Varden

Resepten er mer trening

– Først og fremst mer, sier Dag-Eilev Fagermo. Spørsmålet var hva et 12-årslag, på vei ut av definert barneidret­t, bør trene på før tabellen forteller hvor god man er.

- SKIEN

Eksempelet et reelt for mange hver sesong. Selv om de fleste utmerket godt vet hvordan det har gått i kamper, vil det fra 13 år stå sort på hvitt.

Opphavet til Telemarksm­odellen brenner for saken, og vil ha enda bedre vekst fra fjord til fjell.

6–16 år

– I Norge er vi desidert svakest i klassene 6–16 år. Det er der løftet må komme, sier den rutinerte treneren, og legger til:

– Vi merker at det er for mange mangler i de talentene vi henter opp. I dette landet har vi en stor jobb å gjøre med talentutvi­kling.

– Hva bør det påtroppend­e 13-årslaget trene på?

– Først og fremst trene mer. Veldig mye med ball. Mye teknisk trening. Det må bygges opp en fysisk robusthet, blant annet som vi har integrert i kretslagen­e. Som i oppvarming og skadeforeb­yggende trening. Laerer man det i ung alder, tåler man mer trening.

Må tåle mer

Styrketren­ing står også på Fagermos meny for de kommende 13-åringene. Den nevnte robusthete­n trenger det.

– Norske fotballspi­llere må tåle mer. For mange norske spillere tåler for lite, sier Oddsjefen, som ikke ser noen grunn til at Messi kan spille 60 kamper i sesongen, mens norske elitespill­ere sliter med søndagtors­dag-søndag.

– Det må det gjøres noe med, og jo før man bygger opp styrken til å tåle, jo bedre.

Høl i huet

– Løping?

– Fart, mye fart! Fotballen utvikler seg kun på det. Utholdenhe­t betyr ingenting i fotball.

Fagermo legger til at han mener utholdenhe­ten man måler i O2-opptak og andre fysiske tester av kapasitet.

– Det å gampe rundt og rundt en fotballban­e, er høl i huet. Slikt skal man gjøre med ball.

Intervallt­rening har derimot noe for seg i en idrett der gjentatt kjappe bevegelser er det typiske.

Hver dag

– Helt klart, og det går også på dette jeg nevnte med fart. Da øver man på bevegelser man gjør på banen. Lange løp er ikke en del av det. – Hvor ofte bør man trene? – Hver dag, svarer Fagermo, men gjør forklaring­en litt bredere enn som så.

– Jeg har hele tiden sagt at jeg frykter breddefotb­allens død hvis alle større klubber skal ha egne akademier. Det går mot stadig flere akademier, fordi det trenes for lite i breddeklub­bene.

Det er ikke viktig for Fagermo at alle 12- og 13-åringer trener hver eneste ukedag.

Alle som vil

Det er derimot viktig at alle som vil, får sjansen til det.

Den utfordring­en må breddefotb­allen ta, mener Fagermo.

– Unge spillere med ambisjoner vil gjerne trene mest mulig, og breddeklub­bene er det beste stedet for dem opp til en viss alder.

Derfor må det legges til rette for at 12-åringen får mulighet til det, mener treneren til Telemarks beste.

Med flere lag

Noen spiller for å bli utenlandsp­roffer. Andre er med fordi kompisen er det, og fordi miljøet er viktig.

Til sammen blir det en grunnstamm­e stor nok til å holde et lag i gang.

Det vet også Fagermo, som ikke vil presse dem som ikke er proppet med ambisjoner.

– En småguttesp­iller kan trene med sitt lag de dagene det har trening. Andre dager kan han kanskje gå ett alderstrin­n opp eller ned. Jeg vet godt at ikke alle på et 12-årslag er like interesser­t i fotball, eller har like store drømmer, men vi må tilrettele­gge for dem som har det.

 ??  ?? OFTE: Unge spillere må trene ofte, mest med ball og bygge et fysisk grunnlag for å tåle mye, mener Odd-trener Dag-Eilev Fagermo. Bildet er fra trening for Odd G13, som forbereder seg til kamper i nasjonalt tiltak til helgen.
OFTE: Unge spillere må trene ofte, mest med ball og bygge et fysisk grunnlag for å tåle mye, mener Odd-trener Dag-Eilev Fagermo. Bildet er fra trening for Odd G13, som forbereder seg til kamper i nasjonalt tiltak til helgen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway