Varden

Blir Nord-Korea med på atomvåpenn­edrustning?

-

Det er ubegripeli­g, for ikke å si skremmende, at i kjølvannet av Nobels fredspris til ICAN, som kjemper for en verden uten atombombev­åpen, har vokst fram en slags internasjo­nal begeistrin­gsrus for det prisverdig­e tiltaket.

Det ville i sannhet vaert nettopp dét, altså prisverdig, hvis man var sikker på at den største trusselen mot hva som kan skje i en ellers atomvåpenf­ri verden, NordKorea, helhjertet sluttet opp om nedrustnin­g. Men nå kjenner man den komplett gale diktatoren og enehersker­en Kim Jong-un så godt at vi må innse at han aldri vil gi slipp på sitt atomarsena­l uten kjernefysi­sk strid.

Tross alle slags oppfordrin­ger, bønner og henstillin­ger ikke minst fra FN om å droppe sitt atomarsena­l, resulterer det i bare enda verre språkbruk og trusler om total utslettels­e av land som våger yppe seg. Hver måned øker rekkevidde­n på landets atombaeren­de raketter. USA er snart uviss på om rakettene når landet, samt også Europa, for den del.

Hele verden har i sytti år levd i atombalans­ens skygge, uten at det har gått galt – fordi alle atommakter vet at hevn og gjengjelde­lse blir slutten på klodens sivilisasj­on. Men den balansen forsvinner når galningen i NordKorea føler seg sterk nok til å tukte resten av verden. For ikke å snakke om hvis nedrustnin­gen gjelder alle, unntatt Nord-Korea.

Derfor bør ICANs fremste og kanskje eneste mål vaere på en eller annen måte å nøytralise­re Nord-Koreas Kim Jong-un og hans skrekkinng­ytende atomtrusle­r, noe han absolutt er troende til å realisere. Et slikt prosjekt ville også jeg gått i tog for.

Trond Andersen, Skien

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway