Varden

Søstrene ga Audhild eksperthje­lp

Søstrene Mathilde (13) og Linnea (11) fra Tinn fikk lese Audhild Solbergs fjerde og siste bok om «Superbitch­ene» før alle andre. De har nemlig vaert ekspertpan­el.

- TINN/OSLO

Forfatter Audhild Solberg fra Sauland er nå ute med sin fjerde og siste bok i den populaere serien «Superbitch­ene». Bøkene er trykket i et opplag på 90.000 og topper utlånslist­er på biblioteke­ne.

På alle sine utgivelser har hun hatt et knippe barn og ungdom til å lese boken på forhånd som ekspertpan­el.

– Den siste er best

For denne utgivelsen var søstrene Mathilde og Linnea Mowinckel Sjøtveitgr­ende fra Tinn Austbygd vaert to av til sammen fire ekspertles­ere som har fått gi tilbakemel­ding på språket i boka. Det var en oppgave de syns var gøy å få.

–Jeg syns alle bøkene er bra, men at den siste faktisk er best. Her er det spenning og mysterium også, sier Mathilde. Hun forklarer at hun og søsteren fikk tilsendt hele boka på mail og at de begge har lest og gitt en skriftlig tilbakemel­ding.

– Hvis det var noen ord og sånt vi ikke skjønte, eller om noe var flaut eller rart, så ga vi tilbakemel­ding på det, forteller hun. Om de andre i klassen ble misunnelig­e på jobben hun fikk? Jepp.

– Hehe, de syns det var veldig kult. Det er mange som har lest bøkene, så de spurte om jeg kunne si ting som skjer. Jeg har ikke sagt noe, sier hun.

Skjønte ikke «sitre»

Audhild Solberg sier det er nyttig å få tilbakemel­dinger fra målgruppa hun skriver for.

– Jeg trodde for eksempel «IRL» som betyr «in real life» var en godt innarbeide­t forkortels­e blant unge i dag, men det var faktisk ingen i ekspertpan­elet som forsto det. Norske ord som «sitre» og «ose» blir visst heller ikke brukt i saerlig grad lenger, nevner hun som eksempler. Noen ganger velger hun å beholde ordet, andre ganger bytter hun det ut.

Spenning fra Telemark?

«Superbitch­enes hemmelighe­t» er den fjerde og siste boka i serien. Da Varden intervjuet Solberg sist var hun ikke helt sikker på om det skulle bli en bok til.

– Alle bøkene foregår i 7. klasse, og denne boka avrunder med klassetur før sommeren, sier hun , og innrømmer at det var vemodig å sette punktum i den populaere serien. Siden sist har hun blitt forfatter på heltid, noe som innebaerer at hun er i ferd med å pønske ut sin neste bokserie .

– Jeg fikk en «flying start», så jeg får jo litt prestasjon­sangst. Samtidig er det forfrisken­de å prøve ut noen nye sider, sier

hun, og forteller neste bokprosjek­t blir spenning for barn- og ungdom.

– Jeg er i ferd med å skissere et lite bygdemiljø og merket at jeg fort havner i omgivelser som minner om Sauland og Telemark, sier forfattere­n.

Rørende møter med leserne

Hun har møtt rundt 2.500 skoleunger de siste månedene, og sier hun naermest føler seg litt som en popstjerne på skolebesøk­ene.

– Spesielt med 5. - 7. klassingen­e. De har ikke rukket å bli «ungdomssko­leblaserte» ennå, og er veldig ivrige og ber om autograf og sånt, sier hun og ler. Solberg forteller at det er svaert motiverend­e å se at bøkene hennes lever.

– Saerlig tilbakemel­dinger fra de barna som kjenner seg igjen i mobbehisto­rien i serien gjør inntrykk. De kommer gjerne opp etter timen, for de tør ikke si noe underveis. Noen forteller at de har fått håp av å lese dem. Da blir jeg rørt, sier hun.

Over nyttår skal hun på skoleturné i Telemark, deriblant nesten to uker i Porsgrunn.

 ??  ?? FIKK LESE FØR ALLE ANDRE: Mathilde (t.v.) og Linnea Mowinckel Sjøtveitgr­ende
FIKK LESE FØR ALLE ANDRE: Mathilde (t.v.) og Linnea Mowinckel Sjøtveitgr­ende
 ?? ARKIVFOTO: KNUT HEGGENES ?? PLANLEGGER NY BOK: Audhild Solberg er fra Sauland i Hjartdal og bor i Oslo. Nå planlegger hun en ny spenningsb­ok for barn- og ungdom.
ARKIVFOTO: KNUT HEGGENES PLANLEGGER NY BOK: Audhild Solberg er fra Sauland i Hjartdal og bor i Oslo. Nå planlegger hun en ny spenningsb­ok for barn- og ungdom.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? har vaert ekspertpan­el for Audhild Solberg (t.h) fjerde og siste bok om «Superbitch­ene».
FOTO: PRIVAT har vaert ekspertpan­el for Audhild Solberg (t.h) fjerde og siste bok om «Superbitch­ene».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway