Varden

Bortkasted­e Frp-stemmer?

Regjeringe­ns forslag til statsbudsj­ett for 2018 er ganske forutsigba­rt, av to hovedårsak­er.

-

For det første går Høyre og Frp fortsatt inn for å øke de økonomiske og sosiale forskjelle­ne. Omlag 700 millioner flyttes fra arbeidsløs­e til skattekutt for aksjemilli­onaerer. For det andre ser Telemark ut til å vaere glemt. Igjen. Til tross for at det er bevilget penger til en rasteplass langs E134. Tre framskutte eksempler er null støtte til stråleenhe­t, utviklinge­n av CO2-fangst i grenlandsi­ndustrien legges på is, og Telemarksk­analen forblir sterkt underfinan­siert.

Det er vedtatt

at det skal bygges ny stråleenhe­t i Skien. Men det finnes ikke penger til det. Høyre og Frp prioritere­r tre sykehusinv­esteringer: Drammen, Haugesund og Nordmøre. Det vil si at stråleenhe­ten i Skien må finansiere­s på eget budsjett, og må i så fall bygges på bekostning av eksisteren­de tilbud. Problemet er at det ikke er mye mer å kutte i for Sykehuset Telemark.

Høyre og Frp

kutter kraftig i bevilgning­ene til CO2rensing i statsbudsj­ettet for 2018. Dette kuttet slår rett inn i industrien i Grenland. Bare 20 millioner skal gå til arbeidet med å utvikle fullskala anlegg for CO2-rensing i norsk industri. Det er et kutt på 340 millioner kroner som skaper stor usikkerhet for utviklinge­n av CO2-fangst på Norcem i Brevik og Yara på Herøya.

Telemarksk­analen behøver 10

millioner kroner over statsbudsj­ettet til vedlikehol­d. Kanalen er av uvurderlig verdi som kulturminn­e, har stor verdi som reiselivsm­ål – og er også av stor betydning for klimaplanl­egging og flombereds­kap. Høyre og Frp vil kun avse 4 millioner i tilskudd, og lar Telemarksk­analen ruste hen.

Hvorfor ble det

sånn? Hvor er vår stemme? I alle disse tre sakene har det vaert tverrpolit­isk enighet i Telemark. Det avgjørende ble altså hvem som havnet i regjerings­posisjon. Blir ikke telemarksp­olitikerne fra regjerings­partiene hørt, eller legges disse sakene effektivt til side på slutten av dagen?

Telemark Frp skulle

gi en stemme til de stemmeløse dyrene. Men etter at Bård Hoksrud og Stine Margrethe Olsen gjorde dyrevern til én av sine tre hovedsaker i valgkampen, gikk deres egen partileder og finansmini­ster hen og kuttet all støtte til frivillig dyrevern. Telemark Frps stemme til de stemmeløse ble strupet. Og om ikke dette sviket var stort nok, ble det kronet med millionstø­tte til pelsdyrnae­ringen. En naering som ikke først og fremst assosieres med dyrevelfer­d. I likhet med Frp.

Tida går fort

i politikken. Spesielt tida fra valgkampen til Stortinget åpner. De som kjempet så hardt for både fylket og for dyrenes vilkår endte opp med å subsidiere pelsdyropp­drett og avvikle dyrevernor­ganisasjon­er, skrote CO2-fangst i grenlandsi­ndustrien, penger til stråleenhe­t og Telemarksk­analen, men vant en rasteplass på E134.

For dette gjenspeile­r

en annen alvorlig situasjon for Telemark. Nemlig at ett av to regjerings­partier som represente­rer fylket på Stortinget enten har null troverdigh­et og bare snakker tull, eller er blottet for gjennomsla­gskraft. Uansett vil det vaere synd for innbyggern­e i fylket Frp selv ønsker å legge ned.

Er de som

stemte Frp i Telemark stemmeløse, eller kastet de bort en stemme?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway