Varden

IS tvinges fra skanse til skanse i Syria og Irak

USA-støttede opprørere er i ferd med å erobre Raqqa, hovedstade­n i IS’ såkalte kalifat, men den ytterliggå­ende islamistgr­uppa er ikke knust.

- OSLO

Syrias demokratis­ke styrker (SDF), som i hovedsak består av kurdiske opprørere, har de siste ukene tatt kontroll over naermere 90 prosent av Raqqa.

Amerikansk­e kampfly har bombet vei for opprørerne, slik de også gjorde da de irakiske byene Ramadi, Mosul og Hawija ble gjenerobre­t.

De sivile tapene er store, og situasjone­n for de anslagsvis 15.000 sivile som er fanget i kamphandli­ngene i Raqqa, er ifølge FN kritisk.

Skjuler seg blant sivile

Selv om mange IS-opprørere er drept i kampene, og mange andre er tatt til fange, noen for deretter å bli regelrett likvidert, har tusenvis unnsluppet. Mange av dem akter ikke å gi opp kampen.

– Opprørere som skjuler seg blant sivile som flykter, er et stort problem, sier Aymenn al-Tamimi, som er tilknyttet Middle East Forum.

Noen av opprørerne blir også vaerende i områdene der IS mister kontrollen og etablerer sovende celler som kan gjennomfør­e angrep og aksjoner, frykter han.

Selv om folk i området vet hvem opprørerne er, er det mange som er redde for å melde fra om dem, sier Rami Abdulrahma­n i eksilgrupp­a Syrian Observator­y for Human Rights (SOHR).

Ifølge sikkerhets­kilder i Irak skjuler et stort antall IS-opprørere seg fortsatt i Mosuls gamleby.

– Daglige likvidasjo­ner og bomber er et tydelig bevis på dette, sier den irakiske forskeren Hisham al-Hashemi.

Fremmedkri­gere farligst

Amerikansk etterretni­ng anslår at 40.000 fremmedkri­gere de siste årene har sluttet seg til IS i Irak og Syria. Hvor mange som fortsatt er å finne i islamisten­es rekker, er høyst uklart.

Mens lokale IS-opprørere lett glir inn blant lokalbefol­kningen, er det betydelig verre for utlendinge­r som avsløres av utseende og språk.

Grensa til Tyrkia er nå strengt bevoktet, og mange av fremmedkri­gerne er i søkelyset hos hjemlandet­s sikkerhets­tjeneste og tør derfor ikke reise hjem.

Fremmedkri­gerne har derfor bestemt seg for å kjempe til siste slutt og gjennomfør­er ofte selvmordsa­ksjoner, konstatere­r både irakiske og syriske eksperter.

Eufrat-dalen

Mens mange IS-opprørere trolig skjuler seg i befolkning­en i områdene de har mistet kontroll over, har den gjenvaeren­de delen av islamistgr­uppa konsentrer­t ressursene i Eufrat-dalen i grenseområ­det mellom Syria og Irak.

– IS’ tyngdepunk­t har i lengre tid gradvis flyttet seg til steder som Mayadeen og Abu Kamal, øst i Deir al-Zor-provinsen i Syria, sier Charlie Winter ved Internatio­nal Centre for the Study of Radicalisa­tion and Political Violence.

– IS har svaert systematis­k bygd opp infrastruk­turen sin og flyttet mannskaper dit – og det i god tid før de ble omringet i byer som Raqqa og Mosul, sier han.

Angripes fra to hold

Eufrat-dalen og den strategisk viktige Deir al-Zor-provinsen er imidlertid under angrep både fra USA-støttede opprørere og syriske regjerings­styrker med russisk flystøtte.

75 prosent av provinshov­edstaden Deir al-Zor er gjenerobre­t og flere hundre IS-opprørere er ifølge Moskva drept i russiske flyangrep de siste ukene. Også her er de sivile tapene trolig store.

IS ble også nylig drevet ut av Hama-provinsen i Syria, men har bitt seg fast i den palestinsk­e flyktningl­eiren Yarmouk sør for Damaskus og gjennomfør­te senest søndag et angrep i al-Qaryatain i Homs-provinsen.

Den fanatiske gruppen ligger derfor ikke nede for telling, selv om drømmen om et islamsk kalifat trolig har bleknet.

(NTB-AFP)

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? KJEMPER MOT IS: Russiske kampfly og spesialsty­rker (bildet) deltar nå i krigen mot IS i Deir al-Zor-provinsen øst i Syria.
FOTO: AP/NTB SCANPIX KJEMPER MOT IS: Russiske kampfly og spesialsty­rker (bildet) deltar nå i krigen mot IS i Deir al-Zor-provinsen øst i Syria.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway