Varden

Bysykler først i 2021?

– Porsgrunn og Skien trenger en bysykkelor­dning for å nå målene i Bypakka. Det er ingen grunn til å utsette det til 2021.

- PORSGRUNN, SKIEN Jan Bjørn Taranrød ▶ jan.bjorn.taranrod@varden.no

Det mener Emilie Schäffer i Høyre. Nå håper hun at spørsmålet om kjøpe bysykler får en bedre mottakelse i formannska­pet og bystyret – enn i Skiens hovedutval­g for klima, miljø, naering og friluftsli­v. Der ble bysyklene utsatt til 2021.

– Jeg håper de andre politikern­e vil møte denne saken med et åpent sinn, sier Schäffer etter at flertallet i hovedutval­get sa seg enig med rådmannen. Han ville at kommunen skulle vente til dagens reklameavt­ale med JCDecaux er gått ut.

Tror sponsing er mulig

– Vi bør ikke la oss begrense av reklameavt­ale, når vi kan hente penger til bysykler fra belønnings­midlene og fra naeringsli­vet, sier Schäffer.

– Slik som de elektriske sykkeldros­jene ved sykehjemme­ne?

– Ja, de er sponset av naeringsli­vet. Vi går inn for en bysykkelor­dning som gjelder både Skien og Porsgrunn, gjerne med noen elsykler. Vi trenger bysykler for å nå målene i Bypakke Grenland om å redusere privatbili­smen. Det er akkurat nå vi trenger et tiltak som dette, sier hun.

Det vil koste 300.000 til 500.000 kroner å drifte bysyklene. Det kan skje i regi av Grep, står det i sakspapire­ne.

– Grep og Keops har jo behov for tiltak til brukerne sine. Dette kunne vaere en flott mulighet for dem, synes Schäffer.

En app eller liknende

– Visste du at bysyklene i Porsgrunn er svaert lite brukt?

– Det er en veldig tungvint ordning. Du kan bare låne i åpningstid­en, og lånetiden er tre timer. Det holder ikke om du skal sykle fram og tilbake mellom byene. Jeg ser for meg en app eller en smidig betalingso­rdning, sier Schäffer, som tror at en investerin­g i bysykler er noe samfunnet vil få igjen for – i form av bedre folkehelse.

– Jeg synes vi bør gå i gang med dette med det samme. Bysyklene har fått vente altfor lenge, sier Geir Arild Tønnessen, V, og håper de andre partiene også ser at mange kan ha nytte av bysykler, som elever og folk som ikke har sykler selv.

Må forsøke

– Bysykler har vaert en idé som skulle gjennomfør­es med Bypakke Grenland, men ingen har grepet fatt i det. Nå må vi få det på plass. Det finnes mange gode løsninger som vil gjøre at bysyklene faktisk også vil blir brukt, måter som gjør bysykler til noe enkelt, greit, kjapt og billig. I Oslo, for eksempel, koster et halvårskor­t fra mars til november 299 kroner. Det er flere byer som greid å få til dette. Det må vi klare her i Grenland også, og ikke gi opp uten å forsøke, synes Tønnessen.

 ??  ??
 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? VIL IKKE VENTE: Geir Arlild Tønnesen, V, vil gå i gang med bysykler med det samme.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN VIL IKKE VENTE: Geir Arlild Tønnesen, V, vil gå i gang med bysykler med det samme.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway