad, fått mammaer til å bake kaker og selv stått for lotteriet.

– Alle klassene har samlet inn penger, forteller Mariann Eriksen. Hun er en av 21 foreldre som blir med.

Turen koster 4.000 kroner per snute, og elevene har samlet inn cirka 160.000 kroner. Noen av klassene har valgt å betale mer selv, mens noen har jobbet for å få ned egenandele­n.

– Det har vaert enighet blant foreldrene å få til denne turen. 13 elevene blir ikke med, men det skyldes at de har andre planer, forteller Eriksen.

Blir annerledes laering

De drar for å laere, for å se, for å forstå mer, men også for å bli enda bedre venner. Før de dro så de filmen «Schindlers liste» på skolen.

Elevene skal besøke Sachsenhau­sen og Ravensbrüc­k. Begge leirene ligger i naerheten av Berlin. Her drar de innom Stasimusee­t og Checkpoint Charlie, og så er det selvsagt høstferie med litt moro, men aller mest blir det annerledes laering.

 ??  ?? SKOLETUR: Maren Saethre fra 10D (elevrådsle­der), Pernille Hassel 10C, Adam Aschjem 10B og Adrian Noah 10A har valgt en annerledes høstferie sammen med k lassek ameratene sine.
SKOLETUR: Maren Saethre fra 10D (elevrådsle­der), Pernille Hassel 10C, Adam Aschjem 10B og Adrian Noah 10A har valgt en annerledes høstferie sammen med k lassek ameratene sine.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway