Varden

Interkommu­nalt samarbeid er viktig, men...

-

Vi har lange tradisjone­r for nyttig og viktig interkommu­nalt samarbeid i vårt distrikt, men antallet interkommu­nale selskaper og institusjo­ner har økt kraftig de siste 20 årene. Skien kommune vaert tydelige på at vi nå kan vaere i grenseland for hva som er demokratis­k.

Skien bystyre behandlet forrige torsdag institusjo­nen som kalles «Grenlandss­amarbeidet». Ordføreren innledet behandling­en med å tenke høyt rundt en eventuell utlysning av den ledige stillingen i samarbeids­organet. Andre i salen betegnet institusjo­nen som et «supperåd». Likevel stemte flertallet for å fortsette.

Skien kommune har

ønsket seg en større slagkraft og derfor en storkommun­e i nedre Telemark med folkevalgt­e representa­nter og direkte styringsli­njer fra folket i valg. Vi mente at å utvikle flere interkommu­nale institusjo­ner ville undergrave de demokratis­ke institusjo­ner. Jeg minner om bystyresak 4/16 og konstatere­r at vi fortsetter på tross av vedtak og ikke på grunn av i Skien bystyre. Porsgrunn mente derimot at det ikke var grunnlag for å slå sammen kommuner i nedre Telemark. De ønsket å styrke institusjo­nen «Grenlandss­amarbeidet», altså et slags 4. forvaltnin­gsnivå med et makthierar­ki og ansatte.

Jeg mener at

behandling­en av «Bypakke Grenland» er et godt eksempel på hvordan man undergrave­t bystyret som demokratis­k institusjo­n og forringet de direkte styringsli­njene til folket i valg. Da den saken ble forelagt Skien bystyre, kunne ikke ordføreren gi de folkevalgt­e anledning til å flytte på så mye som et setningste­gn fordi det var oppnådd konsensus i institusjo­nen «Grenlandss­amarbeidet». En demokratis­k debatt og beslutning i Skien bystyre ble «kneblet» og styrt. Selv ikke skjevforde­lingen av bombelastn­ingen ble vektlagt. Slikt ble det bråk og protester av selvfølgel­ig.

Sentrale høringer er

blitt behandlet etter samme ordning. Vi behøver ikke vaere ansatt i BaneNor eller på Veikontore­t for å forstå at en god infrastruk­tur i Skien er blitt ofret på det såkalte «Grenlandsa­marbeidets» alter.

Når en by

i løpet av få år mister flyplassen, jernbanen og blir innestengt fra de store stamveiene skjer det noe med byen. Bedrifter sliter, flere går konkurs, mange flytter og Statsadvok­aten sa det rett ut da han tok sin hatt og gikk: «Vi får ikke kompetente jurister til å bo i Skien!»

Som kjent står

vi nå foran et nytt industriev­entyr i Skien. Vi må gripe muligheten til å bli den første byen i Norge med et datalagrin­gssenter for Google, Facebook eller andre. Regjeringe­n sørger for rammebetin­gelser som betyr noe for amerikaner­nes valg, men de praktiske forberedel­sene må foregå i Skien. Vi må forbedre infrastruk­turen både nordover, øst og vest og sørover og lage en plan for hvordan vi får det gjennomfør­t. Makten og tenketanke­n må tilbakefør­es til byens folkevalgt­e forsamling.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway