Varden

Enklere hverdagfor bedriftene

-

Enklere hverdag for bedriftene har vaert en politisk kampsak i årevis. Aller viktigst er saken for de mange små og mellomstor­e bedriftene. Det går for mye tid til skjemaer og rapporteri­ng for en eier som også må fylle roller som daglig leder, innkjøpssj­ef, personalsj­ef, salgssjef, skatteeksp­ert, markedssje­f og leder av julebordko­miteen.

Både nåvaerende og forrige regjering satte konkrete mål for arbeidet med forenkling. Før sommeren meldte Regjeringe­n om at målet var nådd: I løpet av sju år er de lovpålagte kostnadene for naeringsli­vet redusert med 15 milliarder kroner.

Målsetting lønner seg altså. Det er ingen grunn til å stoppe nå. Arbeidet må fortsette. Innsatsen må vaere like kraftig som i de senere årene.

Hva kan bedriftene vente seg? Partiprogr­ammene gir håp. For første gang skrev nemlig alle stortingsp­artiene om at regler, skjemaer og innrapport­ering til det offentlige må bli enklere for småbedrift­er.

Høyre vil fortsette innsatsen de har gjort de fire siste årene. Frp mener at bedrifter skal slippe å ha revisor hvis de omsetter for mindre enn ti millioner kroner. KrF vil at noen regler bare skal gjelde for en begrenset periode. Venstre vil arbeide for at offentlige etater ikke skal spørre bedriftene om opplysning­er som det offentlige har fra før.

Ap har som ambisjon at Norge skal vaere «det beste landet å drive naeringsvi­rksomhet i». Sp synes det tar for mye tid med «utfylling av skjema for ulike kontroll- og registreri­ngsformål». SV vil redusere «mengden rapporteri­ng for private virksomhet­er». MDG synes det viktigste er at gründere blir prioritert.

Det viktigste er at regjeringe­n setter et klart mål for forenkling­ene. Med tverrpolit­iske enighet er det duket for at Stortinget kan fjerne og forenkle regler, og de kan la vaere å påføre bedriftene nye, unødvendig­e regler.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway