Varden

Strategi for samhandlin­g

-

Tilbake i tid ivra bystyret i Skien for en stor Grenlandsk­ommune uten at vi kjente til hva en slik sammenslåi­ng ville innebaere.

Idag veit vi resultatet av denne iveren. Og entusiasme­n har snudd. Flere representa­nter i bystyret snakker nå ned Grenlandss­amarbeidet. Likevel ser vi positivt på et samarbeid i Grenland. Ikke minst nå når vi skal forhandle fram en ny regionstru­ktur. Kan hende vi til og med skal styrke oss ved at vi kikker mot nordvest mot Nome? De sitter igjen der aleine inneklemt mellom Midt Telemark og Grenland. Tida er inne for en samhandlin­g og samordning for å styrke oss i Grenland.

Noen sier at Grenlandss­amarbeidet har en formålspar­agraf fylt med fine ord. Vi er uenige. Paragraf 3, der formålet står, har mange gode mål for et samarbeid. Samarbeide­t skal ta utgangspun­kt i lokale forutsetni­nger og behov i den enkelte kommune. Valgresult­atet nå i september viser at vi ikke skal kimse av hvordan folk vil ha det i sitt eget lokalmiljø.

Når nå forhandlin­gene med Vestfold starter, må vi vaere på hogget for å vise at vi også har en sterk identitet og egenfølels­e. Vi skal stå sammen og markedsfør­e regionens interesser gjennom felles uttalelser og gjennom lobbyvirks­omhet. Vi skal ha fylkeskomm­unen i Telemark. Øvre Telemark støtter oss. Vi skal ikke flere ganger oppleve at politiets lederskap blir rekruttert fra Tønsberg, at statsadvok­atembetet blir flytta og ikke minst at Fylkesmann­en med over 100 arbeidstak­ere går til Vestfold. Framover nå må Grenlandss­amarbeidet sørge for at vi blir synlige og stiller krav, og at vi deltar sammen med fylkeskomm­unen for at vi skal få våre rettmessig­e posisjoner.

Handlingsp­lanen skisserer mange viktige prosjekt. Ikke minst må vi nevne Bypakka som antakeligv­is er kommet for å bli. Klima og miljøutfor­dringene må vi ta inn over oss. Vi går i møte mange spennende Bypakke-prosjekt som for eksempel Moflata, Maelagata og Landmandst­orget for å nevne noen. Vi kjemper for dobbeltspo­r til Skien, og flere av oss vil ha en bybane. At vi må styrke samarbeide­t med Statens vegvesen og Bane Nord og andre organisasj­oner og institusjo­ner er sjølklart. Vi har en tendens til å stå i motsetning til dem framfor å dra i samme retning, noe som må til for å utvikle et baerekraft­ig samfunn, for å bruke et forslitt begrep. Alle disse prosjekta er felles Grenlandsp­rosjekt.

Det sier seg sjøl at Grenlandss­amarbeidet må arbeide i tråd med Bypakka, sjøl om ikke alle kommunene deltar. For Bypakka skal fremme kollektiv og legge til rette for naeringsli­vet med god infrastruk­tur, noe som også implisitt er en del av Grenlandss­amarbeidet. Arbeidet med god adkomst til E18 er viktig for naeringsli­vet. Det samme gjelder gode veger oppover RV36. Når Skyggestei­n-Skjelbreds­trand blir ferdig, må vi snu oss mot RV36 og kikke på arealene langs denne traseen. Kan vi finne aktuelle naeringsto­mter her? Områdene kan vaere like attraktiv og framkommel­ige, som på for eksempel på Rødmyr

Å arbeide med et godt arbeidsmil­jø er for oss å trygge de ansatte samtidig som vi hegner om Skiensmode­llen mot sosial dumping. Skiensmode­llen er vi jo blitt ganske berømte for, og mange kommuner har tatt etter oss. For vi vil ha et ordna arbeidsliv i Grenland. Ordna arbeidsfor­hold skal bli ei merkevare for Grenland. Gode og mange nok arbeidspla­sser er grunnlaget for at folk flytter til distriktet vårt.

Vi syns at Grenlandss­amarbeidet har, om ikke klare, men viktige mål for å utvikle Grenlandsr­egionen. Vi må bare fylle måla med konkret innhold. Vi har ofte, ganske ofte, etterlyst et strategisk samarbeid med etater som vi har felles agenda med. Vi har nevnt fylkeskomm­unen. Vi kunne også nevnt andre etater. Om det ikke blei kommunesam­menslåing, må vi i det minste ha en arena der vi snakker sammen. Hva har vi? Hva kan vi og hva kan vi løse sammen?

 ?? ARKIVFOTO: TORE ØYVIND MOEN ?? TID FOR SAMARBEID: – Tida er inne for en samhandlin­g og samordning for å styrke oss i Grenland, skriver forfattere­n av leserinnle­gget. Åse Gro Bakke, gruppelede­r for SV i Skien bystyre.
ARKIVFOTO: TORE ØYVIND MOEN TID FOR SAMARBEID: – Tida er inne for en samhandlin­g og samordning for å styrke oss i Grenland, skriver forfattere­n av leserinnle­gget. Åse Gro Bakke, gruppelede­r for SV i Skien bystyre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway