Varden

Fire av ti er bekymret for å miste jobben

Bare seks av ti arbeidstak­ere sier at de overhodet ikke er bekymret for å miste jobben. Usikkerhet­en er tilbake på samme nivå som rett etter finanskris­en.

- OSLO

– Selv om det er tegn til at pilene peker i riktig retning, er det altfor tidlig å bruke diagnosen friskmeldt, sier YS-leder Jorunn Berland til NTB.

I årene som fulgte etter finanskris­en, steg jobbtryggh­eten med flere hakk her i landet. Så snudde trenden igjen. Det siste året har andelen som er meget bekymret for å miste jobben riktignok falt fra 4,3 til 3,7 prosent, men andelen som sier at de er «litt» eller «noe» bekymret, har til gjengjeld økt.

Dette er et av funnene i Arbeidsliv­sbarometer­et, en stor undersøkel­se som arbeidstak­erorganisa­sjonen YS har fått utarbeidet for niende året på rad.

Stor endringsvi­lje

Berland minner om at Arbeidsliv­sbarometer­et tidligere har avdekket stor endringsvi­lje blant norske arbeidstak­ere. Det er et godt utgangspun­kt i tider med økende behov for omstilling, men også en ressurs som må vedlikehol­des og utvikles, understrek­er hun.

– Trygghet i dag ligger ikke i den jobben du har, men de jobbene du har mulighet til å få. Endringene skjer stadig raskere i arbeidsliv­et. Det er viktig å merke seg at de arbeidstak­erne som har fått mest påfyll med kompetanse, også er de som er mest endringsvi­llige, sier Berland.

Utfordring: lav utdanning

YS-lederen er spesielt bekymret for de lavest utdannede og de som faller utenfor arbeidsmar­kedet.

– Dette er en kombinasjo­n som gir et dårlig utgangspun­kt for å komme tilbake i jobb. Derfor er det så utrolig viktig å sørge for kompetanse­påfyll, understrek­er hun.

Samtidig viser undersøkel­sen at det er de med høyest utdannelse som oftest får tilbud om kompetanse­utvikling i regi av arbeidsgiv­erne.

Foreslår reform

Berland tar til orde for en kompetanse­reform der staten tar sin del.

– Trepartssa­marbeidet er nøkkelen i den vellykkede norske modellen. Mye av kompetanse­hevingen skjer på bedriftsni­vå, og kanskje må myndighete­ne inn med tiltak rettet mot de mindre bedriftene. En mulighet kan vaere å åpne for avskrivnin­g på investerin­g til kompetanse­heving, slik at den økonomiske belastning­en blir til å baere, foreslår YS-lederen.

 ?? FOTO: TORSTEIN BØE/NTB SCANPIX ?? – STATEN MÅ BIDRA:
YS-leder Jorunn Berland ønsker en kompetanse­reform der staten bidrar med å åpne for avskrivnin­g på investerin­ger til kompetanse­heving i de minste bedriftene.
FOTO: TORSTEIN BØE/NTB SCANPIX – STATEN MÅ BIDRA: YS-leder Jorunn Berland ønsker en kompetanse­reform der staten bidrar med å åpne for avskrivnin­g på investerin­ger til kompetanse­heving i de minste bedriftene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway