Varden

Selger farens enorme Bowie-samling

– Han sitter nok og banner og steiker på en sky oppe i himmelen.

- PORSGRUNN

Erik Halvorsen var en Bowiesamle­r av de sjeldne her hjemme. Da breviksman­nen – bosatt i Langesund – døde i mars 2015, etterlot han seg en samling med om lag to tusen objekter som kunne knyttes til den verdenskje­nte artisten David Bowie.

– Pappa var blodfan og lidenskape­lig engasjert. Noen ganger kunne han prate om samlingen sin til jeg «datt ut». Det gikk på alt fra labelen på plata til hvem som hadde fotografer­t, eller tegna og illustrert cover, forteller Erik Halvorsens datter, AnneMalin Halvorsen (28) fra Brevik.

Bowie inn med teskje

Sammen med sine to søsken arvet hun farens omfattende David Bowie-samling. Respekten for det som var farens store lidenskap – ved siden av fotball – er fortsatt stor. Ikke desto mindre har barna valgt å selge samlingen. Fortsatt sitter de på rundt 900 objekter som vil kunne friste Bowie-samlere og entusiaste­r verden over.

– Det er ikke sånn at jeg ikke liker David Bowie. Vi søsknene fikk jo dette inn med teskje – på «alle» bilturer og da vi kom hjem fra skolen. Vi måtte pent høre på David Bowie når pappa var hjemme, sier Anne-Malin Halvorsen.

– Hvor mye har samlingen vaert verdt totalt?

– Det er vanskelig å si. Vi får aldri tilbake det han har gitt for samlingen. Men jeg antar at han brukte 600.000-700.000 kroner på samlingen totalt. Det startet med ei plate tidlig på 80-tallet. Så ballet det på seg, forteller Anne-Malin Halvorsen.

Visst svir det litt

– Dere splitter opp og selger deres fars store samling. Hva slags tanker gjør du deg rundt det?

– Han sitter nok og banner og steiker på en sky oppe i himmelen. For min egen del trøster jeg meg med at andre samlere har mer glede av dette enn hva vi søsknene har. Vi bruker Spotify og kan «nå» pappa med et klikk. Selvfølgel­ig svir det litt med tanke på hvor mye han brant for dette. Men hadde han som samler kommet over en slik samling for å kunne plukke, hadde han vaert i himmelen, antyder Anne-Malin Halvorsen.

– Jeg får bare tenke at dette gleder samlerne, sier hun.

Og samlerne har så visst fortsatt nok å plukke fra. En stor mengde LP-er, cd-er, vinylsingl­er, cd-singler, maxisingle­r, dvd-er, bøker, fanziner og ma-

gasiner er blant det som vil kunne skifte eier. Alt i samlingen er katalogise­rt.

Rådyrt platecover

– Hvem er kjøperne så langt?

– Det er mange «gaerne» Bowie-fans rundt omkring i verden De ivrigste bor der. Det vil si – den aller ivrigste bor i Langesund og er vår gode hjelper. Den nest ivrigste «bor i himmelen», konstatere­r Anne-Malin Halvorsen.

Et av farens svaert mange Bowie-objekter har hun selv vel ivaretatt i glass og ramme. Objektet er et sjeldent platecover som ble laget i forbindels­e med David Bowies «Diamond Dogs»utgivelse i 1974. Plateomsla­get viser en skikkelse som er halvt hund og halvt Bowie.

– Det ble for sterk kost å vise bikkjetiss­en på coveret. Derfor ble den snart sladdet. Men ikke på coveret jeg har. Dette er et av veldig få på verdensbas­is, forteller Anne-Malin Halvorsen.

Hun opplyser at faren og en kompis betalte 24.000 kroner for coveret på en auksjon tilbake i 2003.

– Det tok en uke før coveret kom hjem. Sendingen skulle innom flere land. Jeg husker jeg syntes det var hårreisend­e å betale så mye penger for et platecover – attpåtil uten plate inni, sier Anne-Malin Halvorsen muntert.

Akkurat «Diamond Dogs»coveret forblir likevel i hennes personlige eie i overskueli­g framtid.

– Men det har ikke med penger å gjøre. Coveret er et veldig sterkt minne, sier Halvorsen.

 ??  ?? OMFATTENDE SAMLING: Dette sjeldne «Diamond Dogs» coveret var ett av utallige Bowie-objekter samleren Erik Halvor
OMFATTENDE SAMLING: Dette sjeldne «Diamond Dogs» coveret var ett av utallige Bowie-objekter samleren Erik Halvor
 ?? FOTO: REUTERS ?? IDOLET: David Bowie – her under en konsert i Aten sommeren 1996. Artisten døde 11. januar 2016.
FOTO: REUTERS IDOLET: David Bowie – her under en konsert i Aten sommeren 1996. Artisten døde 11. januar 2016.
 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ?? SAMLER: Her ses Erik Halvorsen (nederst) med Lars Andre Tokheim og Kenneth Winje under Bowie-feiring i 2007.
FOTO: TORE ØYVIND MOEN SAMLER: Her ses Erik Halvorsen (nederst) med Lars Andre Tokheim og Kenneth Winje under Bowie-feiring i 2007.
 ?? FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ?? BOWIE-KRUS: Dette kruset har påskriften «David Bowie Ziggy Stardust» og har tilhold på Anne-Malin Halvorsens kjøkken.
FOTO: ANDREAS SOLTVEDT BOWIE-KRUS: Dette kruset har påskriften «David Bowie Ziggy Stardust» og har tilhold på Anne-Malin Halvorsens kjøkken.
 ?? FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ?? sen etterlot seg da han døde. Datteren Anne-Malin Halvorsen (28) har fortsatt 900 objekter for salg.
FOTO: ANDREAS SOLTVEDT sen etterlot seg da han døde. Datteren Anne-Malin Halvorsen (28) har fortsatt 900 objekter for salg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway