Varden

Hvor skal de sende vann som trenger seg inn?

- Karl Otto Karlsen

Jeg er bare et helt vanlig menneske som elsker den byen jeg er født og vokst opp. Med fare for å gjenta meg selv:

Det er mangt jeg ikke forstår av dagens politikk, men når det gjelder deponisake­n i Brevik forstår jeg ingen ting.

Imangeår har vi i Grenland kjempet mot forurensin­g av Eidangerfj­orden og forurensni­ng av luft i hele fylket. Jeg husker godt at Bellona aksjonerte på Herøya, «å takk for det!» Vi hadde dioksiner og kvikksølv i hele fjorden slik at fisk og skalldyr ikke var spiselige. I fjordene hvor det drives med fiskeoppdr­ett er diskusjone­ne angående om at avføringen og maten til fisken ødelegger mangfoldet av livet i fjordene. Det er mulig at dette er riktig. Disse anleggene burde vaert satt på land, men der kommer pengene inn i bildet igjen, det ville jo ikke bli så mange milliarder til de rike.

I Brevik og Grenland ønsker politikere og en av Norges rikeste menn å forurense den fjorden som etter mange års kamp mot forurensni­ng endelig har blitt «rein». Fisk og skalldyr er igjen spiselige. «Å takk for det». Nå planlegges det å deponere gift fra hele Europa i gruvene på Norcem i lille Brevik. Vann trenger inn i gruvegange­r fra sjøen og regn kommer fra oven.

Dette vannet vil påvirke (løse opp) all den giften som lagres i gruvene. Vannet må pumpes ut. Hvor vil det bli pumpet ut? Jo, ut i Eidangerfj­orden som får mengder av vann fra Telemarksv­assdraget som vil drive all giften ut i havet og påvirke ikke bare Brevik og Bamble, men hele kysten vår.

Da vil vel mange års miljøarbei­d vaere bortkastet og fjorden og fisken med skalldyr igjen vaere uspiselig for neste generasjon og kanskje i mange generasjon­er framover. Er det virkelig slik at all praten om forurensni­ng av luft og vann av miljøet ikke betyr noe og at det er penger til de rikeste som betyr mest? Må vel spørre igjen: Hvem styrer Norge? Politikere eller de rikeste i Norge?

Dette gjelder ikke bare lille Brevik, men hele Norge. Savner engasjemen­t fra hele det norske folk i denne saken. Politikern­e på Stortinget er jo tause som i graven etter at valget er over, men kommer vel med nye løfter som de ikke vil holde ved neste valg. Vennligst kom på banen så Brevik og Grenland kan få fred til å leve godt i den byen vi elsker. Det som skjer her er jo helt urimelig. En kan jo spørre seg, hvorfor tar ikke Stortinget en debatt om denne deponisake­n? Hvorfor lar de folkevalgt­e Helgesen, Gjelsten styre med denne saken? Nå må politikern­e på Telemark og Vestfold benkene snart begynne å engasjere seg på en konstrukti­v måte i denne framtidige giftskanda­len!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway