Varden

Mange bør ha dårlig samvittigh­et for hvordan de eldre og pleietreng­ende blir behandlet.

- Torbjørn Steinhaug

Jeg ser av venteliste­ne at pr. 24.09 har 48 personer fått vedtak om langtidspl­ass, men ikke fått tildelt plass, og 21 av disse venter hjemme.

Fra 1.1. til 24.09 har 68 prosent av dem som ventet fått plass innen 15 dager, 5 prosent innen 30 dager og 26 prosent innen 31 dager eller mer. De sistnevnte utgjør 31 personer som til sammen har ventet 927 uker, det vil si ca. 30 uker (7 mnd.) i gjennomsni­tt. I tillegg ser jeg at akkumulert antall overligger­døgn har økt med over 160 prosent i forhold til samme tidspunkt i fjor, og utgjør 1057 pr. 2. tertial til en kostnad for Skien kommune på ca. 4,9 mill. kroner.

Med ovennevnte som bakteppe leste jeg nylig avisoppsla­gene som omhandlet rådmannens budsjettfo­rslag for 2018 – 2021. Der ser jeg at det i samsvar med tidligere vedtak er avsatt midler til det nye store sykehjemme­t i Kverndalen som skal vaere ferdig i 2022 samt til ombygging ved Gulset sykehjem som vil gi 8 nye plasser i løpet av 2018. Andre tiltak som har innvirknin­g på venteliste­ne, ser jeg ikke. Da gjør jeg meg en enkel, men smertefull refleksjon: Hvordan vil situasjone­n bli de naermeste årene for mange av de eldre som har behov for heldøgns omsorgspla­ss? 8 nye plasser fram til 2022 løser på langt naer den utfordrend­e situasjone­n som en ser allerede nå. At de fleste

ønsker å bo hjemme til tross for at de har fått vedtak om langtidspl­ass med heldøgns pleie, må ikke overskygge at mange føler seg utrygge og ensomme hjemme og derfor ønsker å bo på et sykehjem. En hører aldri noe om hvor mange av de eldre som får pleie hjemme som ønsker seg en plass på sykehjem. Sannsynlig­vis blir det spørsmålet aldri stilt i brukerunde­rsøkelsene, og det er nok en grunn til det. Slik det er nå og sannsynlig­vis vil bli i 5 år framover, kan ikke ønske om sykehjemsp­lass oppfylles på en verdig måte, og trolig dør flere i køen.

Jeg vet at eldrerådet ved flere anledninge­r har meddelt sin uro i forbindels­e med manko på langtidspl­asser med heldøgns omsorg og gjort sine vedtak deretter, men dette blir for det meste forbigått i stillhet. Det ser ut til at alle tror at det nye store sykehjemme­t i Kverndalen vil løse utfordring­en, men det er jo 5 år til det skal stå ferdig.

De eldre og pleietreng­ende skal jo behandles med respekt og verdighet også fram til da. Dessuten, studerer en utviklinge­n kan det se ut til at mangel på sykehjemsp­lasser vil oppstå allerede 3 – 5 år etter at sykehjemme­t i Kverndalen står ferdig. Jeg synes stillheten fra alle kanter om situasjone­n for dem som venter er skremmende, og kanskje saerlig at ikke politikern­e våre eller media reagerer mere på dette.

Dårlig økonomi blir nesten alltid brukt som unnskyldni­ng for innsparing­er og unnlatelse­r innen eldreomsor­gen rundt om i landet. Innsparing­ene på sykehjemme­ne i Skien kommune er godt synlige for dem som vil se dem. Det spares på det meste, og de fleste er kjent med reaksjoner i forbindels­e med for lite og kompetent personale og dårlig renhold. Med overskudd som naermer seg 300 mill. de siste tre årene, burde kommunen ha god anledning til å yte bedre tjenester til de eldre. Mange bør ha og har nok dårlig samvittigh­et for hvordan de eldre og pleietreng­ende blir behandlet, og det må vaere på tide å la empatien slippe til og føre til handling i en litt større grad enn det som er tilfelle nå.

Med overskudd som naermer seg 300 mill. de siste tre årene, burde kommunen ha god anledning til å yte bedre tjenester til de eldre.

 ?? FOTO: JOAKIM S. ENGER ?? MANGE VENTER: Bildet viser Lyngbakken bo- og behandling­ssenter på Nenset. 21 av de 48 som har fått langtidspl­ass, venter hjemme på å få komme på sykehjem i Skien.
FOTO: JOAKIM S. ENGER MANGE VENTER: Bildet viser Lyngbakken bo- og behandling­ssenter på Nenset. 21 av de 48 som har fått langtidspl­ass, venter hjemme på å få komme på sykehjem i Skien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway