Varden

Krabbefisk­ere mener EU bør straffe Norge

Norge nekter EU å fange snøkrabbe utenfor Svalbard. Europeiske fiskere ber EU-kommisjone­n sette hardt mot hardt.

- Johan Falnes, NTB

– Det er på tide at vi slutter å vaere så hyggelige. EU må gjøre mer for å forsvare interessen­e våre, sier Javier Garat.

Han er president i Europêche, en bransjeorg­anisasjon for fiskere i EU. Organisasj­onen represente­rer flere av de europeiske båtene som ble kastet ut da Norge bestemte seg for å gi norske fartøyer enerett på å fange snøkrabbe utenfor Svalbard.

Garat har nå skrevet et brev til EU-parlamente­t. Der gir han uttrykk for sterk misnøye med måten EU har håndtert saken på.

– Vi mener det er på tide å endre strategi. EU må legge mer press på Norge, sier Garat.

Krever svar

De folkevalgt­e i EU-parlamente­t har allerede bedt fiskerikom­missaer Karmenu Vella om svar. Er de ikke fornøyd med svaret de får, kan han bli innkalt til grilling i plenum.

EU-kommisjone­ns mål har så langt vaert å finne en minnelig ordning gjennom diplomatis­ke kanaler. Kommisjone­n har advart EU-parlamente­t mot å tro at rettslige skritt eller straffetil­tak mot Norge vil løse problemet.

Garat mener på sin side at EU-kommisjone­ns tilnaermin­g har mislyktes totalt. Ifølge ham bør EU bruke handel som pressmidde­l mot Norge. Fungerer ikke det, bør Norge trekkes for Den internasjo­nale domstolen i Haag.

Ulike tolkninger

Striden bunner i uenighet om hvordan Svalbardtr­aktaten fra 1920 skal tolkes.

Som NTB meldte tidligere dsist uke, er EUs holdning at traktaten gir EU rett til å fange like mye snøkrabbe utenfor Svalbard som Norge. Det avvises av Norge, som ikke vil gi fra seg én krabbe gratis. Skal EU slippe til, mener Norge det må skje gjennom kvotebytte.

Norge har i år satt av 500 tonn snøkrabbe til mulige kvotebytte­avtaler med andre land. Åtte ganger så mye er satt av til norske fartøyer.

– Uakseptabe­lt, sier Garat, som kaller de 500 tonnene en ren fornaermel­se.

Blant EUs medlemslan­d er meningene delte. Land som Sverige advarer mot å sette det gode forholdet på spill. Andre igjen mener det er på tide å bli hardere i klypa mot Norge.

Både Latvia og Spania tok opp saken da fiskerimin­istrene i EU møttes i Luxembourg i oktober. Spørsmålet ble ikke diskutert videre der og da, men medlemslan­dene vurderer nye tiltak mot Norge, opplyser en spansk diplomat anonymt til NTB.

– Vi mener det Norge har gjort, er urettferdi­g, sier kilden.

Diplomaten viser spesielt til hvordan fangstforb­udet har rammet den spanske tråleren Adexo Primero.

– Det var Adexo Primero som var pioneren som oppdaget dette fiskeriet for fem år siden, sier kilden.

Ny art

Snøkrabben er nemlig relativt ny i området. Den ble observert i Barentshav­et for første gang i 1996, og siden har det bare kommet mer og mer av den. Eksperter tror arten etter hvert kan bli en milliardin­dustri for Norge.

Denne erkjennels­en førte til at Norge i 2014 bestemte seg for å regulere fangsten. Det var da EUs fartøyer ble kastet ut.

Ifølge Garat har konsekvens­en blitt enorme økonomiske tap for fiskerne han represente­rer.

– Hele inntektsgr­unnlaget har forsvunnet, sier Garat.

– Vi represente­rer tolv fartøyer fra ulike land som er rammet. De er lenket til havn. For dem er det en stor krise, sier han.

Vi represente­rer tolv fartøyer fra ulike land som er rammet. De er lenket til havn. For dem er det en stor krise. Javier Garat, president i Europêche, en bransjeorg­anisasjon for fiskere i EU

 ?? FOTO: TERJE BENDIKSBY, NTB SCANPIX ?? KAN BLI MILLIARDIN­DUSTRI: Snøkrabben har de siste årene spredt seg mer og mer i norske farvann. Eksperter mener den etter hvert kan bli en milliardin­dustri for Norge.
FOTO: TERJE BENDIKSBY, NTB SCANPIX KAN BLI MILLIARDIN­DUSTRI: Snøkrabben har de siste årene spredt seg mer og mer i norske farvann. Eksperter mener den etter hvert kan bli en milliardin­dustri for Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway