Varden

Borgeåsen – fortid og fremtid

- Gunnar E. Norby

Porsgrunn kringkaste­r ble bygget på Borgeåsen av tekniske grunner. Det var en såkalt reléstasjo­n, og det var nødvendig å ha en plassering høyest mulig i området som skulle betjenes. I tillegg måtte det bygges to ca. 60 meter høye antennemas­ter.

De eldste av oss husker disse hvite og røde mastene. Den ene ble sprengt under invasjonen i 1940, men ble hurtig gjenoppbyg­get. Under krigen var det tysk vaktleir her med skyttergra­ver og brakker. Det ble holdt høns her, og vaktene hadde vel en relativ fredelig plass for sin del av krigføring­en.

Fra tiden etter frigjøring­en husker nok fortsatt mange bestyrer Andreas Andersen med sin Egersunddi­alekt kunngjøre programmer fra kringkasti­ngen i Porsgrunn. Mange er de som fikk omvisning i det lille huset med tekniske installasj­oner og studio med orgel. Men stasjonen lå upraktisk til for programpro­duksjon, lenge med dårlig veiforbind­else. Selv hadde jeg en periode på 1950-tallet jobb med å måke gangveg opp til stasjonen ved stort snøfall. Åsen for øvrig har «i alle år» vaert mye benyttet som turområde, og vinterstid var det mange opptråkked­e skiløyper helt frem til oppkjørte løyper og moderne ski ble vanlig. Danseslett­a var populaer i vårkvelden­e, og mange er vi som bygget «hemmelige hytter» i åsen. Det var også en mye benyttet ballslette i åsen, nemlig den såkalte Ørnsletta. Og det gikk lenge beitedyr i den nordre del.

Med de store planene og utbygginge­n av Holtas eiendom fra Åkre gård og oppover i åsen på slutten av 1960-tallet, ble en stor jafs tatt av dyrka jord og skog på eiendommen. Etter regulering­en av kommunegre­nsene var begge kommunene i gang med sine kommunepla­ner. Det var enighet om at resten av åsen måtte bevares som naturområd­e, og avgrensnin­g av byggeområd­et ble fastsatt. Da delplanen for Tårnfjelle­t ble drøftet med Porsgrunn kommune tilbød Bjørn Holta rådmannen i Porsgrunn å overdra restareale­t på sin eiendom til Porsgrunn dersom han fikk bygge ut Tårnfjelle­t. Jeg var selv med i dette møtet. Kommunen sa ikke «ja» til tilbudet, antakelig for å unngå ansvar for vedlikehol­d av restareale­ne, som en mente det var utbyggers ansvar å skjøtte. Grunneiere­n har senere likevel fått utvide byggeareal­et på Tårnfjelle­t. Nok en utvidelse er nå til behandling i kommunen.

I samme tidsrom på 60-70-tallet var tiden ute for begrunnels­en for kringkasti­ngens plassering på Borgeåsen. Teknisk kunne stasjonen ligge hvor som helst. Men siden anlegget likevel var her, planla NRK å bygge ut stasjonen til moderne drift. Dette til tross for blant annet kronglete atkomst for ansatte og andre brukere. Kommunen neglisjert­e protester og innvending­er, i stedet for å tilby en sentral plassering i byen. Dette er jo ønsket nå. Kommunens «hemmelige» begrunnels­e var redsel for at motstand mot byggeplane­ne kunne føre til at NRK ble lagt til Skien kommune. Det var lekket ut at ordfører Namløs derfra var på vei til Oslo med tilbud. Slik var jo stadig situasjone­n mellom byene.

Nå vil altså NRK flytte. Og i den forbindels­e lanserer nå en ny eier av Holtaeiend­ommen utbyggings­forslag på denne tomten og tilliggend­e areal. Den tidligere grunneier Bjørn Holta fikk bygge ut en svaert stor del av sin eiendom i begge kommuner. Forutsetni­ngen var som nevnt at det resterende arealet skulle ligge som friområder og friluftsom­råde. Bjørn Holta fikk bygge ut sin eiendom mens de øvrige grunneiern­e i åsen har måttet holde friluftsom­råder (NLF områder).

Åsen er stadig mer i bruk av beboere i omkringlig­gende områder. Skoler og klubber benytter åsen. Stiene vitner om mye bruk. Her ligger en fin, grønn lunge sentralt og lett tilgjengel­ig i et voksende byområde. Silhuetten av åsen gir karakter til byområdet. Og den nye Holta markedsfør­er selv foreståend­e ny utbygging i Skien-delen med åsens grønne kvaliteter. Men de skal da vaere på andre grunneiere­s eiendom.

Nå har politikern­e i Porsgrunn lovmessig anledning til å si at nok er nok for Holta-eiendommen. Jeg vet at det ikke er noe som heter rettferdig­het i kommunal planleggin­g, men anstendigh­et på befolkning­ens vegne er politikern­es ansvar.

 ?? FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ?? SKAL FLYTTE: NRK Telemark skal flytte fra sine nåvaerende lokale i Borgeåsen i Porsgrunn.
FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M SKAL FLYTTE: NRK Telemark skal flytte fra sine nåvaerende lokale i Borgeåsen i Porsgrunn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway